Velkommen til en kjønnsrolleforsterkende aften

Olympus og Scandinavian Photo inviterte denne uken til en ”ekte jentekveld” for fotointeresserte kvinner, med rød løper, champagne og lansering av en veskekolleksjon.

Et poeng å merke seg er at det skal skje svært lite som faktisk har med foto å gjøre, med unntak av at man skal få prøve seg foran kamera – med en mannlig fotograf bak kamera.

Som kvinne og fotointeressert, og som menneske i et moderne samfunn, lar jeg meg provosere. Ikke av selve arrangementet, jeg har ingenting imot verken champagne eller vesker.

Problemet oppstår når dette omtales som et arrangement for kvinner.

Når det som er en kjønnsnøytral hobby og et yrke blir redusert til å handle om kjønn.

Når fotografiet blir brukt til å forsterke kjønnsroller jeg håpet vi for lengst var ferdig med.

Når kvinner blir satt i bås – og menn blir satt utenfor.

Jeg har drevet med foto i snart tjue år. De siste åtte årene som journalist for diverse fotonettsteder. I løpet av denne tiden har jeg intervjuet kvinner som reiser i krig og dokumenterer grusomme overgrep. Jeg har intervjuet mannlige bryllupsfotografer. Jeg har snakket med kvinner som fotograferer damer uten klær. En mann jeg møtte har viet store deler av sin karriere til å fotografere vold mot kvinner. Jeg har møtt kvinner som har stålkontroll på det tekniske og menn som fotograferer analogt fordi de ikke forstår digital teknologi. Jeg har også møtt mannlige glamourfotografer og kvinnelige babyfotografer. For de finnes nemlig i alle former og farger, fotografene. Uavhengig av kjønn.

Jeg kan allikevel forstå behovet for å markere at fotografi også er for kvinner. Fotografiet har lenge vært en mannsarena. Selve teknikken ble oppfunnet av menn og mange av historiens mest innflytelsesrike fotografer er menn. Og det er ikke til å komme fra at store deler av bransjen fremdeles er mannsdominert her hjemme, ikke minst på toppen. For eksempel er det menn som leder de fleste fotobutikkene, fotoskolene og festivalene. Spørsmålet er om måten å tiltrekke kvinner på er med arrangementer som til de grader bidrar til å sementere kjønnsroller. Der fotointeresserte kvinner ikke skal lokkes med fotografi eller utstyr, men med klisjeer som veskelanseringer og tilbud om å få stå foran kamera.

Jeg mener dette er en farlig vei å gå, og at slike arrangementer bidrar til å rive ned mye av det kvinnelige fotografer har oppnådd.

For ser man etter så er ting allerede i endring.

De siste årene har kvinnene for alvor inntatt fotografiet. Kvinner er til stede i stort antall på fotoutdanningene. De forteller om og viser frem arbeidene sine på festivaler og utstillinger verden rundt. De gjør seg bemerket i konkurranser og vinner priser for sitt arbeid. De jobber i pressen, underviser i fotografi og står bak store reklamekampanjer.

Ingenting av dette har skjedd fordi kameraprodusentene har lokket med champagne og veskelanseringer. Det har skjedd fordi verden har blitt et annet sted, der kvinner og menn har fått likere muligheter til å uttrykke seg selv. Fordi fotografiet er en arena der kjønn ikke har betydning for jobben du gjør. For det er ingen grunn til at kvinnelige og mannlige fotografer skal behandles forskjellig. Evnen til å håndtere et kamera er det kunnskap og erfaring som bestemmer. Ikke kjønn. Det samme gjelder det å klare å komponere gode bilder. Motet til å oppsøke ukjente situasjoner og dokumentere urettferdighet. Evnen til å få frem følelser hos et portrettobjekt. Ønsket om å fange det perfekte øyeblikket i et bryllup. Viljen til å ligge i timesvis i kamuflasje for å få akkurat det naturbildet. Alle disse tingene springer ut fra noe helt annet enn kjønn. Og ingenting av dette har noe som helst med champagne og røde løpere å gjøre.

For to år siden kjøpte jeg meg et nytt kamera. Det ble laget i to farger: Sølv og svart. På nettsidene til kameraprodusenten ble det, uten noen ytterligere forklaring, opplyst at sølvkameraet var ideelt for kvinner og unge mennesker, mens det svarte kameraet var tilpasset menn. I dag er denne teksten heldigvis fjernet. Men når Olympus og Scandinavian Photo inviterer til et kjønnssegregert arrangement som dette, fylt med kjønnsrolleforsterkende klisjeer, fremstår det altså som et gufs fra en ikke så altfor fjern fortid, der verden var delt inn i gutte- og jenteting. Men det er allikevel fortid. Og ikke noe som hører hjemme i et moderne samfunn.

