Nytt Loxia-glass fra Zeiss

Utvider optikkparken til a-serien med nytt teleobjektiv

Endelig et skikkelig objektiv for portrettfotografene

Den fjerde modellen i Loxia-serien til Carl Zeiss er det nye objektivet ZEISS Loxia 2.4/85. Som det litt kryptiske navnet sier er det altså snakk om et 85mm f/2.4 teleobjektiv, som vi tror vil være et kjærkomment tilvalg blant entusiaster og proffene som sverger til Sonys speilløse fullformatsmodeller.


Fra før av består serien av et 28mm, et 35mm og et 50mm objektiv, så lanseringen av 85mm objektivet kommer ikke som en voldsomt stor overraskelse. Det er imidlertid det første skikkelig teleobjektivet i serien.

Av den gamle skolen

Et av de mest fremtredende kjennetegnene til Loxia-serien, er valget om å droppe autofokusmotor på modellene. Selv om fokussystemet er mekanisk, er det digital overføring av informasjon til kameraet, av både fokusering og EXIF. Førstnevnte gjør at kameraets innebygde forstørrelsessystem fungerer, slik man kan få zoomet inn på et felt for å sette presis fokus. Objektivet er bygget opp med syv linselementer i syv grupper, og er spesielt designet for digitale bildebrikker.

Godt egnet for de videofotografer

Sonys a-serie har visst seg å være populær blant de som også bruker kameraer primært til å skyte videoopptak, og Zeiss har tatt hensyn til dette med Loxia-serien. Derfor har man muligheten til å skru av klikkene på blenderringen, slik at man får flytende blender. Denne funksjonen er kjekk om man trenger å justere eksponeringen under opptak, uten at det synes. I følge produsenten selv er dette gjort for å gjøre kameraet attraktivt for de som bruker videomodellene PXW-FS7 og PXW-FS5, som begge bruker E-fatningen som Loxia-serien leveres med.

Kanskje ikke så egnet for alle

Vi synes det er bra med flere objektiver til a-serien, som sliter litt med å få bygget ut optikkparken sin. Per i dag er det mange av de som bruker systemet som velger å bruke overganger og adaptere til andre produsenters fatninger, men det fjerner også en del av fordelene ved systemet, som er ganske lite og kompakt. Det nye objektivet er svært interessant med tanke på størrelsen, og de fleste vil nok settes pris på lysstyrken og brennvidden, men vi skulle kanskje helst sett at objektivet kom med autofokus. De som har prøvd å leve med bare manuell fokus en periode vet at det er ganske utfordrende og frustrerende til tider, så før du bestemmer deg om dette er det rette objektivet for deg, bør du kjenne bruksmønsteret og arbeidsflyten din ganske godt.

Det nye objektivet vil være tilgjengelig fra starten av desember, akkurat i tide til årets julegavesesong. Veiledende utsalgspris er 1 399 euro, eller omtrent 13 000 norske kroner, før skatter og avgifter.

Alle bilder i denne saken er pressebilder fra Carl Zeiss.

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.