Panasonic Lumix GX8 med 20 Mp og 4K video

Image_GX8_k_splash_Proof_900px-lav

En helt ny CMOS-brikke på 20 Mp, og et nyskapende, dobbelt bildestabilisatorsystem er blant høydepunktene i Panasonics nye feinschmecker-kompakte systemkamera, Lumix GX8.

Lumix GX8 erstatter Lumix GX7, og mens nyskapningen er et helt nytt kamera med mange forbedringer, er konseptet ganske likt: Et kompakt entusiastkamera med innebygd bildestabilisator, solid kropp i metall, vippbar søker, fleksibel skjerm og en kombinasjon av god automatikk og manuelle kontroller med direkte tilgang til alle viktige funksjoner.

På samme måte som forgjengeren, plasserer Lumix GX8 seg inn i Panasonics modellrekke som entusiastmodellen, under den profesjonelle toppmodellen GH4, men før amatørkameraet G7.Den fremste konkurrenten synes å være Olympus OM-D E-M5 MK II.

Lumix GX7, forgjengeren til GX8, er mindre og lettere, men teknisk forbigått på en rekke punkter.

Lumix GX7, forgjengeren til GX8, er mindre og lettere, men teknisk forbigått på en rekke punkter.

Lumix GX8 er mindre kompakt enn forgjengeren, det er ca 1 cm lengre i alle retninger, og 85 gram tyngre. Fremdeles er det et kamera med «rangefinder-design», dvs med søkeren øverst til venstre sett fra baksiden, en form Panasonic har benyttet siden sitt første Four Thirds-kamera, Lumix DMC-L1. Skal du ha et  virkelig kompakt systemkamera, tilbyr jo Panasonic den ganske avanserte Lumix GM5 i lommestørrelse.

I stedet for en vippeskjerm, som hos GX7, har GX8 fått en fullt fleksibel skjerm, som også kan vendes inn når du bare vil fotografere med søker.

I stedet for en vippeskjerm, som hos GX7, har GX8 fått en fullt fleksibel skjerm, som også kan vendes inn når du bare vil fotografere med søker.

Nyhetene står likevel i kø, bildestabilisatoren kan nå kombinere effekten mellom bildebrikkens stabilisering og objektivets bildestabilisering, der det finnes. Bildebrikken er også helt ny. Både Panasonic og Olympus har lenge hatt 16 Mp som høyeste oppløsning. Men Lumix GX8 har som første kamera med Four Thirds-format fått en 20,3 Mp CMOS-brikke (Panasonic kaller den LiveMOS). Kameraet har også fått et oppgradert AF-system, fullstendig vridbar skjerm og 4K video.

Ergonomi

GX8 har fått et betydelig større grep.

GX8 har fått et betydelig større grep.

Siden vi ennå ikke har prøvd kameraet, er det ikke mye vettugt vi kan si om ergonomien. Men det som er åpenbart ut fra bilder og spesifikasjoner, er at kameraet har fått et betydelig kraftigere grep, der utløseren har fått en bedre plassering. På GX7 satt utløseren lenger bak, oppe på toppen, og mange syntes at fingerstillingen ble ukomfortabel.

Et større kamera og høyere vekt bør også føre til bedre stabilitet og bedre plass til fingrene. Mens den første modellen i Lumix GX-serien, GX1 var laget med små mål for øye, og nesten 200g lettere enn GX8, ser vi med GX7 og særlig GX8 at Panasonic tydeligvis prioriterer fotografiske egenskaper og betjening foran størrelse. Med 485 g, inklusive batteri og minnekort, er likevel Lumix GX8 et relativt kompakt kamera i entusiastklassen.

Den nye, vridbare skjermen er også mer praktisk enn GX7’s vippbare. Både ved videofilming og nøyaktig beskjæring av vertikale bilder når du bruker skjerm i stedet for søker, gir det fordeler.

Ny CMOS-brikke

Den nye CMOS-brikken på 20,3 Mp er første økning av nominell oppløsning for Micro Four Thirds på mer enn fem år.

Den nye CMOS-brikken på 20,3 Mp er første økning av nominell oppløsning for Micro Four Thirds på mer enn fem år.

Panasonic (og Olympus) har benyttet en variant av en 16 Mp bildebrikke siden Lumix GH2 kom i 2009. Det var altså på høy tid å se noe radikalt nytt, selv om årene med 16 Mp-brikker har sett stadig flere måter å trekke både ytelse og bildekvaliteter ut av formatet.

Vi har ennå ikke testet den nye bildebrikken, og kan selvsagt ikke si noe om dens kvaliteter. Men Panasonic selv hevder at bildebrikken har høyere toleranse for lysmetning og bedre dynamikk. En ny Venus Engine prosessor påstås å bidra til enda mindre bildestøy i områder der tidligere avslørte støy lettere.

