Redaksjonens romjulsalgsønsker

Som med julaften kommer også den årlige tradisjonen med romjulsalg, januarsalg og alle andre salg fra butikker som vil bli kvitt restlageret sitt.

Jula har overraskende nok kommet i år også. Det betyr gaver, mat og enda mer snakk om tilbud, gaver og atter gaver. Og selvfølgelig hyggelig samvær med familie og venner. I år kom jula såpass overraskende på at vi ikke fikk ferdig ønskelisten vår til julaften. Det er dog ikke så farlig, for ingen av oss fikk alt som står på ønskelisten uansett, så det er fremdeles ting som står på listen for salget.

I den anledning har vi sammenfattet våre fotoønsker i en flott liste. Ønskene er delt inn i kategoriene “urealistisk”, “kjøpe selv” og “realistisk”. Urealistisk er ting vi ikke forventer å få eller noe vi forventer å kjøpe selv. I “kjøpe selv” finner dere det vi kan finne på å gi oss selv, men ikke noe vi forventer at andre kjøper til oss. “Realistisk” er da ting vi kan få av andre. Sett at vi har ført det opp på ønskelisten, selvfølgelig.


Are Thunes Samsonsen

 

Are Thunes Samsonsen

are-670px

Urealistisk:

Ingen i min familie tør å kjøpe fotoutstyr til meg i anledning jul, bursdager eller andre merkedager. Slik er det bare når du er den i familien som er den som har best oversikt over hva som finnes, hva som er gode kjøp og hva som er skrot. De tør rett og slett ikke. Det meste faller dermed i kategorien urealistisk, men det er likevel en gradsforskjell her.

Et av Ares ønsker er Pentax 645Z mellomformatkamera.

Et av Ares ønsker er Pentax 645Z mellomformatkamera.

Godsaker jeg har lyst på men neppe kommer til å kjøpe selv, enda mindre få fra andre, er et skikkelig digitalt mellomformatkamera, som f.eks Pentax 645Z med et par objektiver. Det var en gang da jeg ville ønsket meg Hasselblad, men de har til de grader mistet bakkekontakten, så det tør jeg ikke. Kanskje med unntak av det digitalbakstykket de lanserte for litt siden til sin (avsluttede) V-serie: CFV-50c. Jeg savner mine gamle Hasselblader av V-type, så en gammel 503CW med et slikt bakstykke og et par gode objektiver, f.eks en 50 mm f/4, 80 mm f/2.8 og en 150 mm f/4 hadde ikke vært å forakte.

Mamiyas ryktede mellomformat-målsøker vil jeg også gjerne registrere interesse for, først som sist. Noen som tar en pent brukt nyre eller testikkel i bytte?

 

Kjøpe selv:

Mer realistisk, dog ikke mer enn at jeg innser at jeg nok må kjøpe det selv, er Fujifilms nye Fujinon XF 50-140/2,8 R LM OIS WR til litt over 13 000 kr. En 10-24 mm f/4 vidvinkelzoom og en XF 56 mm f/1.2 R er neste på ønskelisten.

En Fujifilm X100T hadde også vært fint å ha. Jeg har hatt både X100 og X100S, og begge to har gitt mersmak, selv om det akkurat nå er X-T1 som regjerer redet.

I tillegg til min Fujifilm X-T1 har jeg også en Nikon D800 som trenger Sigmas fortreffelige Art-objektiver, nærmere bestemt 35 mm f/1.4 og 50 mm f/1.4.

Et skikkelig kompaktkamera hadde også vært fint å ha, og da er det Panasonic LX100 (eller Leicas versjon) som rager høyest på ønskelisten. Skjønt, Fujifilms X30 hadde heller ikke vært helt bortevekke, stort sett takket være dets fremragende bildebrikke og manuelle zoom.

 

Realistisk:

Realistisk? Med hensyn til fotoutstyr? Jeg? Hah!

Ja, okå. Noen ekstrabatterier, eller en backupløsning som f.eks WD My Passport Wireless (test kommer her på f32.no) hadde ikke vært noe jeg hadde takket nei takk til. En 12-voltslader til bruk i bilen hadde også vært praktisk til når vi er på tur.


