Bilde av Nikon D5

Nikon oppgraderer flaggskipet


Etter lang ventetid er endelig D5 her. Kan Nikon overta fullformatstronen?


En etterlengtet nyhet

Nikon D5 har man ventet på så lenge at Nikon til slutt valgte å publisere en pressemelding om at kameraet var under utvikling allerede i fjor. D4 (og D4s) har begynt å trekke på årene, og med den voldsomme utviklingen i fullformatssegmentet har mange ventet spent på hva Nikon ville gjøre med D5. Nå er endelig kameraet lansert, og det byr på en rekke spennende nyheter.

Ny og forbedret autofokus

Blant nyhetene er et nytt og forbedret autofokussystem. Nikon opplyser at kameraet er utstyrt med 153 fokuspunkter hvor 99 er av kryssensortypen. Produsenten oppgir at kameraet skal klare å fokusere helt ned til -4 EV ved ISO 100, noe som høres svært imponerende ut. AF-systemet skal i tillegg ha kryssensorer et godt stykke ut mot kantene for bedre ytelse ved bruk av vertikalgrepet.
En fin liten funksjon som bør trekkes frem er automatisk mikrojustering av autofokus. Sett kameraet på et (stødig!) stativ, start funksjonen og ta et bilde med Live View aktivert. Kameraet vil da fokusere med selve bildebrikken, og kan da automatisk sjekke hvor nøyaktig den fasebaserte autofokusen (som er den vanligste å bruke på et speilreflekskamera) er innstilt. Kameraet kan da justere sistnevnte – også dette automatisk – slik at de to blir like presise. D5 kan huske opp til 20 ulike objektiver, men det kan ikke skille to eksemplarer av samme objektivmodell fra hverandre.

Nikon D5 er et etterlengtet kamera

Nikon D5 er et etterlengtet kamera

Ny fullformatssensor og bedre prosessor

Ikke overraskende har Nikon plassert en splitter ny sensorbrikke i kameraet, med en oppløsning på 20,8 megapiksler. Sammenlignet med D810 på 36 megapiksler kan dette fremstå som litt beskjedent, men med færre piksler kan man også presse bildekvaliteten opp ved høye ISO-verdier. Det er nemlig ingenting å si på kameraets omfang på dette punktet, som strekker seg fra 100 til 102 400 ISO kalibrert, til svimlende ISO 3 280 000 ukalibrert, som bør være lysfølsomt nok for de aller fleste. Det hele håndteres av den nye EXPEED 5-prosessoren som skal sørge for at bildekvaliteten skal holde mål selv godt opp i registeret.
Vi fikk kjapt skyte noen bilder med D5 på presselanseringen, og selv om bildene ble ganske så grisete på max ukalibrert ISO (3.280.000) så ble det absolutt brukbart for visse ting ved 102 400.

Et frieri til sportsfotografen

Nikon D5 er ingen sinke, og produsenten angir at kameraet skal klare 12 bilder per sekund med AE/AF-følgefokus, eller 14 bilder per sekund om man slår opp speilet. Dette skal kameraet klare i inntil 200 bilder i RAW eller 200 store JPEG-bilder i ett eneste serieopptak. Dette er imponernede tall, og noe som bør gjøre at ivrige sportsfotografer bør nikke anerkjennende. De fleste kameraer med denne bildehastigheten i seriemodus når raskt et punkt hvor bufferen må jobbe, som igjen går ut over hastigheten. Vi er spent om D5 faktisk klarer å levere et så høyt tall – i så fall er det veldig imponerende.

Nikon D5 ser nærmest identisk ut med sin forgjenger D4.

Nikon D5 ser nærmest identisk ut med sin forgjenger D4, men har fått en del endringer i knappebetjeningen.

En annen kjekk liten ting verdt å ta med er at D5 nå har fått belyste knapper. Dessverre kan de ikke styres uavhengig av toppskjermen. Slå på lyset, og alt lyses opp.

Fortsatt god på video

Med D90 var Nikon først ute med video på speilrefleks, men har siden det ikke vært å finne i teten på utviklingen. Til gjengjeld har de valgt å tilby det meste av hva de aller fleste trenger. Til sammenligning har erkekonkurrent Canon valgt å holde igjen på enkelte videofunksjoner i sine modeller for å ikke kannibalisere sin egen Cinema-serie.

Nytt i D5 er muligheten til å filme i 4k (3840 x 2160 piksler) med 30/25/24 bilder per sekund. Imponernede på papiret, opptak i 4K krever et svært beskåret utsnitt, og kan bare gjøres i 3 minutter per opptak. Full-HD tilbys fortsatt i 60p,50p,30p,25p og 24p for de som ikke trenger den ekstreme oppløsningen som 4k tilbyr.

Nikon D5

Nikon D5

Raskere overføringer med XQD-kortspor og bluetooth

Nikon er en av de produsentene som kjører hardt på XQD-standarden, selv om den ikke akkurat har blitt bransjestandard. Dette var også tilfelle med D4, som hadde en XQD-port og en CF-port. På D5 får man to XQD-porter, men det vil være mulig å levere inn kameraet til et verksted og få satt inn to CF-porter i stedet. Dette vil imidlertid ha så store konsekvenser for kameraets ytelse, at Nikon ikke vil anbefale det, eller kalle dette for to ulike utgaver av samme kamera. Det vil også sannsynligvis bli svært dyrt å få det utført.

Et viktig kamera for Nikon

Med D5 har Nikon nå lansert et kamera som på papiret utklasser de fleste fullformatskameraene på markedet, og det blir spennende å se hva konkurrentene har som tilsvar – spesielt i et OL-år. Bransjen har ventet lenge på en arvtager til D4, og imens har konkurrentene lansert mye spennende på denne fronten. Med Leicas nye systemkamera med 35 mm sensorbrikke, Sonys A7-serie og RX1-serie, samt Canon 1D X, er det mer å velge mellom blant fullformatsmodellene enn noen gang tidligere, og kampen blir stadig hardere. Mange har gått og ventet på at Nikon skulle lansere noe nytt og spennende, for det begynner å bli veldig lenge siden sist, spesielt i premium-segmentet. D5 kan være kameraet man har ventet på, iallfall om man fortsatt sverger til den optiske søkeren.

Billig blir det imidlertid ikke. Nikon D5 har en veiledende utsalgspris på 68 990 kroner, og det er selvfølgelig uten noen form for optikk. Salgstart blir i løpet av våren.

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.

This entry was posted in Nyhet and tagged .