Leica tar tallene tilbake

I årets lansering av ny Leica M går den tyske produsenten tilbake til det enkle – og tall i M-navnet.

Wetzlar er en rolig by i den tyske delstaten Hessen. Det skulle man kanskje ikke tro i all den tid den var et knutepunkt for den industrielle revolusjon i Tyskland. Den tidligere gruvebyen ble etterhvert Europas store senter for kamera- og optikkproduksjon der selskap som Carl Zeiss, Mintax og ikke minst Leica holder hus.

Den kanskje mest kjente av dem er Leica og med sin ikoniske M-serie har dette vært et respektert og ettertraktet kameramerke gjennom flere tiår.

I 2008 kom den første digitale modellen fra Leica-hovedkvarteret, og siden har det bare ballet på seg med M8.2 og M9. Så stoppet de plutselig med tallbetegnelse i M-navnet. Nå skulle det ikke være nummer, men bare M. Dog, ikke helt uten at de måtte kunne skjelne dem fra hverandre og plutselig så dukket det opp Typ 240, Typ 246, MP og noen flere.

Vi, og flere med oss, spådde at denne typebetegnelsen snart kom til å forsvinne.

Leica M10 har den sedvanlige Leica-utførelsen og kommer i sort og sølv.

Samtidig som tallet forsvant bak M-en så forsvant også noe av det vi likte med Leica. Det var egentlig uungåelig i all den tid der man gikk fra det enkle og analoge, til det vanskelige og digitale. Leica måtte fornye seg, og det klarte de ikke helt etter planen.

I stedet for å holde seg til den klassiske Leica-oppskriften,  ville de følge etter de andre. Fra å være den beste ble de til en god nummer to. En som følger. M Type 240 var den første Leica M-en med video uten at det skilte seg ut. Leica gikk fra å være en stridsvogn til å være en følgebil.

Skjerm og optisk søker. Som seg hør og bør. Enkel betjening på baksiden.

Derfor er det spennende å se at når Leica finner ut at de skal ta tilbake tallene, så er det ved å ta et skritt tilbake. Leica M10 er ikke spekket med funksjoner. Det har skjerm. Det kan ta bilder. Det er digitalt.

Nå skal vi være såpass voksne å fortelle at Leica har en spesiell plass i kamerahistorien, og selv ikke vi er immune mot Leicas historiske innflytelse og påvirkning, men her tror vi Leica faktisk har gjort noe lurt.

Som Wetzlar er Leica spekket med historie. Det kameraprodusenten har gjort er å hente fra denne historien og bygge et kamera rundt det. M10 er tilbake til enkeltheten. Det simplistiske uten å bikke over i pastisjer som å fjerne skjermen i et forsøk på å emulere det analoge.

Leica M10 er enkelheten selv. Blender stilles på objektivet, hastigheten og ISO på toppen av huset. Så er utløserknappen helt på kanten.

Vi skal ikke snakke så mye om det tekniske. Det er ganske likt over hele linja. 24 megapikslers CMOS-bildebrikke, ingen autofokus, ISO 100 til 6400. Det er det tekniske.

Og det er heller ikke det spennende. Det er utforminga. Det er smykket som er Leica. Og jo, det er en ny teknisk nyvinning som er interessant: M10 har innebygget WiFi for å kunne sende bildefiler rett til mobiltelefon og nettbrett. Men er det nok? Kameraet kommer til å koste rundt 65.000 kroner, og det uten objektiv.

Vi tror nok at de kommer til å selge en god del uansett. Det er Leica, tross alt. Leica M10 har ikke én stor nyvinning, men den har samlet en god del små som kan være spennende.

Vi gleder oss uansett til å teste det. Som vi alltid gjør når det kommer nye fotoapparat fra Wetzlar.

Du kan også høre oss snakke med Foto.nos nye redaktør om Leica M10 og Fujis superslipp.

Diskuter artikkelen

Diskuter denne artikkelen her

Vi har inngått en avtale med Diskusjon.no slik at du nå kan diskutere våre artikler der. Du må ha en konto på diskusjon for å gjøre dette, men det er gratis å få om du ikke allerede har en. I dette underforumet kan du diskutere f32.no-artikler.

Eivind er fast inventar på Ullevaal stadion og Jordal Amfi i egenskap av fotograf og generell sportsidiot, selv om han fotograferer det aller meste, fra landskap til sport. Eivind fotograferer for det meste digitalt, men han er ikke fremmed for å dra fram filmrullene og det analoge kameraet om anledningen byr seg. Eivind har en bachelorgrad i digitale medier og en mastergrad i medievitenskap.

This entry was posted in Nyhet and tagged .