Profesjonell video med autofokus

Proffkameraet EOS C100 Mark II introduserer Canons Dual Pixel autofokus for videofotografer.

Proffkameraet EOS C100 Mark II introduserer Canons Dual Pixel autofokus for videofotografer. (Flere bilder nederst i artikkelen).

Canon EOS C100 Mk II kombinerer nyeste speilrefleksteknologi med profesjonell video. Nå skal speilrefleksbrukerne som jobber med video fristes til å kjøpe et skikkelig videokamera.

Tradisjonelt har profesjonelle videokameraer både vært utenfor rekkevidde for den vanlige fotoentusiasten og enmannsfirmaet, og vært laget for filmteam som gjerne leier utstyr, og der det er både to og tre personer til å styre med kameraet under opptak. Autofokus har i beste fall vært en våt drøm – det typiske er manuell fokusering med en person som gjør dette til en kunst i seg selv. Med speilrefleksens inntog i TV- og filmbransjen, for ikke å si private filmopptak, fikk vi både praktiske kameraer med høy filmkvalitet, og kameraer den vanlige fotografen i høy grad er i stand til å benytte alene, også til videoopptak.

Med Canon EOS C100 Mk II lanserer Canon et dedikert videokamera for profesjonelle videoopptak, som er fullt integrert i EOS-systemet, og samtidig tillater både autofokus og full manuell kontroll over fokuseringen på tradisjonelt vis. Dette er et systemkamera som kan bygges ut og tilpasses den enkeltes behov, og inngå i studioproduksjoner samtidig som det er lett og lite nok til å tas med på reportasjeoppdrag og dokumentarprosjekter.

Kameraet har EF-fatning og kan bruke både EF- og EF-S-objektiver, inklusiv Canons profesjonelle Cinema EOS-objektiver. Bildebrikken er en Canon Super 35mm CMOS-sensor på 8,3 megapiksler. Det er en videreutvikling fra bildebrikken i C100, den har fått Canons Dual Pixel CMOS AF-teknologi som vi kjenner fra bl.a. EOS 70D og EOS 7D Mk II. Det er denne bildebrikken som muliggjør rask, nøyaktig og lydløs AF (med Canons STM-objektiver), slik at fotografen kan finne fokus og veksle mellom ulike avstander i bilderuten i ett enkelt opptak. Ansiktsgjenkjenning med AF støttes også og åpner for automatisk gjenkjenning og sporing av fokus på ansikter. Dette er funksjoner som har vært forbeholdt kompaktkameraer og noen få systemkameraer, men er nå for første gang tilgjengelig i et profesjonelt videokamera med stor bildebrikke og utskiftbar optikk. Dette er et Full HD-kamera (1920 x 1080 piksler), og et rent videokamera som ikke tar stillbilder.

Andre egenskaper ved Canon EOS C100 Mk II er følsomhet opp til ISO 102.400, mulighet for samtidig opptak i MP4 og AVCHD-format, samt samtidig i HD og SD-format til to forskjellige minnekort. Kameraet er også det første Cinema EOS-kameraet med støtte for WiFi-kommunikasjon, og en ny OLED-skjerm som vippes ut fra kameraet slik mange er vant til fra speilreflekser og camcordere. Kameraet er i salg fra januar 2015, og vil koste ca. 48.000 kroner for huset alene.

 

Canon CN20x50 kombinerer innebygd 1,5x telekonverter, 20x forstørrelse og avtakbar servomotor med brennvidde på 50–1000mm som kan utvides til 75–1500mm

Canon CN20x50 kombinerer innebygd 1,5x telekonverter, 20x forstørrelse og avtakbar servomotor med brennvidde på 50–1000mm som kan utvides til 75–1500mm

Samtidig har Canon i den tyngre delen av videomarkedet lansert et kraftig 4K Cine-objektiv med 20x zoom og innebygd 1,5x teleconverter, Canon CN20x50. Objektivet er beregnet på TV-produksjon, og dekker brennvidder fra 50–1000 mm, eller 75–1500 mm med teleconverteren innkoblet. En vekt på 6,6 kilo er kompakt i denne klassen, og skal du ha deg et eksemplar, må du begynne å spare. Basert på prisen i USA, regner vi med at du må opp i rundt 600.000 kroner for å slå kloa i denne ultratelen. I skrivende stund vet vi ikke når Canon kan begynne å levere objektivet.

Her er flere bilder:

Toralf er frilans fagjournalist, fotograf og grafisk designer. Forfatter av boken «Se med kamera», skriver artikler og holder foredrag, kurs og workshops om de fleste emner innen bildekommunikasjon. Fast tilknyttet tidsskriftet Fotografi som frilans teknisk redaktør siden 2001, og har jobbet i 35 år med medier, teknologi og kompetanse.

Leave a Reply