Sony i siget

Lanserer ny toppmodell for sportsfotografene

Sony er virkelig i vinden om dagen. Tidligere i uka slapp de for eksempel nyheten om at salget av deres fullformatssytem a7 hadde økt med 23 prosent i omsetning i USA, noe som er svært imponerende med tanke på globale trender om sviktende kamerasalg.

Salget har faktisk økt så mye at Sony nå omsetter for mer enn den gamle kameragiganten Nikon i dette segmentet, noe som var fullstendig utenkelig for bare noen få år tilbake.

Les også: Sony er nest størst i fullformat i USA

Tallenes tale er med andre ord ganske klar. Folk vil ha speilløse fullformatsmodeller. Men det er spesielt én gruppe brukere som (foreløpig) har sverget til modellene med speil, nemlig sportsfotografene. Her i f32 har redaksjonen vært ganske splittet i synet på speilløse modeller med elektroniske søkere.

Selv legger jeg aldri skjul på at jeg har kjøpt mitt siste speilreflekskamera, og redaktør Are har vært bruker av Sony A-serien for en periode. Men redaksjonens sportsfotograf har alltid fnyst glatt av alle speilløse kaniner som har blitt trukket opp av produsentenes flosshatter. Iallfall frem til nå.

Et kamera for sportsfotografer

Sony mener faktisk at det ikke finnes noe kamera i verden som kan matche deres nye modell, en påstand så selvsikker at vi sjelden ser det i en pressemelding.

“The new camera offers many impressive capabilities that are simply not possible with a modern digital SLR camera including high-speed, blackout-free continuous shooting at up to 20fps, 60 AF/AE tracking calculations per second, a maximum shutter speed of up to 1/32,000 second and much more.”

– Sony, 19.april 2017

 
Sony lover mye med nye a9

Tallene er rett og slett imponerende, og et nærmest endelig bevis på at speilløst kan gå dit ingen speilrefleks noensinne vil kunne komme. Kameraet skal klare å beregne følgefokus opptil 60 ganger i sekundet, og attpåtil gjøre det mens det skyter 20 bilder i sekundet uten at søkeren går i sort, for 241 RAW-bilder. Det er over 12 sekunder hvor kameraet holder koken på maks. Det er nesten vanskelig å forstille seg fotografer som har behov for mer kapasitet enn det. 

Mange krefter i et lite kamerahus

Bildebrikken er dekket med 693 fasedetekterende autofokuspunkter som dekker 93 prosent av hele brikken. Det er ti ganger så mange som Canons toppmodell 1DX Mk II. Bare for å nevne det. Og listen over imponerende spesifikasjoner bare fortsetter. For eksempel er kameraet utstyrt med den høyeste oppløsningen vi har sett på noen kameraskjerm noensinne, på 3 686 000 subpiksler.


Sony a9 er forbedret på alle punkter sammenlignet med sine aldrende brødre i a7-serien. 

Kameraets akilleshæl

Sony a9 er det mest avanserte fullformatskameraet vi har sett, og vi er spent på hvordan denne modellen vil posisjonere seg blant sportsfotografene. Sony har nemlig en utfordring som gjør det vanskelig å kapre markedsandeler fra Canon og Nikon. De har nemlig ikke noen skikkelige sportsobjektiver som konkurrentenes 200mm f/2 og 400mm f/2.8. De lanserte imidlertid ett nytt objektiv, 100-400mm f/4.5-5.6 som dekker brennviddeomfanget for sport, men de fleste sportsfotografer foretrekker raskere objektiver enn denne modellen med tanke på lysstyrke. 

Sony har definitivt giret opp et par hakk med dette beistet av et kamera. Så får vi se om de gamle kjempene Canon og Nikon har noe å svare med. 

Det nye objektivet til Sony er mest sannsynlig ikke spennende nok til å friste de fleste sporstfotografer til et systembytte.

Og prisen på herligheten? 51 000 norske kroner. Uten objektiv.

PS! Alle bilder i denne artikkelen er offisielle pressebilder fra Sony.

Diskuter artikkelen

Diskuter denne artikkelen her

Vi har inngått en avtale med Diskusjon.no slik at du nå kan diskutere våre artikler der. Du må ha en konto på diskusjon for å gjøre dette, men det er gratis å få om du ikke allerede har en.

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.