Stabilisert og lyssterk fastoptikk fra Tamron

Bildekvalitet og fotografenes ønsker står i høysetet når Tamron slår på stortromma og slipper to lyssterke fastobjektiver med bildestabilisator. Påstår de selv, i alle fall.

Brennvidde og systemer

Det dreier seg om to objektiver med brennvidde på henholdsvis 35 mm og 45 mm. Hvorfor så lik brennvidde, hører vi du spør?

Nøyaktig det samme ble Tamron spurt om på sin online-pressekonferanse i går ettermiddag, og svaret var da at dette er et sett svært populære og nyttige brennvidder, både for dem med fullformat og APS-C-bildebrikke. Og ja, begge objektivene kan brukes på fullformat. Og Tamron har et poeng. 35 mm ER en høyt elsket brennvidde, både blant amatører og proffe. Det samme er normalobjektiver, som tradisjonelt er 50 mm, men som rent matematisk faktisk er ca 43 mm. Og hvilken bildevinkel vil 35 mm tilsvare om man setter det på et APS-C kamera? Jo, 52,5 mm for Nikon og Sony, og 56 mm for Canon. Også det behagelig nært normalobjektivets bildevinkel, mens 45 mm-objektivet vil tilsvare 67,5 mm på Nikon og Sony, eller 72 mm på Canon.

Den årvåkne leser vil allerede nå ha skjønt at det er nettopp Nikon, Canon og Sony disse objektivene slippes for, i første omgang. Pentax-folket må atter en gang se seg forbigått, dessverre.

Tamron SP 35mm F/1,8 Di USD VC

Tamron SP 35mm F/1,8 Di USD VC

Bildestabilisator og blender

Begge de nye objektivene får Tamrons optiske bildestabilisator, kjennetegnet av bokstavene VC i produktnavnet. Det vil si, Sony har bildestabilisatoren innebygget i kamerahuset, så Sony-versjonene av disse objektivene vil ikke få bildestabilisator innebygget.

Største blenderåpning er f/1.8 for begge objektivene, og det er også de ni avrundete blenderlamellene som inngår i blenderen. Man kunne kanskje ønsket seg f/1.4, som f.eks Sigma har på sine utmerkede Art 35 mm og 50 mm, men om den optiske kvaliteten er god allerede fra største blender – noe Tamron påstår den skal være – er ikke dette noe som er vesentlig for de fleste potensielle kjøpere.

Det mest spennende…

Selv om rimelige og gode (begge deler påstander fra Tamron selv – den som lever får se) fastobjektiver med interessante brennvidder og kurant bildestabilisatpor så absolutt er interessant nok i seg selv, så er ikke noe av dette faktisk det MEST interessante ved de nye objektivene. Det er det nemlig nærgrensen som er. Med 35 mm-objektivet kan du gå helt inn til 20 cm fra filmplanet, mens 45 mm-objektivet på sin side har en nærgrense på 29 cm. Dette gjør objektivene langt mer praktiske og fleksible i bruk for en stor del av brukerne, og er helt klart noe som kan bli avgjørende for deres suksess i markedet.

Tamron har for øvrig lang tradisjon for gode nærgrenser på sine objektiver. Blant annet har de et legendarisk 90 mm makro-objektiv, og en nærgrense på f.eks sine 28-300 mm ultrazoom objektiver på 49 cm – uansett brennvidde. Fleksibilitet er noe Tamron KAN!

Optisk konstruksjon

SP 35mm F/1,8 Di USD VC stiller med 10 elementer i 9 grupper, og SP 45mm F/1,8 Di USD VC har 10 elementer i 8 grupper. Kombinasjonen av brennvidde og nærgrense gir et makroforhold på henholdsvis 1:2,5 og 1:3,4. Begge objektivene bruker 67 mm skrufilter.

Tamron SP 45mm F/1,8 Di USD VC

Tamron SP 45mm F/1,8 Di USD VC

Størrelse og vekt

SP 35mm F/1,8 Di USD VC er 80,8 mm lang og veier 480 gram i Canon-utgaven, mens tilsvarende tall er 78,3 mm og 450 gram for Nikon-versjonen. Maksimal diameter for begge er 80,4 mm.

SP 45mm F/1,8 Di USD VC er 91,7 mm lang og veier 540 gram i Canon-versjon, mens Nikon-utgaven stiller med 89,2 mm lengde og 520 grams vekt. I likhet med de andre objektivet er også dette 80,4 mm i diameter, på det meste.

Norsk pris og tilgjengelighet

Prisen er ennå ikke satt her til lands, men begge objektivene skal i følge importøren komme på det norske markedet i oktober.

En ting er sikkert, dersom Tamron skal kunne hevde seg mot Sigmas allerede fabelaktige objektiver med omtrent samme brennvidde og et lite hakk bedre lysstyrke, må de ha noe mer enn bare størrelse og vekt å spille på, i tillegg til bildestabilisatoren. De må, i tillegg til å være så optisk gode som Tamron påstår, også være rimeligere enn Sigmas modeller.

Hvis du ønsker å lese mer om disse objektivene, foreslår vi at du blar i Tamrons offisielle brosjyre (PDF, 3,4 MB) om dem.


Diskutér denne artikkelen i forumet her.

Are er utdannet fotograf og har hatt fotodilla siden nittitallet. Han har tidligere vært journalist og redaktør i Akam.no i til sammen syv år, og er nå sjefredaktør i f32.no ved siden av dagjobben som en av flere redaktører av helsenorge.no. Han har også vært sjefredaktør for Visitnorway.com. Han har generelt alt for mange kameraer, av alle mulige systemer - og alt for lite tid til å bruke dem.