Sony frir til filmskaperne

Det er ingen hemmelighet at Sony kjemper hardt for å bli kongen av det speilløse kameramarkedet. De siste årene har de trappet opp frekvensen på sin NEX-serie, med modeller som rent spesifikasjonsmessig ikke har stått tilbake for noen av konkurrentenes modeller.

Sonys satsing på fullformatsmodeller har også bidratt til å gjøre de til en svært seriøs aktør i proffmarkedet. De har, som eneste aktør ved siden av Leica med sine speilløse fullformatskameraer, klart å gjøre sine produkter svært attraktive i et segment som det siste tiåret har vært helt dominert av Nikon og Canon.

Skyter video i 4K

Nå har de lansert en ny fullformatsmodell som skal gjøre de enda mer interessant for de som primært bruker systemkameraer til filmproduksjon. Den nylanserte modellen a7S er en videreutviklet a7 som muliggjør filmproduksjon i 4K oppløsning. Utseendemessig er kameraet identisk med sine brødre a7 og a7R, men oppløsningen er redusert fra henholdsvis 24,3 og 36,4 til beskjedne 12,2 megapiksler. Hvorfor har så Sony gjort det motsatte av andre og kuttet antall megapiksler?

Svaret er enkelt. Ved å kutte antall megapiksler slipper Sony a7S å binde pikslene til hverandre. På den måten skal de kunne utnytte hver eneste piksel i bildebrikken har å tilby. Dette gir kameraet to store fordeler: Stort ISO-område og, ifølge Sony selv, et enormt dynamikkomfang.

Per i dag er få systemkameraer på markedet som tilbyr videoopptak med en slik oppløsning, noe som gjør kameraet svært interessant. Blant annet skal kameraet være i stand til å gjøre full-HD-opptak i hele 50Mbps. Eneste haken er at du kun kan ta opp video i 4K via HDMI-utgangen med en ekstern lagringsenhet, men de som eventuelt kjøper dette kameraet for å skyte 4K er mest sannsynlig vant til å måtte bruke eksterne lagringsenheter for å håndtere slike datamengder.

S-en i modellnavnet a7S står for “sensitive” og henviser til kameraets ISO-rekkevidde. Med en følsomhet som strekker seg fra ISO 200 til ISO 102400 kan du gjøre opptak i situasjoner med svært begrenset lys. Kameraet kan i tillegg utvide ISO-området til ISO 409600 om du trenger det – noe som burde holde for de fleste.

Pris og lanseringsdato er foreløpig ikke kjent, men vi antar at det vil legge seg rundt a7R i pris. I så fall vil man måtte punge ut med rundt 20 000 kroner for kamerahuset alene.

Se spesifikasjoner og flere bilder av Sony A7s på produktsidene.

OPPDATERING:
Sony har lagt ut denne videoen for å demonstrere kameraets ISO-egenskaper i dårlig lys:

sony-a7s-gear2

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.

Leave a Reply