Sony strekker seg mot konkurrentene

Med RX10 MK III har Sony latt sin største entusiastkompakt bli enda større. Med en brennvidde som er tre ganger så lang som RX10 MK II er krigen om superzoomtronen virkelig i gang


Lengere enn langt med 600mm

En av de tingene som har skilt RX10-serien til Sony fra konkurrentene, er at de har hatt et begrenset brennviddeomfang tatt størrelsen i betraktning. For 10 år siden hadde typiske superzoommodeller rundt 10x zoom, mens man i dag har modeller med 50x zoom og oppover. For Sony var det tydeligvis viktig å beholde en stor blender på f2.8 gjennom hele omfanget, noe som kan være en av årsaken til at RX10 var utstyrt med en optisk konstruksjon som ga brennvidden 24-200mm f2.8. Vi tror også at dette var et valg for å gjenspeile de klassiske brennviddene 24-70mm f2.8 og 70-200mm f2.8, som er blant de mest vanlige brennviddene å bruke på proffnivå. RX100-serien har fra MK III hatt brennvidden 24-70mm, så det kan virke som om Sony har valgt en viss gjenkjennelsesfaktor akkurat her.

 

Sony RX 10 MK III. Pressebilde fra Sony

Det er derfor en smule overraskende at Sony har valgt å øke brennvidden på RX10 MK III fra 24-200mm til 24-600mm, som gir 25x zoom. Dette har gått litt utover lysstyrken, men f2.4-4 gjennom brennviddeomfanget er relativt imponerende. Det betyr at kameraet er en smule mer lyssterkt på videste brennvidde mot litt dårligere blender på største brennvidde. Et relativt godt kompromiss synes vi. I tillegg skiller det nye kameraet seg fra sine aldrende brødre med en ekstra funksjonsring på objektivet, for fokus i tillegg til zoom og blenderjustering.

Med en slik brennvidde stilles det også tøffe krav til bildestabilisatoren, som Sony har forbedret med nye algoritmer. Dette skal visstnok gi en stabiliserende effekt opp mot 4,5 blendertrinn.

Et frieri til sportsentusiastene

Med de første modellene var det litt vanskelig å forestille seg hvem kameraet var rettet mot. De fremsto som gode på det meste, uten at de skilte seg så tydelig ut mot enkelte brukere. Med MK III skriver Sony i sin pressemelding at kameraet er rettet mot foto- og videofotografer som favoriserer sportsarrangementer, konserter eller dyrefotografering. Selv mener produsenten at kameraet vil være et fullgodt alternativ til en systemfotograf som ville ha måtte bruke tre objektiver for å dekke det samme. Ettersom vi i f32 har vår egen sportsfotograf i redaksjonen hadde det vært gøy å utfordre Sony på akkurat dette om vi får kloa i et testeksemplar.

For å kunne levere gode sportsbilder på slike brennvidder, stilles det høye krav til autofokusen. Sony oppgir at kameraet kan stille fokus på 0,09 sekunder, og man kan holde fokus ved å trykke inn den nye knappen som sitter på venstre side av kamerahuset. Med 14 bilder per sekund og 1/32 000 sekund som raskeste lukkertid bør det ikke stå på spesifikasjonene iallfall.

 

Sony RX10 MK III er fortsatt relativtkompakt. Pressebilde fra Sony

 

Proppfull av funksjoner …

At RX10-serien er en serie rettet mot entusiastene har det aldri vært noen tvil om, og Sony forsetter å implementere stadig flere og mer avanserte funskjoner i kameraet. Begge de to forgjengerne har vært utstyrt med relativt avanserte videoegenskaper, som har bidratt til å gjøre kameraet nærmest like interessant for videoentustiastene som fotografene. På plass er fortsatt jack inn og ut for henholdsvis ekstern mikrofon og hodetelefoner, som gir sanntidslyd i ørene når under videoopptakene. Dette er en funksjon som er langt mer vanlig på profesjonelle videokameraer, og vi tror at mange videojournalister vil sette pris på akkurat denne funksjonen.

Som på RX10 MK II er 4K video på plass, med full pikselsavlesning og mulighet for S-Gamut/S-Log2. Sistnevnte gir mulighet for å skyte opptakene i en flatere kontrast slik at man har mer dynamikk å jobbe med i postproduksjon. Kameraet skal også ha en super slow motion funksjon som tar bilder med 1000 FPS. Hvilken oppløsning det er på disse opptakene opplyser imidlertid ikke Sony noe om.

… men det koster

Sony RX10 MK III blir tilgjengelig i Europa fra april, men som de øvrige RX10-modellene blir det ikke rimelig.

Kameraet har en veiledende pris på 1 700 euro, eller omtrent 16 000 kroner før skatter og avgifter.

Alle bilder i artikkelen er pressebilder fra Sony. 

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.