Ny toppmodell fra Olympus

Olympus har lansert sin nye toppmodell, Olympus OM-D E-M1 Mark II

Oppgradert Olympus OM-D E-M1

I forkant av årets Photokina var ryktene ganske klare på at Olympus der vil presentere OM-D E-M1 Mark II, en oppgradering av deres eksisterende flaggskip i Micro4/3-systemet. Du kan se opptak av pressekonferansen her:

Hastighet

Største forbedring over forgjengeren er hastigheten, sier Olympus. Kameraet skal kunne klare 18 bilder per sekund med full autofokus, med full oppløsning og RAW. Trenger du ikke autofokus på hvert bilde skal E-M1 MkII kunne klare opp til 60 bilder per sekund – også det med full oppløsning og med RAW-format.

Alle 121 fokuspunktene skal være av kryss-typen. Både fasedeteksjon og kontrastbasert autofokus skal være på plass.

Forhåndsopptak

Hvis du trykker utløserknappen halvveis ned, vil kameraet begynne å ta bilder i full oppløsning, og når du trykker knappen helt ned vil opp til 14 av disse bildene lagres. For å unngå å miste det avgjørende øyeblikket kan man med andre ord ta bilder før du trykker ned knappen, på et vis. Dette er imidlertid ikke en ny funksjon som sådan – blant annet har Nikon hatt den på sin ellers noe svake 1-serie.

Tåler det meste

E-M1 MkII skal være bygget like solid som sin forgjenger, og skal tåle støv, støt, vann og kulde. I tillegg skal et helt nytt batteri sørge for at det lader raaskere enn før, og varer lenger enn tidligere.

E-M1 MkII får to minnekortplasser, for SD-kort.

Bildekvalitet

Oppløsningen blir 20 megapiksler, og kameraet skal kunne ta opp video i 4K-kvalitet opp til 30p og 237 mbps.

Samtidig lanseres et 12-100 mm f/4-objektiv som også skal være værtettet, samt en værbeskyttet blits som skal støtte opp til 10 bilder per sekund. Ledetallet oppgis til 58, men Olympus sier ikke noe om hvordan de måler dette (hvilken brennvide, ISO, etc).

Samtidig lanseres en Pro-service, som skal kunne gi lånekamera innen 24 timer, og support over video-chat. Dette vil ikke være tilgjengelig i alle land i Europa, og vil være delt opp i fire ulike nivåer (de går ikke nærmere inn på denne inndelingen).

Are er utdannet fotograf og har hatt fotodilla siden nittitallet. Han har tidligere vært journalist og redaktør i Akam.no i til sammen syv år, og er nå sjefredaktør i f32.no ved siden av dagjobben som en av flere redaktører av helsenorge.no. Han har også vært sjefredaktør for Visitnorway.com. Han har generelt alt for mange kameraer, av alle mulige systemer - og alt for lite tid til å bruke dem.