Værtettet zoomobjektiv fra Fujifilm

Som ryktene har sagt, og som Fujifilm-representanter pussig nok har bekreftet offentlig mens de samtidig har vært nøye med å ilegge sperrefrister, lanserer Fujifilm i dag et nytt zoomobjektiv i sin XF-serie. Objektivet får en brennvidde på 18-135 mm, noe som tilsvarer bildevinkelen på et 27-206 mm objektiv på fullformat. Største blender blir f/3.5-5.6, noe som er helt normalt for et objektiv av denne typen.

Det nye objektivet får navnet Fujinon XF18-135mm F3.5-5.6 R LM OIS WR og det som gjør dette til et spennende objektiv er dog ikke verken brennvidden eller blenderen, men de andre teknologiene som Fujifilm har sett sitt snitt til å sette inn i sitt nyeste allroundobjektiv.

Værtetning

For eksempel at Fujifilm nå endelig har laget et værtettet objektiv. Det var lenge klart at det ville komme, spesielt etter at det værtettede kameraet Fujifilm X-T1 ble lansert, men nå er altså det første objektivet av typen her.

danmen_en

20 ulike steder i objektivet skal ha fått egne pakninger mot fukt og støv, og for å unngå å suge støv og fukt inn når man zoomer og luft nødvendigvis må suges inn eller blåses ut, har Fujifilm gitt objektivet en egen luftekanal hvor slikt trygt kan ta veien. Dette skal etter sigende også forbedre “følelsen” når man zoomer.

Objektivet skal i følge Fujifilm være spesielt laget for å pares med X-T1 og dets vertikalgrep, som også er værtettet, men vil selvsagt fungere også på de andre kameraene i serien.

Avansert bildestabilisator

I det bye objektivet påstår også Fujifilm at de har puttet verdens mest avanserte 5-trinns bildestabilisator. Denne skal spesielt være nyutviklet for å gi forbedret ytelse med hensyn til å kompensere for lavfrekvente vibrasjoner, noe som har vært problematisk med tidligere bildestabilisatorer. I følge Fujifilm skal denne kunne gi skarpe bilder ved opp til 5 trinn lengre lukkertider enn med et ustabilisert objektiv, noe de også har testet i henhold til CIPA-standarden.

Rask og presis autofokus

Fujifilm lover at det nye objektivet skal ha spesielt rask og presis autofokus når det brukes på et kamera med støtte for fasedetekterende autofokus, noe som i skrivende stund begrenser seg til X-E2 og X-T1. Autofokusen vil selvsagt fungere også på andre Fujifilm-kameraer med X-fatning, men ikke like raskt, og selv om du har et X-E2 eller X-T1 må du ifølge Fujifilm oppdatere ditt kameras firmware for å få optimal ytselse.

Ny firmware vil bli gjort tilgjengelig på Fujifilms japanske supportsider den 27 juni 2014.

18-135-optisk

Spesifikasjoner

Det nye objektivet vil veie 490 gram, og ha en optisk konstruksjon som består av 16 elementer i 12 grupper. 4 av elementene vil være asfæriske, og 2 vil være av ED-typen.

Filterdiameteren blir 67 mm, og nærgrensen oppgis til 60 cm i normal modus, eller 45 cm i makro-modus. Maksimal forsørrelse blir 0.27x.

Pris og tilgjengelighet

Objektivet blir tilgjengelig i Norge i løpet av juli 2014, til en veiledende pris på kr 7299,-.

Lens_18-135mm_Black_Front

18-135mm&T1_S2

18-135mm&T1_Top

Lens_18-135mm_Black_Side

XF18-135mm&X-T1_Front

Are er utdannet fotograf og har hatt fotodilla siden nittitallet. Han har tidligere vært journalist og redaktør i Akam.no i til sammen syv år, og er nå sjefredaktør i f32.no ved siden av dagjobben som en av flere redaktører av helsenorge.no. Han har også vært sjefredaktør for Visitnorway.com. Han har generelt alt for mange kameraer, av alle mulige systemer - og alt for lite tid til å bruke dem.

One thought on “Værtettet zoomobjektiv fra Fujifilm

  1. Har dette objektivet, og det er knakenes godt. God skarpet, men ikke allverden. Det som er rosinen i pløsa her er værtettingen. Jeg har vært ute i pisseregn i mere enn 1 time, og verken kamera (X-T1) eller dette glasset har tatt noe skade av det!

    På den andre siden så får man bilder som andre ikke får, da de stikker inn, ved antydning av dråper i lufta! 🙂

Leave a Reply