Et bilde av nye Sony A7S II

Sony girer opp

Sony oppgraderer sin mest lysfølsomme modell med optisk bildestabilisator og bedre videofunksjoner. Hils på Sony A7S II.

Med oppgraderte versjoner av både A7 og A7R har det ligget i kortene en stund at vi skal skulle få se en oppgradert versjon av A7S, som er spesielt bygget for de som bruker kameraet sitt til mer enn bare stillbildefotografering. På fredag kom kameraet, og på plass er en rekke forbedringer som vil få de fleste fotoentusiaster til å nikke anerkjennende og sjekke sparekontoen for overskuddsmidler.

5-veis bildestabilisator

Sony lanserte en ny, 5-veis bildestabilisator på bildebrikken til A/ II i november, det første kameraet i verden med en slik funksjon på en fullformatbrikke. En stabilisert bildebrikke vil kunne gi en god, stabiliserende effekt uavhengig av objektiv, en stor fordel mot de optiske stabilisatorer som man finner i nettopp objektivene. En slik stabilisator fremstår som en svært god nyhet for A7S II, som primært er myntet på videofotografene. Med en høyeste ISO på 409 600 og en intern stabilisator vil kameraet gjøre en enda bedre jobb i de situasjonene hvor det er lite lys tilgjengelig. I følge Sony skal også bildeprosessoren være ny, slik at kameraet skal kunne håndtere støy ved høye ISO-verdier enda bedre enn forgjengeren.

Sony A7S II

Sony A7S II

Enda bedre videofunksjoner

På utsiden av A7S II er det lite som minner om noen stor oppgradering, men på innsiden har Sony forbedret det meste. Kameraet skyter fortsatt video i 4K, men nå med en høyere bitrate på 100 Mbps. Nytt på nykommeren er også muligheten til å lagre opptakene internt på kameraet, uten bruk av ekstern opptaker som man må bruke på A7S. I følge Sony skyter kameraet 4K-video uten pikselbinding, en funksjon der kameraet slår sammen piksler for å redusere støy på bekostning av et lite kvalitetstap. Kameraet kan også skyte full-HD opptak 1080p med inntil 120 bilder per sekund, noe som er fem ganger raskere enn normal hastighet. Kjekt for de som liker å skyte slow motion filmer.

Oppgradert autofokus

A7S II har fått en økning i antall fokuspunkter fra sin forgjenger på 25 punkter til hele 169 punkter. Dette skal gi bedre nøyaktighet og raskere fokus selv i dårlig lys, både for foto og videofunksjonen. I følge produsenten selv skal autofokusystemet være dobbelt så raskt ved video, sammenlignet med A7S. På plass er også en oppgradering av kameraets elektroniske søker, som nå tilbyr en søkerforstørrelse på 0,78x. Den har også fått en ny coating som gjør at refleksjoner i søkeren skal være kraftig redusert.

Sony A7S II

Sony A7S II

Alltid strøm om du ønsker

En ny liten finesse som kommer med A7S II er muligheten for å bruke kameraet mens det lader. Flere av Sonys modeller tilbyr strømladning via Micro-USB, men de kan ikke brukes mens de lader. Sony har imidlertid åpnet for nettopp dette med denne modellen, slik at man enkelt kan bruke kameraet mens det er koblet til en datamaskin, en stikkontakt, eller en annen ekstern strømkilde. En svært praktisk funksjon vi tror de fleste som bruker slike kameramodeller til video vil sette pris på.

Pris og levering

Det nye kameraet vil være tilgjengelig for salg fra november dette året, og har en veiledende internasjonal utsalgspris på 3 400 britiske pund. I følge PR-ansvarlige fra Sony Norge vil norsk pris bli tilgjengeliggjort i nær fremtid.


Diskutér denne artikkelen i forumet her.

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.