Eivind André Hauger

 

Eivind André Hauger

eivind-670px

Urealistisk

Som den ivrige sportsfotografen jeg er så er det to ting som henger særdeles høyt denne jula. Det ene er et lyssterkt teleobjektiv, det andre er et et fotoapparat i toppsjiktet. Siden jeg er i Canon-leieren så blir optikken Canon EF 400mm f/2.8 IS USM II. Dette objektivet fikk jeg låne på en landskamp – noe jeg angrer som en hund på. Morsomt, rask autofokus og en glimrende bildekvalitet.

I tillegg så ønsker jeg meg Canon EOS-1D X. Autofokus og bildehastighet fra en annen verden, samt JPG-er som sitter med fargene. At jeg er stor fan av formfaktoren er heller ikke å forrakte.

 

Kjøpe selv

Nye Sony Alpha A7 II (til høyre) er helt bygget i magnesiumlegering, mens A7 hadde toppdeksel av kunstfiber.

Skal Eivind kjøpe kamera selv blir det fort en av disse Sony A7-modellene.

Skal jeg ha fotoutstyr må jeg gjerne kjøpe det selv. Ikke fordi det nødvendigvis er veldig dyrt, men fordi jeg ofte ikke ikke veit hva jeg vil ha. Ok – så er en av grunnene at det gjerne er dyrt også. Det aller meste blir altså i kategorien “kjøpe selv”.

Men hva er det jeg kan tenke meg? I det siste så har jeg oppdaget gledene ved et lite kamera. Vanligvis bruker jeg Canon EOS 5D Mark III, men det er tungt og passer ikke alltid når du bare vil ha noe kjapt og enkelt. For meg er da ønsket en av Sonys fullformatapparater. Selv om A7II kom for ikke så lenge siden så er den gamle A7 fortsatt et strålende kamera, og det passer meg perfekt. Lite, nett og en flott søker. Tror jeg skal kjøpe det til meg selv.

Ellers ville Fujifilms X100T være en ypperlig gave fra Eivind til Eivind. Fastoptikk, elektronisk søker og generelt pussa opp teknologi gjør dette til en vinner i julestrømpa eller under juletreet.

 

Realistisk:

Jeg har faktisk vært så heldig å få fotoutstyr før. Da fikk jeg en blits, og det er noe i samme gata som ville vært aktuelt også. Alt som kan benyttes som lys eller for å styre lyset er ønskelig. En stor reflektor behøver ikke koste mye og gir mye glede for en fotograf som ønsker å utvikle seg videre.

Siden jeg ikke klarer å holde meg unna sportsfotograferingen så kommer det litt herfra også. I det siste har jeg sett behovet for å fjernstyre et ekstra kamera. Til det formålet har PocketWizard en hel rekke gode produkter. De koster litt, så de beveger seg i sjiktet mellom det realistiske og det urealistiske, men om du bare nevner det for mange nok så pleier det å gå i orden. Det flotte med PocketWizards systemer er at de også kan brukes som utløser for blits. På den måten kan du faktisk slå to fluer i en smekk.


Paal Harald Mork-Knutsen

 

Paal Harald Mork-Knutsen

paal-670px

Urealistisk

Her er det selvfølgelig Pentax 645Z som troner øverst på listen. Kameraets store bildebrikke og oppløsning gir en ekstremt god detaljgjengivelse, for å ikke snakke om dynamikkomfang. I følge Philip Bloom kan man enkelt hente ut detaljer i skyggene fra -4 EV uten at det går på bekostning av støy. Med 51 megapiksler kan man nesten croppe hvor mye man vil uten kvalitetstap. Det er jo altfor dyrt, men hadde man hatt pengene og tiden til å bruke et slikt kamera er det ikke overraskende at det kommer høyt på listen.

Sony RX100 er en golden-oldie, men fortsatt absolutt god nok.

Sony RX100 er en golden-oldie, men fortsatt absolutt god nok.

