Firmware

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å


Firmware

Firmware, på norsk også kjent som fastvare, er programvaren som ligger i mange elektroniske gjenstander og styrer deres funksjoner og oppførsel. Svært mange elektroniske gjenstander over en viss kompleksistet har firmware, som i mange tilfeller ikke kan endres uten å bytte ut databrikken den ligger i. En del mer avansert elektronikk har imidlertid firmware som ligger i en brikke der innholdet kan endres.

Alle digitale kamera har firmware, men ikke alle kan oppdatere, endre eller erstatte den uten at man må gå fysisk til verks. Jo dyrere og mer avansert et kamera er, desto større er sannsynligheten for at dets firmware er oppdaterbar. De fleste billige kompaktkamera har firmware som ikke kan oppgraderes, men mer avanserte kompaktkamera har oppdeterbar firmware. Alle systemkamera i handelen nå har firmware som kan oppdateres av brukeren selv. Fremgangsmåten kan variere fra produsent til produsent, men er oftest temmelig enkel, for å minimalisere sjansene for brukerfeil som fører til havari.

Noen objektiver har også firmware som kan oppdateres av brukeren selv. Dette hører ennå til unntakene, men blir sakte men sikkert mer og mer vanlig.

Når man oppdaterer firmware er det viktig at kameraet ikke slås av før prosessen er helt ferdig, noe som i verste fall kan føre til at kameraet blir permanent ødelagt. Derfor er det viktig at man før man starter har et fulladet batteri i kameraet, eventuelt har koblet det til nettstrøm.

Generelt kan man si at dyrere og mer avanserte kameraer oftere får oppdateringer til firmware enn rimeligere og enklere modeller. Viktige firmware-oppdateringer vi også ofte prioriteres høyere av produsentene enn mindre viktige.

Firmware-oppdateringer kommer oftest fra produsentene selv, men det finnes også tredjeparts-firmware som tilfører kameraet andre egenskaper eller muligheter enn produsenten selv åpner for. I de fleste tilfeller mister man garantien ved å installere disse, og det må derfor gjøres på egen risiko.

Se også:


0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

One thought on “Firmware

  1. Pingback: Her finner du nyeste firmware til kameraet ditt | f32.no

Leave a Reply