Etter mange år i bransjen har jeg lært den å kjenne som åpen og fordomsfri, og jeg har aldri opplevd å bli behandlet annerledes fordi jeg er kvinne. Jeg håper derfor at dette arrangementet var en lite gjennomtenkt glipp fra overivrige PR-avdelinger og ikke en refleksjon av faktiske holdninger.

Men dersom jeg tar feil, så venter jeg i spenning på den ”ekte guttekvelden” og formoder at den vil inneholde øl, fotball og et assortert utvalg lange brennvidder. For alle menn liker vel slikt?

Christine er utdannet fotograf og kulturleder. Hun jobber frilans innen tekst og foto, og har blant annet vært redaksjonsleder for foto.no og journalist og redaktør for nå nedlagte Fotópia.no. Hun mener at bildet er mer interessant enn utstyret, og fotograferer like gjerne med Lomo som med speilrefleks.

7 thoughts on “Velkommen til en kjønnsrolleforsterkende aften

 1. La nå jentene ha en champagnekveld og kose seg litt. Jeg synes det var en glimrende gig! Det viktigste er at det stimulerer fotogleden og interessen

 2. Hei,

  Vi beklager at kommunikasjonen rundt dette arrangementet ga inntrykk av en nedlatende holdning til kvinner. Ser i ettertid at det i invitasjonen kom frem svært lite om hva som faktisk skulle skje av fotoaktiviteter, for det var langt mer enn det som kom frem. Blant annet mye lek med bilder gjennom produktfoto, ”selfievegg”, portrettfoto etc. Det ble et svært vellykket arrangement med stor interesse for foto blant de som kom. Målgruppen her var alle de som deler opplevelsene sine med bilder, og som på enkle måter vil ta bedre bilder.

  Vi er to kvinner som har jobbet i fotobransjen hele vårt voksne liv som har funnet på dette arrangementet. Fotobransjen er klart mannsdominert og vi hadde lyst til å gjøre noe vi selv synes er morsomt; en kveld der vi bare skulle ha det gøy med bilder. Det kunne selvfølgelig vært et arrangement både for kvinner og menn, men nå hadde vi som to av veldig få jenter i fotobutikkbransjen, lyst å lage en jentekveld. Vi ønsket selvfølgelig å ha en kvinnelig fotograf, men kvinnelige Olympus-ambassadøren som tar portrettbilder hadde dessverre ikke anledning. Siden arrangementet var i samarbeid med Olympus Norge, måtte vi ha en Olympus-ambassadør. Burde nok tenkt på at det kunne oppfattes feil.

  Alt er ikke for alle, og til info har vi de siste 7 ukene hatt både messeuke med fotoarrangementer fra morgen til kveld og vi har hatt gratis heldagsseminarer hver uke der vi har gått i dybden på forskjellige fototemaer med svært dyktige både kvinnelige og mannlige fotografer som foredragsholdere.

  Mvh Elin Sandvik
  Markedssjef
  Scandinavian Photo

 3. Arrangementet var for å få fler kvinner til butikken siden 70% av kundene dems er menn. Så da ville de gjøre noe med det. Jeg var der, alle snakket foto og ble kjent med andre jenter som har foto som hobby eller som satser på det som yrke. Det var veldig interessant hvordan andre tenker og tips og triks.
  Syns ikke det var kjønsdiskriminerende i det hele tatt. Det var en gutt der så hvis det var noen gutter som hadde lyst til å være med å få sushi og goodiebags med neglelakk, så kunne de sikkert ha meldt seg på.

 4. Lars var ikke der så jeg tillater meg å svare; Ja, mange syntes det var inspirerende å se hvordan en fashionfotograf jobber og mange syntes det var gøy å få med seg et flott bilde av seg selv hjem. Imidlertid uten champagneglass, de måtte bli igjen i underetasjen der der var servering. Det var også stor interesse for hvordan man enkelt kan lyssette produkter og selfies.

 5. Skulle ønske journalisten kunne være til stede på arrangementet før hun dømmer.

  [Merk at deler av denne kommentaren er redigert bort av f32.nos redaksjon. Vi oppfordrer til en saklig debatt og ønsker kritiske røster velkommen, men personkarakteristikker vi ikke vil godta har blitt tatt bort fra denne kommentaren.]

Leave a Reply