Et bilde av nye Sony A7S II

Sony er nest størst i fullformat i USA

Langfredag meldte Sony noe vi ikke hadde trodd skulle skje riktig ennå: De er blitt nest størst i det amerikanske fullformat-markedet og dyttet Nikon ned på 3. plass.

Pressemeldingen forteller om en økning på 23% i salg av kamera og objektiv til Sonys fullformatkamera. I all hovedsak er det a7R II og a7S II som står for denne veksten. Salget har ikke bare påvirket Sony. Det totale salget av fullformatkamera og objektiver landet på +5% etter januar og februar. Uten Sony ville dette tallet vært -3%.

Sonys resultat er både overraskende og samtidig ikke. Nikon har på mange måter ikke fulgt med i timen. Det er ikke lenger store, tunge systemkameraer markedet vil ha. Samtidig så overrasker det oss at det er såpass mange som fortsatt vil ha fullformat. Vi hadde ikke blitt overrasket om det samlede salget hadde gått ned (selv med Sonys tall), men de peker altså oppover.

Nikon blir nok ikke skjøvet ut av pallen riktig ennå. Det er ikke mange nok produsenter som driver med fullformat og det er nok også redningen. Av de små er verken Olympus eller Fujifilm interessert i å bygge fullformatkameraer, og Pentax vet vi ikke alltid hva driver med. De slapp riktignok K-1 for en tid tilbake – i seg selv et fabelaktig kamera – men Pentax har alltid vært for de spesielt interesserte, og ikke akkurat vært markedsdrivere. (Selv om det nok er flere som burde interessere seg for kameraene deres)

De som faktisk må passe seg er Canon. Sony lager mange spennende kameraer og Canon, vel, de lider av litt samme tankegang som Nikon. På tross av en manglende vilje til å fornye seg har Canon en fungerende speilløs kameraserie gående. Canon EOS M begynner å ta steget opp i voksen-klassen med M5 og klarer Canon å utvikle denne til å benytte større bildebrikke (de bruker APS-C nå) så kan Canon ha en potensiell vinner. Dette er noe vi ikke har stor tro på dessverre.

Pressemeldingen forteller dog bare om situasjonen i USA. Vi er usikre på hvordan det står til i Norge, og Europa generelt, men tror nok ikke landskapet er så veldig forskjellig.


Diskuter artikkelen

Diskuter denne artikkelen her

Vi har inngått en avtale med Diskusjon.no slik at du nå kan diskutere våre artikler der. Du må ha en konto på diskusjon for å gjøre dette, men det er gratis å få om du ikke allerede har en.

Eivind er fast inventar på Ullevaal stadion og Jordal Amfi i egenskap av fotograf og generell sportsidiot, selv om han fotograferer det aller meste, fra landskap til sport. Eivind fotograferer for det meste digitalt, men han er ikke fremmed for å dra fram filmrullene og det analoge kameraet om anledningen byr seg. Eivind har en bachelorgrad i digitale medier og en mastergrad i medievitenskap.