Undrenes tid er ikke forbi, for nå er Hasselblad på rett spor

Etter den ustanselige leflingen med Sony var det nære på at vi avskrev den gamle kjempen, men nå har faktisk Hasselblad gått hen og gjort noe vi betraker som både riktig og smart.

Ja, du leste riktig.

Pust.

Inn og ut.

Sånn ja.

Hasselblad nyter ennå stor respekt i fotografkretser, men produktene som er å takke for det er enten avlegse, eller avsindig dyre. Dette håpet Hasselblad å gjøre noe med ved å modifisere design og firmware på Sony-kameraer, og så utgi dem som sine egne.

Dessverre var prisene fremdeles avsindige, og alt Hasselblad fikk igjen for innsatsen var (velfortjent) rå latter og et image som begynte å slå sprekker.

Her i f32 erklærte vi nesten Hasselblad for dødt, eller døende, for kun noen få måneder siden, og vi trodde vi hadde våre ord i behold, for pasienten hadde tydelig pustebesvær.

Deres siste påfunn er imidlertid like genialt som det er forsinket: Slippe et nytt digitalt bakstykke for Hasselblads V-system, systemet som la selve grunnlaget for deres gode navn og rykte.

Hasselblad-CFV-50c-CMOS-digital-back-for-V-System-2

Mye nytt

V-systemet har hatt bakstykker før, men det er lenge siden de kom og de hadde en del kjipe begrensninger. Nye CFV-50c har imidlertid en del forbedringer fra dengang, som gjør det interessant. Se bare her:

  • Første digitalbakstykke for V-serien som ikke trenger kabler under bruk.
  • Første digitalbakstykke for V-serien som tillater bruk av prismesøker med 90-grafers vinkel, som PM90 og PME90.
  • Første digitalbakstykke for V-serien som har CMOS-basert bildebrikke. Alle tidligere har vært CCD-type.
  • Programmerbar snarvei-knapp.
  • Større skjerm enn før, med høyere oppløsning.
  • Nytt menysystem og ny knappelayout.

Gammelt kamera får nytt liv

Hasselblad har produsert kameraer i sin V-serie i en årrekke, og så godt som alle kamera helt tilbake til 1957 skal kunne bruke det nye bakstykket, med enkelte begrensninger:

  • 2000-serien og 201F vil kun kunne bruke bakstykket smamen med C-type objektiver.
  • 202FA, 203FE og 205FCC må modifiseres litt for å kunne benytte bakstykket.

Hasselblad-CFV-50c-CMOS-digital-back-for-V-System-3

Hasselblad CFV-50c

Som navnet antyder får det nye bakstykket 50 megapiksler, fordelt på en CMOS-bildebrikke på 43.8 x 32.9 mm. Dette er 67% større enn en standard fullformatbrikke, og på dette arealet har Hasselblad lagt inn 8727 piksler i bredden, og 6200 i høyden. Brikken skal være den samme som sitter i Hasselblads eget H5D-50c for H-systemet.

Bakstykket skal klare 1.5 bilder per sekund, og lagrer bildene på et Compact Flash minnekort av type II, som må ha en maksimal skrivehastighet på mer enn 20 MB i sekundet. Det har de aller fleste CF-kortene som er i salg i dag. RAW-bildene lagres i formatet 3FR og er på ca 65 MB per stykk. Man kan også velge å lagre TIFF, og disse vil i snitt ta 154 MB stykket. Har man ikke eller vil man ikke bruke minnekort kan man også koble bakstykket direkte til en PC eller Mac via FireWire800. Hvis man vil kan man velge å lagre JPG-filer på 12.5 megapiksler i tilleg til RAW-filene.

For dem som savner Hasselblads klassiske kvadratiske format, kan man velge et beskjæringsmodus som sørger for den biffen, men da i ca 38 megapiskler. 16-bits farge er heller ikke noe problem, og tilgjengelige ISO-verdier er 100, 200, 400, 800, 1600, 3200 og 6400. Lengste tilgjengelige lukkertid blir på 12 minutter.

Bakstykket får en 3″ skjerm av TFT-typen, med 24 bit farge. Strøm tar et batteri av typen Sony InfoLithium L NP-F seg av.

Aberet…

Foruten prisen, som blir på rundt €11.000, eller oppunder hundre tusen norske kroner, er aberet at Hasselblad i 2013 sluttet å produsere sin berømte V-serie. Så spørs det da, hvor mange fotografer som er villige til å investere denslags summer i et system som sakte men sikkert forsvinner.

Hasselblad-CFV-50c-CMOS-digital-back-for-V-System

Are er utdannet fotograf og har hatt fotodilla siden nittitallet. Han har tidligere vært journalist og redaktør i Akam.no i til sammen syv år, og er nå sjefredaktør i f32.no ved siden av dagjobben som en av flere redaktører av helsenorge.no. Han har også vært sjefredaktør for Visitnorway.com. Han har generelt alt for mange kameraer, av alle mulige systemer - og alt for lite tid til å bruke dem.

Leave a Reply