 

Kjøpe selv

Skal jeg kjøpe fotoutstyr til meg selv ville jeg valgt Panasonic LX100. Dette virker som et svært kompetent kamera som også gir mye for pengene. Liker spesielt godt at Panasonic har utstyrt kameraet med stor bildebrikke, lyssterk optikk og en elektronisk søker.

 

Realistisk

Er det derimot sånn at andre skal kjøpe fotoutstyr til meg ville jeg nok sagt Sony RX100 (den første modellen). Denne modellen kom i 2012 og det begynner å trekke litt på årene. Kameraet er uansett alder fortsatt tilgjengelig, og nå er prisen så lav er det et svært godt kjøp om man ikke trenger søker eller blitssko.


Toralf Sandåker

 

Toralf Sandåker

TS_ed-670

Kameraer har jeg i grunnen allerede for mange av – jeg burde heller solgt unna et par. Hvis jeg ikke da skulle rydde i baggen og gjøre plass til et fantastisk kompaktkamera – Panasonic Lumix LX100. Eller Leica D-lux, de er så å si identiske.

Nei, til saken. Og ønskelisten:

Urealistisk:

Uten tvil – øverst på ønskelisten står en fotosafari til Masaai Mara og Serengeti. Jeg har vært i Masaai Mara før, og det var en opplevelse det er vanskelig å toppe. Men en tur kombinert med Serengeti under den store migrasjonen ville vært enda større, dersom pris ikke betyr noe. Jeg ville tatt med et par gode fotovenner, ikke flere, og leid guider og alle fasiliteter hos et av de anerkjente byråene, planlagt turen nøye, og bodd delvis i en lodge, delvis ”underveis”. 8-10 dager bør være nok, men jeg vil ta med en innlagt tur med luftballong. Utstyr? Det skal jeg nok klare å legge inn i budsjettet.

 

Kjøpe selv:

Siden jobben min består for en stor del i å teste fotoutstyr, har jeg en samling med utstyr fra nesten alle produsenter. Det er derfor ikke noe spesielt kamera som står på ønskelisten, det er lysutstyr. Uten lys, ingen bilder.

Jeg ønsker meg et studiokit, men jeg skal kunne bruke det både til filming og stillbilder, og det skal dessuten være portabelt. Et sett med LED-lamper fra for eksempel Ikan ville jeg ikke sagt nei til. Og litt penger igjen til reflektorer og bakgrunnsoppheng.

 

Realistisk:

Kanskje Sigmas lekkerbisken av en 50mm kommer på salg i januar?

Kanskje Sigmas lekkerbisken av en 50mm kommer på salg i januar?

Noe jeg aldri slutter å ønske meg, er den ideelle fotobaggen, eller –sekken. Den som fungerer under alle forhold, til alle typer utstyr, slik at jeg aldri mer kommer til å se etter enda en fotobag. Jeg har allerede alt for mange.

Får jeg ikke det, så ønsker jeg meg et par nye objektiver. Olympus’ nye M.Zuiko 40-150mm F2.8 med 1,4x teleconverter står høyt på lista, men er kanskje litt dyr for å være realistisk. Mer realistisk er kanskje det beste kjøpet i optikk akkurat nå: Sigma 50mm F1.4 Art. Prisen er ikke avskrekkende, og det er et objektiv det er uhyre vanskelig å toppe, både optisk og i bruksegenskaper. Men hvilken fatning bør jeg ønske meg på det? Det er problemet.

 

Dette var redaksjons ønsker, og med det ønsker vi alle våre lesere en riktig god jul og godt nytt år!

Eivind er fast inventar på Ullevaal stadion og Jordal Amfi i egenskap av fotograf og generell sportsidiot, selv om han fotograferer det aller meste, fra landskap til sport. Eivind fotograferer for det meste digitalt, men han er ikke fremmed for å dra fram filmrullene og det analoge kameraet om anledningen byr seg. Eivind har en bachelorgrad i digitale medier og en mastergrad i medievitenskap.

Leave a Reply