Dette vil logisk nok ha størst betydning for JPEG-bilder, men i dag ligger det mye signalbehandling også i råfiler. Hvordan den nye bildebrikken står seg sammenlignet med både tidligere Panasonic-brikker og konkurrentene, skal vi se nærmere på når vi får testet kameraet.

Dobbel bildestabilisator – optisk og mekanisk

Nest etter bildebrikken er det altså den nye unike Dual I.S. bildestabilisatoren som er fremste nyhet på Lumix GX8. Panasonic har sverget til optisk bildestabilisator innebygd i objektivene, med ett enkelt unntak: På Lumix GX7 introduserte de for første og hittil eneste gang bildestabilisator på selve bildebrikken. Denne var imidlertid ganske enkel, og kan ikke måle seg f.eks. med Olympus’ avanserte 5-veis bildestabilisator.

Lumix GX8 har en innebygd bildestabilisator på bildebrikken som arbeider sammen med optisk bildestabilisator i de objektivene som har dette.

Lumix GX8 har en innebygd bildestabilisator på bildebrikken som arbeider sammen med optisk bildestabilisator i de objektivene som har dette.

Derfor ble også bildestabilisatoren i kameraet koblet ut så snart et objektiv med bildestabilisator ble aktivert. Men på Lumix GX8 kombinerer bildestabilisatoren informasjon om kamerabevegelser med bildebrikkens fireveisstabilisering og objektivenes toviesstabilisering til det Panasonic hevder er en markant forbedret bildestabilisator som særlig klarer lange brennvidder på lange lukkertider.

Den nye bildestabilisatoren krever imidlertid oppdatering av internprogramvaren til objektivene for å fungere. Panasonic vil gjøre disse oppdateringene fritt tilgjengelige i tiden som kommer, men noen få objektiver vil ikke bli oppdatert av tekniske grunner.

Oppgradert «DFD» autofokus

Lumix GX8 har fått samme DFD-autofokusfunksjon som Lumix G7.

Lumix GX8 har fått samme DFD-autofokusfunksjon som Lumix G7.

Panasonic bruker utelukkende kontrastbasert autofokus i sine kameraer, og ikke som både Olympus, Sony, Samsung, Canon og Nikon – en hybrid faseregistrerende og kontrastbasert AF. Men Panasonic har optimalisert den kontrastbaserte autofokusen mer effektivt enn noen andre, og toppmodellen Lumix GH4 introduserte det Panasonic kaller «Depth From Defocus» – DFD.

DFD er kort sagt et teknikk som benytter profiler for det enkelte objektiv til å tolke uskarphetsinformasjon til å beregne hvor langt ute av fokus bildet er. Dette tilsvarer i prinsipp slik faseregistrerende autofokus virker, men hos Panasonic brukes beregningen til å bringe objektivet hurtigst mulig i fokus med kontrastmedtoden.

Kontrastfokus er betydelig mer eksakt enn fasefokus, fordi det er selve bildet som blir fokusert, ikke et indirekte speilbilde. Men det er som regel langsommere, fordi det tradisjonelt «jager» fokuspunktet. Med Panasonics kontrastbaserte AF leses avstanden 240 ganger i sekundet, og sammen med DFD-fokuser både ytelse og nøyaktighet erfaringsmessig svært bra.

DFD-fokus fungerer utmerket på Lumix G7, og vi kan forvente det samme med GX8. Panasonic oppgir AF-hastigheten til 0,07 sekunder med Lumix G Vario 14-140mm og 12-35 mm på vidvinkel. Vår erfaring med både GH4 og G7 viser at de holder godt følge med de aller fleste speilrefleksene på markedet når det kommer til autofokusytelse.

4K video med 4K Photo

Panasonic begynner å få en lang rekke kameraer som støtter 4K video. Hvis vi ser bort fra rene videokameraer, begynte det med Lumix GH4, som fremdeles troner videotoppen blant systemkameraer, muligens ved siden av Samsung NX1, med heftige profesjonelle egenskaper og mulighet for å benyttes i profesjonell videoarbeidsflyt. Kompaktkameraet LX100 overrasket også på Photokina i fjor med 4K video og FourThirds bildebrikke, samtidig med kompaktkameraet FZ100 med 1″ bildebrikke som introduserte 4K video i et superzoomkamera, før nylig Lumix G7 og altså Lumix GX8.

Egen videoknapp merket i rødt er hendig plassert bak stillbildeutløseren.

Egen videoknapp merket i rødt er hendig plassert bak stillbildeutløseren. kameraet støtter også manuelle videoinnstillinger.

Mens listen over kameraer som støtter 4K videoopptak begynner å bli lang, er det stor forskjell på opptakskvalitet og videoegenskaper. Lumix GX8 ser ut til å falle ned ganske midt på treet – med bedre spesifikasjoner enn kompaktkameraene og mobilkameraene, men færre valgmuligheter og finesser enn f.eks. Lumix GH4 har.

