Olympus annonserer ny OM-D EM-10

Denne uken slapp Olympus nyheten om en ny versjon av OM-D E-M10: Olympus OM-D E-M10 Mark II. Den nye versjonen har en liten oppgradering av navnet, men tilsynelatende stor oppgradering av funksjoner og spesifikasjoner.

Olympus OM-D E-M10 var en stor favoritt for flere i redaksjonen. Et lite systemkamera som satt godt i hendene, og samtidig leverte gode bildefiler var absolutt ikke å forakte. Nå har altså Olympus funnet det for godt  å oppgradere denne til noe som virker enda litt mer spennende – spesielt på funksjonssiden.

Kan Olympus OM-D E-M10 Mark II bli den nye yndlingen?

Kan Olympus OM-D E-M10 Mark II bli den nye yndlingen?

Den nye OM-D E-M10 Mark II er Olympus’ minste kamera. Rent fysisk måler det bare 119,5 x 83,1 x 46.,7 mm, og vekten er ifølge Olympus selv på lette 390 gram (med batteri og minnekort). Vi snakker altså ikke om den største kroppen på markedet. Dette var en av forgjengerens store styrker, og vi syns det er et godt valg av Olympus å holde det lite.

Selv om det er et lite kamera så er OM-D E-M10 Mark II tungt på funksjoner. Det er såpass godt utstyrt at vi syns det konkurrerer mer mot toppmodellene enn det gjør mot andre kameraer i samme segment. Bildestabiliseringen er den samme 5-akse-stabilisatoren som minner kraftig om den vi finner i for eksempel E-M5 Mark II. Bildebrikken er heller ikke en ukjent venn. Den 16,1 megapiksler store CMOS-brikken har tatt turen fra de mer avanserte modellene, og fått plass i det nye OM-D E-M10 Mark II.

Når det kommer til videoegenskaper så er det også oppgradert fra forrige modell. Vi ønsker 4k-intervallvideo velkommen, og også dette skal ha egenskaper hentet fra E-M5 Mark II og E-M1. Også her kommer bildestabiliseringen inn. Siden den er innebygget i kameraet så skal stabiliseringen fungere med nesten hva som helst av MFT-objektiver.

Olympus OM-D E-M10 Mark II har en innebygget elektronisk søker på 2,3 megapiksler. Søkeren skal gi deg 100% dekning, og samtidig vise deg hvordan eksponeringen endrer seg når du gjør endringer på innstillinger. Alt dette skal visstnok fungere knirkefritt i sanntid.

OM-D E-M10 Mark II har 3" utvippbar berøringsskjerm

OM-D E-M10 Mark II har 3″ utvippbar berøringsskjerm

I tillegg finner du en 3″ stor berøringsskjerm bak på kameraet. Denne skjermen er utvippbar, noe som gjør det enkelt å kunne ta bilder i litt mer utfordrende situasjoner. Som andre Olympus-kameraer er det selvfølgelig også mulig å kontrollere OM-D E-M10 Mark II med mobiltelefon eller smartbrett. Bare last ned tilhørende programvare så skal du kunne fjernstyre kameraet via trådløst nett.

Alt i alt syns vi Olympus gjør mye riktig med OM-D E-M10 Mark II. Det er et lite kamera, som med 14–42mm f/3,5–5,6 EZ pancake-objektivet nok enkelt glir ned i jakkelommen. I tillegg så tror vi Olympus gjør det lurt i å bruke gammel, men avansert teknologi. Det er også kombinasjonen lett kamera med tung teknologi som gjør at vi gleder oss veldig til å teste dette. Har Olympus gjort dette riktig kan OM-D E-M10 Mark II bli en virkelig stjerne på kamerahimmelen.

Olympus OM-D E-M10 Mark II er i salg midt i september. Utsalgsprisen på selve huset skal være ca 5.499 kroner, mens den anbefalte pakken med objektivet M.Zuiko Digital ED 14–42mm f/3,5–5,6 EZ skal komme på drøye 7.000.


Diskutér denne artikkelen her

Eivind er fast inventar på Ullevaal stadion og Jordal Amfi i egenskap av fotograf og generell sportsidiot, selv om han fotograferer det aller meste, fra landskap til sport. Eivind fotograferer for det meste digitalt, men han er ikke fremmed for å dra fram filmrullene og det analoge kameraet om anledningen byr seg. Eivind har en bachelorgrad i digitale medier og en mastergrad i medievitenskap.