Foto: Anton Ligaarden

Oslostudenter vant internasjonal fotopris

Tre studenter fra fotojournalistutdaninngen i Oslo til sammen har vunnet 4 priser under fotokonkurransen College Photographer of the Year.

Anton Ligaarden. Foto: Sigrid Traasdahl

Anton Ligaarden. Foto: Sigrid Traasdahl

Blant vinnerne er Anton Ligaarden, som ble uteksaminert fra fotojournalistikklinjen i Oslo nå i sommer. Ligaarden var nominert for sitt prosjekt Bud in the forest, en videoreportasje om norsk-amerikaneren Tom Rostveit som har isolert seg fra omverdenen, og som bor i skogen for seg selv. For videoreportasjen vant han 3.plass i kategorien Invidual Multimedia Story or Essay.

Anton forteller til F32 at videoen som han sendte med til konkurransen er en del av et større prosjekt som bærer navnet Norwegian Riviera. Prosjektet er et samarbeidsprosjekt med medstudenten Kristian Bålsrød, som sammen med Ligaarden dro til Minnesota i USA for å forsøke å finne den norsk-amerkanske identiteten:

– Vi har sett at tradisjonen er at norsk-amerikanere i stor grad blir presentert i x antall TV-serier hvor de konkurrerer i å være mest mulig “norsk”, for deretter å vinne en pris om å få vinne en tur til Norge og se sitt naturopphav i øynene. Vi var mer interessert i å møte unge så vel som gamle norsk-amerikanere for å se om den nordiske bakgrunnen deres hadde en påvirkning på livet de lever, forklarer Ligaarden.

Han forklarer videre at de tok utgangspunkt i en annen gammel geografibok fra 1883, skrevet av C.W Horn. I boken slår Horn fast at nordmenn er mye alene, jobber lenge og prater mye om lite. Med dette som bakgrunn fant han frem til mannen i skogen, Tom Rostveit.

– Han hadde i bunn og og grunn meldt seg ut av samfunnet, men var allikevel avhengig av å holde fast i vennene sine. I løpet av opptaket døde bestevennen til Tom, og det stort sett gjennomgående behovet vi mennesker har for sosial omgang, i forskjellige former, blir kanskje enda mer tydelig, forklarer han videre.

Tom Rostveit sammen med sin beste venn. Foto: Anton Ligaarden.

Tom Rostveit sammen med sin beste venn, Bud. Foto: Anton Ligaarden.

Det viste seg at de to fotojournalistene hadde mer til felles med mannen i skogen enn de første hadde trodd. Rostveit hadde visstnok kvittet seg med TVen sin fordi han syntes fjernsyn var noe makkverk, men han hadde imidlertid en liten DVD-spiller med skjerm som han av og til brukte for å se film. En av filmene han likte best var Kitchen Stories,  i Norge bedre kjent som Salmer fra kjøkkenet. 

– Tom og jeg fant ut at vi begge har Bent Hamer som vår felles favorittregissør. Distansen mellom Norge og Amerika er ikke så stor, forteller Ligaarden.

Tom Rostveit. Foto: Anton Ligaarden

Tom Rostveit. Foto: Anton Ligaarden

I tillegg vant Line Ørnes Søndergaard, tredjeårsstudent ved fotojournalistlinjen i Oslo, 2. pris for sitt prosjekt Hviletid i klassen Mulitmedia Project. Søndergaard forteller til Aftenposten at prosjektet var et reportasjeprosjekt som skulle portrettere noen av de tusenvis av lastebilsjafører som sover rundt på raste- og parkeringsplasser i Norge for å overholde statens krav til hviletid mellom kjøringen.

I samme klasse vant også Katinka Hustad, hun også på tredjeåret på fotojournalististikk, to priser. Hun vant 3.pris i kategorien Spot News og Award of Exellence i kategorien Portrait for to bilder tatt i Bulgaria og Syria.

Om du ønsker å se filmen til Ligaarden ligger den nederst i denne artikkelen. Dette prosjektet vant for øvrig prisen for årets videoreporasje da Pressefotografenens Klubb kåret Årets pressebilde 2013.

 

Kilde: Aftenposten.no

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.

Leave a Reply