Slik gjør du et kameravarp

Det er kanskje dårlige tider for kamerabransjen, med lavere marginer og salg enn noen gang før, men det er til gjengjeld gode tider for forbrukerne, takket være svært gode kameraer som kan kjøpes til en relativt rimelig penge.

Mest for pengene

Er det mye for pengene du er ute etter, så er det enkelte enkle regler å holde seg til. Kort oppsummert er de som følger:

Kjøp utgående modeller
De beste kjøpene får du helt klart når modellen er på vei ut og straks skal erstattes av en nyere. Hvor mye du sparer kan variere fra produsent til produsent, siden de har forskjellig prispolicy, men uansett er det helt klart penger å spare når både produsenter og butikker gjør rom for nye modeller. Canon EOS 60D, for eksempel, hadde en veiledende pris på ca 13.500 kroner ved lansering. Like før den forsvant fra butikkene lå den reelle prisen på ca 3.600. Et varp, med andre ord.

Vent et halvt år fra lansering
Vil du ikke kjøpe en utgående modell er det fremdeles lurt å vente litt med å kjøpe siste modell. Prisen vil ofte gå kraftig ned i begynnelsen, og har du is i magen i et halvt år eller så etter lansering, kan det være penger å spare. De første månedene er prisene høye, for produsenter og butikker ønsker å tjene mest mulig på entusiastene som strengt tatt har mer penger enn vett.

Vær bevisst på årstiden
Priser på fotoutstyr kan variere alt etter sesongen, så planlegg fremover og slå til når det passer best. Nøyaktig når det er, kan imidlertid være litt kinkig å finne ut av. For eksempel kan makrooptikk utmerket godt finne på å være billigst om våren, når det er mange fotografer som får ånden over seg og vil forografere insekter og blomster. Samtidig kan det hende butikkene ønsker å tømme lagrene for slikt om høsten, når makrosesongen er på hell og de trenger hylleplassen til noe annet.

Let etter kampanjer
Mange av de større kjedene og butikkene arrangerer ofte sine egne fotomesser, og har i den forbindelse også ofte messetilbud. Ofte er disse bra, men av og til er de på grensen til lureri. Husk på at et messetilbud fra en butikk ikke nødvendigvis er et bedre tilbud enn vanlig pris fra en annen butikk. Andre butikker igjen kan ha helgetilbud eller dagstilbud, så atter en gang kan det lønne seg å ha is i magen, vente, og slå til når tiden er moden. Det betinger imidlertid en ting til:

Vit hva du trenger
Gjør deg opp en mening på forhånd, og ha en liste i hodet over hva du skal ha. Da risikerer du i mindre grad å gå på en smell og bruke opp hele fotobudsjettet ditt på utstyr du strengt tatt ikke trengte, og du har pengene klare når det rette tilbudet melder seg. Hold imidlertid gjerne listen generell, slik at du er i stand til å endre planen for å passe inn et eventuelt supertilbud som kan komme brått på.

Vurdér bruktkjøp
Det kan være store penger å spare på å kjøpe brukt fotoutstyr. Generelt er bruktutstyr billigere jo eldre, mer brukt eller lite attraktivt det er. Et gammelt og mye brukt kamera fra en upopulær produsent er såklart mye rimeligere enn en ny modell som mange ennå sliter med å finne nytt i butikken, og som i tillegg er lite brukt og fra en vel ansett eller mye kjøpt produsent. Som før, orientèr deg med hensyn til modeller og priser, og vurdèr selger, utstyr og pris før du slår til.

I Norge har vi i tillegg gode forbrukerrettigheter, og selv ved bruktkjøp kan man så lenge man er innenfor fristen gjøre reklamasjoner gjeldende overfor tidligere salgsledd. Det betyr at du for eksempel kan ta reklamasjonen opp med butikken eller importøren, selv dersom du har kjøpt et kamera eller objektiv brukt av en privatperson.

Ikke kjøp alt samme sted
Noen ganger kan det svare seg å kjøpe alt i samme butikk. Man sparer frakt eller bensin, og slipper flere turer til postkontoret eller butikkene. Samtidig er det slik i kamerabransjen nå et noe selges med svært lav margin, og noe med svært høy. Butikken må jo ta inn avansetapet noe noe, ikke sant? Absolutt, men det du som forbruker kan utnytte, er at hvilke varer butikkene gjør det med, kan variere. Noen selger dyre kamera men billige minnekort, mens andre gjør det omvendt. Har du et stramt budsjett kan det lønne seg å se på flere butikker.

Hva trenger du egentlig?
Det er lett å blåse alt for mye penger på nytt objektive eller kamera fordi man har lyst på det, men trenger du det egentlig? Er du ikke egentlig vel så godt tjent med noe atskillig billigere? Det er lett å havne i denne fella og blåse hele sparekontoen på ting du egentlig ikke har behov for eller kommer til å bruke. ta det fra en som har vært der: Fotoutstyr som bare ligger i skuffen og samler støv er penger ut av vinduet.

