Ny go’bit fra Sony

Da Sony lanserte RX100 for et par år tilbake var det mange av oss kamerajournalister som lot oss imponere. Sony gjorde mye riktig ved å plassere en stor bildebrikke i et lite, kompakt metallhus, med nesten alt av det en entusiastfotograf trenger. På plass var full manuell eksponeringskontroll, video i full-HD og lyssterk optikk. Det var imidlertid enkelte ting vi savnet. Kameraet hadde 28mm tilsvarende 35 mm format som største vidvinkel, og mulighet for ekstern søker var fraværende da kameraet manglet blitssko og dataport.

I september 2013 slapp Sony en ny versjon av kameraet, hvor blant annet blitssko og dataport var blitt implementert. Dermed kunne man sette på en ekstern søker eller blits, noe som gjorde kameraet enda mer anvendelig. I tillegg pusset Sony opp kameraets bildebrikke, noe som ga mindre støy ved høyere ISO og raskere autofokus i situasjoner med lite lys. Kronen på verket var imidlertid en ny, vippbar skjerm som kun gjorde kameraet 2 mm tykkere.

Selv om muligheten til å bruke ekstern søker var et steg i riktig retning, gjorde det kameraet vesentlig større. Dette gjorde at en av kameraets største fordeler forsvant, nemlig den kompakte størrelsen. Nå har imidlertid Sony lansert enda en ny versjon av kameraet, med en ny søkerløsning som er mildt sagt imponerende.

DSCRX100M3_finder-9353

Sony RX100 MK III er nemlig utstyrt med en sprettoppsøker, slik man ofte kjenner igjen fra kompaktkamera med interne blitser som spretter opp når de skal brukes. På denne måten beholder man kameraets beskjedne størrelse, samtidig som man får muligheten til å benytte seg av en ekstern søker om man foretrekker å komponere bildet på denne måten. Søkerens oppløsning er på 1 440 000 subpiksler, noe som er ganske bra.

Dette er imidlertid ikke den eneste fordelen med den nye modellen. Sony har kortet litt ned på lengste brennvidde, fra tilsvarende 100 mm til 70 mm. Dette gir både bedre vidvinkel (fra 28 mm til 24 mm) og bedre lysstyrke (fra f/1.8-4.9 til f/1.8-2.8), og personlig tror vi at de fleste vil være fornøyd med denne endringen.

Sony har i tillegg forbedret kameraets videoegenskaper. Oppløsningen på opptakene er fortsatt 1080p, men nå er bitraten økt til imponerende 50 Mbps. Dette gir mindre kompresjon på opptakene, og dermed også bedre bildekvalitet.

Sony har også denne gangen forbedret skjermen, og nytt er at den nå kan vippes 180 grader opp. Dermed blir det enklere å ta bilder av seg selv, om man er av typen som liker å gjøre sånt.

Pris og tilgjengelig er foreløpig ikke kjent, men Sony lover å offentligegjøre dette i nærmere fremtid. Amerikansk pris oppgis til $798, så en norsk pris ventes å ligge et sted mellom seks og åtte tusen kroner.

Se flere bilder og fullstendige spesifikasjoner på produktsiden for Sony Cyber-shot RX100 III

DSC_RX100M3_Lifestyle_wMen_ExpOct2015_9-square

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.

Leave a Reply