Sony RX100 Mark V

Sony RX100 har kommet i femte utgave. Klarer Sony å fornye seg, eller er serien fortsatt kongen på haugen blant kompaktentusiastene? Vi har sett nærmere på RX100 Mark V.  

Never change a winning team

NB! Jeg har tidligere skrevet en omfattende omtale av Sony RX100 Mk III. Ettersom MK V i bunn og grunn er en oppgradering av dette kameraet, vil denne omtalen være noe mindre enn en vanlig omtale. Les omtalen av RX100 Mk III her.

Det er kanskje like greit å slå det fast med en gang: Sonys RX100-serie har imponert oss siden den første modellen ble annonsert tilbake i 2012. Siden den gang har kameraet blitt oppgradert hele fire ganger, og siden tredje versjon i 2014 har kameraets ytre egenskaper vært mer eller mindre uendret. De to siste modellene har i bunn og grunn handlet om å vise hva som er mulig å oppnå i denne klassen, med introduksjon av 4K opptak og 1000 FPS i en slow-motion-funksjon med Mk IV er det vanskelig å se for seg hva som skal gjøre at RX100 Mk V skal friste til kjøp. Stikkordene er fokus, kapasitet og hastighet. Det er på innsiden Sony har latt ingeniørene jobbe på denne modellen.

 

Det går unna i svingene

Skal man være en seriøs utfordrer i en entusiastklasse, må det gå unna når det gjelder. Autofokussystemer på kompakte og speilløse modeller har alltid vært et ankepunkt, for konstrastbasert autofokus har vært kjent for å være både tregere og mindre nøyaktig enn den fasedekterende autofokusen som blant annet speilrelfeksmodeller har. De siste årene har det imidlertid vært en rivende utvikling på dette området, med blant annet fasedekterende fokuspunkter på speilløse modeller. RX100 Mk 5 har nå fått 315 fokuspunkter, og forskjellen merkes. Det er merkbart raskere på å finne fokus, og det treffer også bedre i situasjoner hvor det er lite lys for autofokusen på arbeide i. Under testperioden opplevde vi svært lite fokuseringsfeil, og her har Sony gjort en svært imponerende jobb.

Også skuddtakten er markant forbedret fra tidligere modeller. Mk V klarer hele 24 bilder i sekundet i RAW-format, og det er nesten på grensen til unødvendig bra. Når et kamera klarer å presse ut et så høyt antall går det nesten på bekostning av det du vil ta bilde av, og selv om bufferen er forbedret for å ta imot den ekstreme datamengden skal man klare å treffe godt i situasjonen for å ikke brenne mange eksponeringer i en kritisk situasjon.

Designmessige utfordringer

Vi synes Sony har truffet godt på designet av RX100, og de må åpenbart være relativt fornøyd med dette selv, ettersom de ikke har gjort noen nevneverdige endringer på dette på tre år. Det er imidlertid enkelte ting som kunne ha vært bedre. Selve kameraet er såpass lite og kompakt, at det nesten er litt vanskelig å holde til tider. Dette blir også fremhevet om man har svette hender, hvor man til stadighet føler på en trang til å holde det ekstra godt eller med begge hender, for at det ikke skal skli ut av hendene. En liten forhøyning eller en liten gummilapp ville ha forbedret ergonomien noe, og vi tror at dette er noe de aller fleste ville ha satt pris på.

Vi kunne også ha tenkt oss at Sony værtettet RX100, slik som RX10-serien er. Sony er kjent for å lage gode værtettinger, noe vi selv har erfart både på fullformatsmodellen a99 og nevnte RX10-serie, samt helt vanntette mobiler som tåler å nedsenket i vann. Hvorvidt værtetting er et ankepunkt er kanskje litt vanskelig å si, men når kameraet byr på såpass beskjedne forbedringer fra forrige versjon hadde noe slikt bidratt til å forsvare prisdifferansen mellom versjon fire og versjon 5 i serien.

En ting vi imidlertid liker veldig godt, er at Sony har lagt ved overganger til skulderreim. Dette følger ikke med i esken, men det lar i det minste brukeren koble til en privat reim om man ønsker det, uten å måtte lage en hjemmesnekret løsning. For undertegnedes del er dette et svært kjærkomment alternativ, for et så smalt kamera passer godt under de aller fleste jakker når det henger rundt halsen. Kreativt og smart av Sony, synes vi.

Oppsummering

Sony RX100 Mk 5 er utrolig godt kompaktkamera for entusiastene, og noe annet skulle egentlig bare mangle når man ser hva Sony har klart å få ut av de tidligere modellene i serien. Er du litt over gjennomsnittlig glad i å fotografere, er på jakt etter et lite kamera du ka ta med deg hvor som helst og trenger det mest av funksjoner? Da er dette modellen for deg.

Men: RX100 Mk V hverken føles eller fremstår som en ny kameramodell.


Diskuter artikkelen

Diskuter denne artikkelen her

Vi har inngått en avtale med Diskusjon.no slik at du nå kan diskutere våre artikler der. Du må ha en konto på diskusjon for å gjøre dette, men det er gratis å få om du ikke allerede har en.

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.