Nikon kansellerer DL-serien

En vaklende kjempe? Er hundreåringen Nikon i ferd med å miste fotfestet?

Blodrøde tall og dagens tristeste nyhet (iallfall om du interesserer deg for foto)

Nikon, definitivt et av markedets mest kjente kameraprodusenter gjennom tidene, slapp litt av bombe i går ettermiddag. Eller, i praksis var det faktisk to bomber som ramlet ned og rystet oss fotointeresserte nerder ganske så hardt. 

Den første nyheten handler om tøffere tider, og et fotomarked som er i fritt fall eller 2000-tallets glansdager. Folk kjøper nesten ikke kamerautstyr om dagen, og det er kanskje ikke så rart når alt kommer til stykket. Noe er selvfølgelig drevet av trender, men fotomarkedet er på mange måter mettet. Det er ingen grunn til å bytte kamera så ofte, for det du allerede eier er mer enn godt nok. Samtidig blir mobilen stadig bedre, og konsumentkundene som kjøpte speilrefleks på speilrefleks for fem eller seks års siden, gjør ikke det lenger. 

Noen av produsentene har vært flinke til å forutse trender, og eksempelvis Fujifilm og Sony har nærmest fått en renessanse i segmenter hvor de fleste hadde trodd at toget hadde gått, og monopolisme var nærmest et faktum. Men Nikon fulgte ikke med i timen, og snublet. Og nå faller kjempen tungt.

Men for å være ærlig er det ikke dårlige årsregnskap og negative regnskapstall som er de tristeste nyhetene i dag, for dette rammer hele bransjen. Det vil alltid være vinn eller forsvinn, eller de sterkestes rett som rår i en kommersiell bransje. Dette er likt for alle. Det er kanselleringen av DL-serien som gjør mest vondt i dag. 

De mest interessante Nikon-modellene på flere år forblir historie

Da Nikon annonserte DL-serien for ganske nøyaktig ett år siden, var jeg rett og slett henrykt. Endelig noen Nikon-modeller med 1″ bildebrikke som hadde noe for seg. Personlig synes jeg produsenten hadde tviholdt på 1-serien altfor lenge, og selv dyre PR-kampanjer, høy kjendisfaktor og massiv markedsføring kunne ikke selge et kamera som ingen egentlig så behovet for. Nå hadde de endelig vendt blikket mot konkurrentene og annonsert tre modeller som utnyttet potensialet i bildebrikken, og som samtidig stadfestet at denne brikkestørrelsen var framtiden for entusiastkompaktmodellene. 

Det er få kameraer jeg har hatt mer tro på, eller gledet meg mer til å prøve enn de nye DL-modellene. Og jeg har ventet lenge, for kameraet har blitt utsatt. Og utsatt. Og utsatt. Og nå er det historie. Det er ikke skuffende eller irriterende. Det er bare bent frem trist. 

Les også: Fra Nikons fiasko til Sonys gullgruve

Alle bilder i denne saken er pressebilder fra Nikon.

Diskuter artikkelen

Diskuter denne artikkelen her

Vi har inngått en avtale med Diskusjon.no slik at du nå kan diskutere våre artikler der. Du må ha en konto på diskusjon for å gjøre dette, men det er gratis å få om du ikke allerede har en.

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.