Et bilde av det nye digitalkameraet Leica SL

Leica ut av komfortsonen

Med elektronisk søker, utskiftbar optikk med autofokus og fullformatsbrikke har Leica kastet seg inn i kampen om de speilløse proffbrukerne. Hils på leica SL.

Det er tøffe tider i fotobransjen, det er det ingen tvil om. Salget er sviktende på global basis, og det er tøffere tider for nisjespesialistene. Dette øker også konkurransen mellom de ulike produsentene, og resulatet har vært en rekke nye og spennende kameraprodusenter som bærer frem nærmest en liten usynlig fotorevolusjon.

Krigen mellom proffbrukerne har defintivt trappet seg opp de siste to-tre årene. Før dette hadde man bare Canon og Nikon som fullformatskjempene på markedet, og skulle du ha et proffkamera med fullformatsbrikke, fullsortiment på optikkfronten og tilstrekkelig med systemmuligheter, måtte du velge mellom en modell fra en av disse produsentene. Sony kastet seg på nytt inn i kampen med SLT-A99, men valgte å gå bort i fra den klassisk optiske konstruksjonen med pentaprisme i søkeren. Sony satser hardt på en elektronisk søker, og har holdt seg til dette i sin populære A7-serie.

Leica har alltid vært der, men M-serien har aldri vært et fullverdig alternativ for fotografer flest. Til det har serien vært for nisjepreget og gammeldags, selv om det rent fototeknisk har vært et verktøy som ikke har stått tilbake for noen av sine konkurrenter, snarere tvert imot. De siste årene har imidlertid den tyske kameramastodonten myket opp sitt stramme grep om produktporteføljen, og lansert stadig flere modeller som har strukket seg nærmere dagens moderne kamerautvikling. Først med APS-C kameraene i X-serien, og senere med Leica T og Leica Q som ble lansert i sommer. Sistnevnte med et fastmontert 35mm objektiv og fullformatsbrikke som langt på vei fremstår som et direkte tilsvar til Sony RX1 og nå RX1R MK II.

I dag har imidlertid Leica lansert en helt ny kameraserie, som bærer navnet SL. Den nye modellen har fått sentermontert søker, og har et design som ligner mer på Leicas mellomformatsmodeller i S-serien. På plass er en 24 megapiksler fullformat bildesensor som vi antar er relativt lik som den Leica plasserte i Q-serien tidligere i år. Den drives av en Maestro II-prosessor som byr på høyeste ISO 50.000, og 11 bilder per sekund i seriemodus, iallfall i følge produsenten selv.

Hils på Leicas nye fullformatskamera, SL.

Hils på Leicas nye fullformatskamera, SL.

Det mest fremtredende med kameraet er den nye elektroniske søkeren. Fra før av er man vant til at Leica plasserer sine søkere som rammesøkere, uavhengige av om de er optiske eller elektroniske. Søkeren er ny, og kan skilte med en oppløsning på 4,4 millioner subpiklser, noe som er langt høyere enn hva som er standard på markedet for slike søkere i dag. For de mer teknisk interesserte skal søkeren ha en søkerforstørrelse på 0,80x og en oppdateringsfrekvens på 60p. Med slike spesifikasjoner tror vi at det er få som vil savne en klassisk optisk søker på dette kameraet.

Tverssnitt av Leica SL.

Tverssnitt av Leica SL.

På plass er også hva Leica selv omtaler som en 2,95 tommers LCD-skjerm, med innsynsgrad på 170 grader. Hva som er oppløsningen på denne fremkommer dessverre ikke av Bressons pressemelding, men vi bør kunne anta at den har spesifikasjoner som ligger opp mot det som er bransjestandard i dag.

Leica frir også til videoentusiastene med denne modellen. SL byr på 4K video med 30p, og full-HD med inntil 120 bilder per sekund. Ønsker man å koble til en ekstern mikrofon er det inngang for dette også. Videosignalet kan sendes i 4:2:2 10-bits format i 4K-oppløsning via HDMI 1.4 om man ønsker å ta opptak på en ekstern disk.

De nye objektivene som blir annonsert sammen med Leica SL.

De nye objektivene som blir annonsert sammen med Leica SL.

Med et nytt system følger det ny optikk, og Leica lanserer tre objektiver sammen med kameraet. Leica Vario-Elmarit-SL 24-90mm f2.8-4 ASPH byr vidvinkel til kort tele med relativt god lysstyrke gjennom brennviddeomfanget, mens Leica APO-Vario-Elmarit-SL 90-280mm f2.8-4 frir til telefotospesialistene. For de som søker lyssterk fastoptikk blir Leica Summilux-SL 50mm f1.4 ASPH det åpenbare valget. I tillegg er det nye kameraet kompatibel med nesten alle Leica-objektiver som noensinne er laget. For eksempel kan alle objektiver til Leica T brukes uten adapter. Spesialutviklede adaptere gjør at objektiver til Leica S, M og R, samt objektiver fra andre produsenter, også kan benyttes.

Leica SL (typ 601) kamerahus kommer i salg 16. november 2015 og vil ha en veiledende utsalgspris på 72 000 kroner, og Leica Vario-Elmarit-SL 24-90mm f2.8-4 ASPH. blir lansert og tilgjengelig fra samme dato. Prisen på dette blir 45 000 norske kroner. De øvrige objektivene vil i følge produsenten bli lansert noe senere.


Diskutér denne artikkelen i forumet her. Sjekk om artikkelen har en diskusjonstråd allerede, før du lager en ny.

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.