Sony oppgraderer flaggskipet

Markerer 10års-jubileet til Alpha-serien med a99 II

En etterlengtet oppgradering

Det er i disse dager fire år siden Sony lanserte a99, et kamera som virkelig skapte oppmerksomhet i fullformatsmarkedet, og som på mange måter markerte starten på Sonys gullalder i dette segmentet. A99 hadde nærmest alt du kunne tenke deg av utstyr og funksjonalitet, i et kompakt kamerahus med elektronisk søker og halvgjennomtrengelig speil. I dag kom endelig en oppgradert versjon i tradisjonsrik Sony-stil, og f32.no var til stede under pressekonferansen.

Nybygd autofokussystem og bildebrikke

På utsiden er det lite å spore, men størrelsen på selve kamerahuset er faktisk redusert med åtte prosent. I følge produsenten er huset også bedre værtettet, slik at det skal holde støv og fukt unna.
På innsiden er imidlertid det meste nytt. Autofokussystemet er noe av det første Sony velger å trekke frem, med et hybridsystem basert på fasedetekterende fokus. A99 II har fått 79 kryssfokuspunkter og 399 fokuspunkter på fokalplanet som skal sørge for å holde ting i fokus, selv ned til -4 EV. Det er nødvendig med et kamera som skal klare 12 bilder per sekund.

Som forventet har kameraet fortsatt fullformatsbildebrikke, men oppløsningen er økt fra 24,3 megapiklser til 42,4 megapiklser. En ganske markant økning, og et tydelig tilsvar til de øvrige fullformatsmodellene på markedet som stadig har pushet pikselkampen oppover. Med bedre bildebehandlingsprosessorer og støybehandling har det blitt mer vanlig med høyere pikseltetthet, så vi forventer at bildekvaliteten til a99 II skal være tilfredstillende også på høyere ISO-verdier. Sony har valgt å legge seg på et ISO-omfang fra ISO 100 til 25 600, noe som burde være nok for de fleste. 

Forbedret stabilisator

Sony trenger ikke å finne opp kruttet på nytt med hver modell, og har valgt å implementere 5-veis stabilisatoren fra A7 II modellen, som skapte mye oppmerksomhet da den ble annonsert. Bildestabilisatorens effekt kan overvåkes via liveview eller direkte i den elektroniske søkeren ved å trykke utløserknappen halvveis ned, eller ved aktivering av zoomfunksjonen til fokussystemet, slik at man kan se eventuell bevegelse før eksponeringen.

Bedre på video

A99 kunne skyte video i 1080p inntil 60 bilder per sekund, noe som var ganske bra i 2012. På denne fronten har det skjedd svært mye de siste årene, og a99 II er ikke noe dårlig kamera for videoentusiastene. Kameraet byr på 4k videoopptak uten pikselbinding, for høyere oppløsning og kvalitet. I følge Sony skal kameraet klare 100 Mbps i 4k oppløsning, som bør være mer enn nok kvalitet for de fleste. Man kan velge opptakshastighet fra 1 bilde per sekund til 120 bilder per sekund, med mulighet for å endre hastigheten direkte i kameraet mellom 60x quick motion til 4x slow motion. Og så til det litt mer tekniske: a99 frir både til fjernsynsproduksjon med rent HDMI-signal ut fra kameraet, og til filmproduksjon med S-Log3 og S-Log 2 gamma for høyere dynamikkomfang.

 

Mangler det WOW-faktoren?

f32.no var med på lanseringskonferansen til a99 II hos Sony i dag på Photokina, og det var smekkfullt av journalister der. Det var imidlertid litt lunken stemning og applaus under lanseringen. Det virket som om mange journalister ble skuffet over hva Sony hadde dratt opp av flosshatten, og med tanke på lanseringene fra de andre produsentene i dag ramlet man ikke av stolen da man så spesifikasjonene til denne modellen. Sonys nye flaggskip er et fantastisk kamera, men det mangler litt wow-faktor eller det lille ekstra, og fremstår litt som en slags fusjon mellom a99 og A7 II. Ingen dårlig kombinasjon det, for all del, men heller ikke så mye nytt og spennende.

Kameraet vil bli tilgjengelig for salg i november, og har en veiledende pris på 3600 euro, eller litt i overkant av 33 000 norske kroner. Merk at dette er før norske skatter og avgifter.

Alle bilder i denne saken er pressebilder fra Sony.

Vil du lese flere nyheter fra Photokina?
Les også: Fujifilm returnerer til mellomformat
Les også: Ny toppmodell fra Olympus
Les også: Canon EOS M5

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.

This entry was posted in Nyhet and tagged .