Nytt på GX8 er inngang for ekstern mikrofon, men siden kameraet mangler utgang for hodetelefon, er medhør under opptak ikke mulig. Lumix GX8 tar selvsagt også Full HD video, da støttes også digital bildestabilisering. Ved opptak kan eksponering sjekkes med sebrastriper, og fokus med «peaking» – kontrastkonturer. Kameraet lagrer video kun på minnekort, her er ingen støtte for direkte utlesning av video vida HDMI.

Skjerm (OLED) og søker

Søkeren til GX8 er vippbar, som hos forgjengeren.

Søkeren til GX8 er vippbar, som hos forgjengeren.

Da Lumix FX7 ble introdusert, var det første kamera med vippbar elektronisk søker. GX8 har også det, men søkeren er ny – en OLED med 2,36 millioner punkter, som dessuten har bedre forstørrelse (1,54x) og større øyepunkt-avstand (21mm). Søkeren var en av detaljene som fikk mest kritikk på GX7 – ikke minst fra brillebrukere. På bildene vi har sett av kameraet, ser vi også at øyemuslingen er større på GX8 enn på GX7.

De nye spesifikasjonene for GX8 er virkelig lovende, for vi bruker selv GX7 regelmessig med briller og synes det er mange kameraer med både mindre søker og dårligere dekning med briller. Den nye søkeren har noe lavere oppløsning enn GX7, men OLED-teknikken kan bety en forskjell til det bedre likevel. Spesifikasjonene på søkeren (og skjermen) er de samme som på Lumix GH4, som vi har svært bra erfaringer med.

Ytelsen til Lumix GX8 er også økt. Kameraet klarer inntil 8 bilder/sek.

Lumix GX8 har fått OLED-teknologi både i skjerm og søker.

Skjermen er fremdeles en 3″ pekeskjerm med 1,040 Mp oppløsning, men også denne har fått OLED-teknologi, og nå kan den vris helt rundt og ikke bare vippes opp og ned. Panasonic har lenge levert gode og funksjonelle pekeskjermer som øker nytteverdien særlig når du fotograferer på stativ og blar gjennom bildevisning. Pekeskjermen kan også brukes til å peke på fokuspunkt og faktisk ta bilde, slik Panasonic har gjort mulig i lengre tid.

hfhfhfhfhfhfhhfhf

Lumix GX8 har fått bedre plassering av utløseren, et ratt for manuell eksponeringskompensasjon, men har mistet den innebygde blitzen.

Betjeningsdetaljer

På baksiden er betjeningen stort sett som forgjengeren, men det er ryddet litt opp i plasseringen av knappene, og det bakre velgerhjulet er flyttet opp til toppen. Det fremre velgerhjulet er som hos GX7 rundt utløseren, som altså er flyttet fremover til håndgrepet. Ellers legger vi merke til at GX8 har fått et eget ratt for eksponeringskompensasjon – en svært velkommen forbedring. Programvelgerhjulet har fått et eget valg for panoramabilder, ellers er det ingen endringer.

Vi legger merke til at søkeren ser ut til å kreve mer plass – det rimer også med at den er større og har fått lengre øyeavstand – noe som tyder på mer optikk i søkeren. Her er fremdeles en tilbehørssko, men sprettoppblitzen er blitt ofret, og med kameraet følger heller ikke en liten ekstrablitz, slik du får med bl.a. tilsvarende Olympus-modeller.

Konstruksjon og kamerahus

Panasonic Lumix GX8 blir levert både i sort utførelse og sort pluss sølv.

Panasonic Lumix GX8 blir levert både i sort utførelse og sort pluss sølv.

Lumix GX 8 er som sin forgjenger bygget i robust magnesiumslegering, og selv om bildene ikke formidler det, er huset en god del større. Det er tydelig at Panasonic ikke lenger spiller på det kompakte alternativet for GX-serien, som de gjør for GF- og GM-serien. Likevel, Micro Four Thirds-systemet er kompakt i seg selv, særlig når du får lagt på noen objektiver. Vi har grunn til å tro at den ekstra størrelsen både vil gi bedre fingerbetjening og bedre balanse med større objektiver (Panasonic har nettopp annonsert en ny 100–400 mm telezoom, tilsvarende utsnitt som 200–800 mm i fullformat).

Minst like viktig er at GX8 nå er bygget med omfattende værbeskyttelse, og skal være sprut- og støvsikkert. Det vil bli levert i sort eller sølv, men i skrivende stund kjenner vi ikke leveringstid på Panasonic Lumix GX8. Prisen anslås til ca. 13.000 kroner for selve kamerahuset på leveringstidspunktet.

Toralf er frilans fagjournalist, fotograf og grafisk designer. Forfatter av boken «Se med kamera», skriver artikler og holder foredrag, kurs og workshops om de fleste emner innen bildekommunikasjon. Fast tilknyttet tidsskriftet Fotografi som frilans teknisk redaktør siden 2001, og har jobbet i 35 år med medier, teknologi og kompetanse.

One thought on “Panasonic Lumix GX8 med 20 Mp og 4K video

Leave a Reply