Panasonic GH4R for videoproffer

På IFA-messen som åpner i Berlin fredag 4. september, lanserer Panasonic «nye» Lumix GH4R, rettet spesielt mot profesjonelle videofotografer (og kanskje noen som vil bli det). Kameraet i seg selv er nær identisk med GH4, men har fått støtte for V-Log L som gir enda bedre opptakskvalitet for 4K og Full HD video.

Panasonic Lumix GH4 er allerede høyt priset for sine fremragende videoegenskaper. Nå er en oppgradering tilgjengelig for nye og gamle brukere.

Panasonic Lumix GH4 er allerede høyt priset for sine fremragende videoegenskaper. Nå er en oppgradering tilgjengelig for nye og gamle brukere (foto: Panasonic).

V-log L er en gammakurve som gir bedre opptaksdynamikk og detaljgjengivelse, men som også krever etterbehandling av farger, toner og kontrast i redigeringsprosessen. Tonekurven blir flatere, ikke ulikt RAW-bilder med et stillbildekamera, bildet ser mer kontrastløst og grått ut, men det er dette som rommer større motivkontrast og redigeringsmuligheter for fargegjengivelse. Med opptak i V-log L kan ulike farge- og kontrastprofiler legges til i etterbehandlingsfasen for å oppnå konsistent gjengivelse selv om opptakene skulle avvike noe, f.eks. når sekvensene tas opp med litt ulike lysforhold.

I tillegg til V-log L-støtte kan nå Lumix GH4R også ta opp ubegrenset lengde opptak med Cinema 4K (4096 x 2160 / 24 fps) og QFHD 4K:  (3840 x 2160 / 30 fps). Selvsagt er opptakene likevel begrenset av kapasiteten på minnekort og batteri.

Med YAGH-tilleggsmodulen får Lumix GH4 egenskaper som verdsettes i en profesjonell produksjonsflyt.

Med YAGH-tilleggsmodulen får Lumix GH4 egenskaper som verdsettes i en profesjonell produksjonsflyt.

Strengt tatt er ikke Lumix GH4R et nytt kamera. Den som allerede eier en Lumix GH4 kan oppgradere internprogramvaren til versjon 2.3 og kjøpe programvareoppdateringen DMW-SFU1 Upgrade Software Key. Panasonic Lumix GH4 er den profesjonelle toppmodellen i Panasonics speilløse Lumix G-serie, som benytter det rike utvalget av objektiver til Micro Four Thirds-standarden. Kameraet har vært på markedet i vel over ett år, og har høstet svært gode anmeldelser spesielt for sine videoegenskaper, og er kanskje enda bedre utrustet for videoopptak enn for stillbilder (selv om det også etter vår erfaring er et utmerket stillbildekamera med høy ytelse).

Oppgraderingen koster 1295 kroner, mens prisen på kamerahuset GH4R (som altså har oppgraderingen innebygd) blir ca. 19.000 kroner.


Diskuter denne artikkelen i forumet her.

Toralf er frilans fagjournalist, fotograf og grafisk designer. Forfatter av boken «Se med kamera», skriver artikler og holder foredrag, kurs og workshops om de fleste emner innen bildekommunikasjon. Fast tilknyttet tidsskriftet Fotografi som frilans teknisk redaktør siden 2001, og har jobbet i 35 år med medier, teknologi og kompetanse.