Panasonic Lumix DMC-FZ1000 - Kompaktkamera med superzoom

Panasonic FZ1000 er en superzoom å merke seg

La oss være ærlig. Superzoomkameraer er egentlig ikke særlig spennende kameraer. De er beregnet på nybegynnere som vil ha mest mulig brennvidde til minst mulig penger, og du finner de stort sett rundt halsen til turister. En og annen fotoentusiast kjøper et for å ha noe enkelt og lett når de er ute og reiser, men det er flere grunner til at man styrer unna slike modeller om man er en ivrig entusiast eller profesjonell fotograf.

Grunnen til dette er at man vanligvis finner små bildebrikken i slike kameramodeller, noe som gjør at bildekvaliteten ikke kan sammenlignet med for eksempel systemkameraer. Den andre grunnen er kameraets optiske utfordringer. Det sier seg selv at kameraprodusenten må vike for enkelte kompromiss når man skal klare å lage et objektiv med en brennvidde som strekker seg fra vidvinkel til supertele. Resultatet er som oftest et kamera som leverer middelmådig kvalitet over hele linja, og som egentlig ikke er bra på noen ting.

Panasonic FZ1000 er imidlertid annerledes, og det er derfor vi tar oss bryet med å gi dette kameraet litt oppmerksomhet.

Panasonic Lumix DMC- FZ1000 er et kamera med spennende egenskaper

Panasonic Lumix DMC- FZ1000 er et kamera med spennende egenskaper

Panasonic har nemlig plassert en 1″ bildebrikke i sin nye superzoommodell. Denne bildebrikken er like stor som brikken man finner i Sony RX100, og har samme oppløsning på 20,1 megapiksler. Denne bildebrikkestørrelsen er også den man finner i Nikons speilløse 1-serie, og vi har flere ganger latt oss imponere av bildekvaliteten på denne brikken. Den er akkurat så stor at bildekvaliteten kan måle seg med enkelt systemkameraer med større brikker rent kvalitetsmessig, og akkurat så liten at kameraet kan bygges med en beskjeden størrelse.

En annen ting ved FZ1000 som er svært imponerende, er kameraets objektiv. Panasonic har utstyrt kameraet med en brennvidde tilsvarende 25mm på vidvinkel og helt opp til 400mm på full tele. Det er imidlertid lysstyrken som er relativt unik. Kameraet har f2.8 på vidvinkel og f4 på full tele. Tall som bør gjøre at de fleste kameraentusiaster nikker anerkjennende.

Den siste tingen som gjør FZ1000 til et svært interessant kamera, er opptaksmulighetene. Kameraet er nemlig det første som tilbyr videoopptak i 4K oppløsning i denne prisklassen. I følge Panasonic selv er kameraet myntet mot de som ønsker seg et billigere alternativ til systemkameraet Lumix GH4, som også tilbyr opptak i 4k oppløsning, eller 16 ganger oppløsningen til TVen din. Med denne oppløsningen skyter kameraet med 30 bilder per sekund, med en bitrate på imponerende 100 mbps. Kameraet bør derfor appellere til filmentusiaster som krever opptak med høy bildekvalitet.

FZ1000 - Sett ovenifra

FZ1000 – Sett ovenifra

FZ1000 er utstyrt med en 3 tommer (7,6 cm) LCD-skjerm med en oppløsning på 921 000 subpiklser som man kan vri ut fra kameraet, og klappe inn for å beskytte skjermen fra riper og skader. På plass er også en elektronisk søker med 2,36 millioner subpiksler, en oppløsning som bør gi svært god detaljgjengivelse av det sensoren fanger opp. Som de fleste moderne kompaktkameraer i dag er kameraet utstyrt med NFC og WiFi, slik at man kan styre det fra en smarttelefon.

Kameraet har forventet leveringstid i midten av sommerferien, og prisen blir like under 10 000 kroner. Per i dag har blant annet Fotovideo priset kameraet til 8499 kroner.

 

 

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.

Leave a Reply