Sony a6300

En Sony-modell for de som trenger ekstra fart

Sony starter februar med et splitter nytt systemkamera, a6300. Verdens raskeste? Det påstår de iallfall selv.


Ny, høyoppløst bildebrikke

Sony har posisjonert seg blant konkurrentene som en av produsentene som ikke er redd for å presse inn noen ekstra megapiksler på en APS-C brikke. De har ofte levert slike bildesensorer med en oppløsning på over 20 megapiksler, og a6300 er intet unntak. Det skal ikke stå på detaljgjengivelsen når brikken har en oppløsning på 24,2 megapiklser, men de skal gjøre en god jobb for å unngå støy ved lite lys. Vi har imidlertid sett imponerende bilder fra Sonys modeller før, så vi forventer at også denne modellen skal levere gode bilder i enhver situasjon.

Kanskje verdens raskeste autofokus, iallfall om man spør Sony selv

Den kanskje største nyheter er ikke den nye bildebrikken, men det nye autofokussystemet. Sony kaller systemet 4D FOCUS, og de påstår at det nye systemet skal kunne finne rett fokus på 0,05 sekund, noe som skal være raskest i verden (iallfall blant speilløse APS-C modeller). Dette skal være mulig gjennom 425 fasedetekterende autofokuspunkter som dekker hele sensorområdet. Dette bidrar også til at kameraet er raskt på andre områder. I følge Sony skal det klare elleve bilder per sekund på seriemodus, med kontinuerlig autofokus og eksponeringsjustering. Virkelig imponerende tall fra et kamera uten speil, og en stor kontrast til de første speilløse systemkameraene som ikke kunne måle seg mot speilrefleksmodeller på dette punktet.

Sony a6300 er kjapp på alle måter. Pressebilde fra Sony

Sony a6300 er kjapp på alle måter. Pressebilde fra Sony

En ting å merke seg er at kameraet også skal klare å levere denne ytelsen selv om du velger å bruke optikk med A-fatning. For å kunne bruke slik optikk må du bruke en overgang som tidligere ikke har levert en tilfredsstillende autofokushastighet. Det er første gang Sony optimaliserer dette for et APS-C kamera; tidligere har en slik autofokuskapasitet ved bruk av adapter vært forbeholdt de speilløse fullformatsmodellene a7R II og a7 II.

Sterk på video

Sony har alltid vært gode på video, og a6300 fremstår som intet unntak. Her får du mulighet til å skyte 4K video med inntil 100 mbps, med full lesning av pikslene. Rent teknisk betyr dette at kameraet leser 20 megapiksler med informasjon for så å oversample informasjonen for høyere detaljgjengivelse og dybde i bildene.

Ønsker du å skyte i lavere oppløsning er full-HD tilgjengelig med bare med 50 mbps. Du kan skyte med inntil 120 bilder per sekund i HD-oppløsning, noe som tilgjengeliggjør en relativt god slow motion-funksjon. Det nye fokussystemet vil by på dobbelt så raskt autofokus under videoopptak som a6000, iallfall i følge Sony selv. På plass er muligheten for ekstern mikrofon via minijack, og kamera er også optimalisert for bruk av Sonys XLR adapter kit, om man heller vil bruke skikkelige XLR-mikrofoner.

Baksiden av Sony a6300. Pressebilde fra Sony

Baksiden av Sony a6300. Pressebilde fra Sony

Som seg hør og bør er kameraet utstyrt med både WiFi og NFC-teknologi for enkel oppkobling mot mobil eller nettbrett. Norsk pris er foreløpig ikke annonsert, men i den europeiske pressemeldingen oppgir Sony at pris vil være 1 250 euro, eller nesten 12 000 norske kroner uten norske skatter og avgifter. Skal man ha med kitobjektivet Sony E PZ 16–50 mm F3.5–5.6 OSS, vil prisen bli 1 400 euro, eller nesten 14 000 norske kroner.

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.