Pris er ikke alt
Uansett hvor lite budsjett du har til fotoutstyr, er det et punkt hvor pris ikke lenger er det viktigste. Kjøper du verdiløst skrot er enhver pris for høy, og det samme gjelder det aller meste dersom du kjøper fra en useriøs butikk. I det øyeblikk noe går galt med det du har kjøpt, vil du fort merke hva butikken egentlig er laget av. Yter de service selv når de ikke har noe å tjene på det? Følger de lover og regler? Svarer de på henvendelser og behandler supportspørsmål raskt og effektivt? Drukner de deg i spam etter kjøpet? Er butikken useriøs er det ikke sikkert hundrelappene du sparte på å kjøpe der fremfor et annet sted, er verdt det ekstra bråket.

Sjekk kuppsiden vår
vår samleside for fotokupp vil du til en hver tid finne gode tilbud på fotoutstyr, som vi har lett frem for deg. Siden sjekkes og om nødvendig oppdaretes hver dag.

canon-eos-60d-670

Utenlandskjøp

Noen ganger kan det svare seg å kjøpe fotoutstyr i utlandet, men sjeldnere enn man skulle tro. Joda, prisene kan finne på å være lavere, men det er langt fra sikkert at de er lave nok til at det svarer seg. Her er noen ting du må huske på når du vurderer å kjøpe i eller fra utlandet:

  • Garanti: Joda, de fleste fotobutikker i utlandet opererer med en slags garanti, i alle fall dersom du spør, men hva hvis du trenger å benytte deg av den? Da vil det være ditt ansvar å fås endt utstyret til dem, noe som fort kan skape både komplikasjoner og utgifter. I tillegg vil utenlandske garantier ofte være av begrenset varighet og omfang, dersom du ikke har betalt for en utvidet garanti. Noen produsenter tilbyr global garanti på noen av sine produkter (vanligvis for proff-segmentet) men også denne er ofte kortvarig og av begrenset verdi. Og har du kjøpt gråimportert vare kan du skyte en hvit pil etter alle former for garanti. Noen produsenter nekter til og med å ta imot gråimportert vare til reperasjon, uansett hvem som betaler for den.
  • Reklamasjonsrett: Denne gjelder varer kjøpt i Norge, og vil for det meste av fotoutstyr være gyldig i fem år. Dette er en svært nyttig forbrukerrettighet som du ikke bør gi slipp på med lett hjerte. Hvor mye den er verdt for deg i kroner og øre må du selv komme fram til, men jo dyrere utstyret er, jo mer bør det være.
  • Ømfintlighet: Hva er sannsynligheten for at noe går galt med det du vil kjøpe, i løpet av dets levetid? Hvis den er høy, vil det være mer fornuftig av deg å kjøpe her hjemme. Er den lav, er det mindre protensielle problemer med å kjøpe varen i utlandet.
  • Forfalskninger: Mange steder i verden selges skrot eller forfalskninger som original og dyr vare. Vær sikker på hva du kjøper, og hvem du kjøper det av. Kan du ikke nok om det, snakk med en kompis som vet mer, eller gjør research på Internet. Dette er innformasjonsalderen – du kan finne ut av det meste med litt innsats.
  • Lurendreiere: Noen useriøse fotobutikker i utlandet opererer med lurepriser som er usannsynlig lave. Det de ikke forteller deg er at de kun har ett enkelt eksemplar til den prisen, og at det kommer inn om fire måneder. I mellomtiden har de en annen pakke med akkurat det samme produktet i, til en bare litt høyere pris. Aner du hvor dette går, ja? Er dette virkelig en butikk du vi gi kredittkortnummeret ditt til?
  • Mva: På reise kan du fritt ta med deg gjenstander til en samlet verdi av kr 6.000,- tilbake til Norge, hvis du har vært ute av landet i mer enn 24 timer. Husk imidlertid på at dette gjelder alt du har kjøpt på turen til sammen – inkludert tax-free. Alt annet skal du egentlig betale mva av, og har du ikke gjort det risikerer du en ubehagelig overraskelse når du kommer hjem. Har du kjøpt en enkeltgjenstand til mer enn 6.000 kroner er det heller ikke slik at du bare blir avkrevd mva for det overskytende. Neida, du må betale mva av hele beløpet.
  • Bruktsalg: Nettopp på grunn av norsk forbrukerkjøpslovgivning og reklamasjonsretten den gir deg, vil du ofte få bedre priser for brukt fotoutstyr dersom du kan fremlegge kvittering som viser at de er kjøpt i Norge, i alle fall så lenge de ennå er innenfor fristen. For utstyr som er eldre enn fem år er dette mindre viktig, men mange foretrekker norskkjøpt utstyr likevel, enten fordi en eventuell reparasjon kan bli enklere å forholde seg til, eller fordi de har blitt fortalt at norsk kvittering må man ha, uten å forstå hvorfor eller begrensningene av nytten av en slik. Uansett, norskkjøpt utstyr er enklere å selge brukt, og gir bedre pris.

Are er utdannet fotograf og har hatt fotodilla siden nittitallet. Han har tidligere vært journalist og redaktør i Akam.no i til sammen syv år, og er nå sjefredaktør i f32.no ved siden av dagjobben som en av flere redaktører av helsenorge.no. Han har også vært sjefredaktør for Visitnorway.com. Han har generelt alt for mange kameraer, av alle mulige systemer - og alt for lite tid til å bruke dem.

Leave a Reply