Leica slipper ny Leica-konkurrent


Leica Q kan bli kameraet som slår opp gamle sikleskader for fotografer som drømmer om autofokus på M-systemet. Dette kameraet kan bli Leicas gullegg.


Som lyn fra klar himmel

Ingen hadde forventet at Leica skulle slippe noe nytt nå – og i alle fall ikke noe så spennende som Leica Q – før sommeren. Likevel sitter vi altså her og sikler lett over det som ser ut til å være kameraet som har tatt Leica inn i den digitale tidsalder for alvor.

Leica-q

Optikk og bildebrikke

Leica Q, som får typebetegnelsen 116, er utstyrt med en fullformatbrikke på 24 megapiksler, og et 28 mm ASPH-objektiv med største blender på f/1.7. Objektivet har også et makromodus, som ikke gir “ekte” makro, men som gir en såpass grei nærgrense (17 cm fra frontelementet) at man likevel får en ganske bra makrolignende funksjon. Objektivet får også innebygget optisk bildestabilisator, og en manuell blenderring. Setter man blenderringen til automatikk, får man lukkerprioritert autoeksponering, og setter man lukkertiden til auto, får man P-automatikk. En praktisk måte å gjøre det på som vi har sett før i for eksempel Fujifilm X100-serien, Panasonic LX100, og en rekke andre kameraer i samme klasse.

Bildebrikken ser ikke ut til å være Leicas egen, men vi har heller ikke fått bekreftet at det er snakk om Sonys bildebrikke med samme oppløsning, kjent fra en rekke andre kameraer. Dette er uansett slikt som produsenter ikke liker å offentliggjøre, og Leica spiller ofte med kortene tettere til brystet enn de fleste andre. Batterikapasitet, for eksempel, pleier de ikke å oppgi etter CIPA-standarden, selv om de fleste andre gjør det.

Det Leica derimot HAR fortalt, er at høyeste ISO blir småpene 50 000.

Leica-q-4

Det fastmonterte objektivets brennvidde på 28 mm kan være mer vidvinkel enn enkelte ønsker, men om man ønsker det kan man sette Leica Q til å automatisk beskjære bildet slik at det tilsvarer enten 35 mm eller 50 mm, noe som gir en oppløsning på henholdvis 15 og 8 megapiksler, sånn omtrent. Man kan selvsagt skyte i RAW og JPG samtidig, og da er det bare JPG-bildene som blir beskåret – Kameraets råfiler, i DNG-format, som vanlig for Leica, forblir i full oppløsning og 28 mm vidvinkel. Det fiffige er at man ved bruk av beskjæringsfunksjonen ikke får “zoomet inn” i søkeren, men i stedet får beskjæringsrammer, som med Leicas M-serie. På denne måten ser man hva som er utenfor bildet man tar, og kan time og komponere deretter. Smart!

En annen smart løsning er en ettgreps låsefunksjon på objektivet som lar fotografen kjapt skifte mellom autofokus og manuellfokus, for full kontroll på hvor fokus skal ligge.

Pussig nok er det ikke mulig å bare skyte RAW, uten samtidig ta JPG. Et noe merkelig valg av Leica, men neppe noen dealbreaker for de fleste.

q-detail

Elektronisk søker

Som du sikkert gjettet har Leica Q en elektronisk søker innebygget. Denne har en oppløsning på hele 3,68 megapiksler, og er bevisst laget med forholdsvis lav kontrast, for å faktisk fungere for det verktøyet den er tenkt å være. Det er ikke i søkeren at man skal se det ferdige bildet – den skal derimot være best mulig i en opptakssituasjon. For optimal fokuskontroll er også Leica Q utstyrt med såkalt focus peaking, som markerer i søkeren nøyaktig hvilke detaljer som til enhver tid er i fokus.

leica-q-3

Nettopp dette “gjennomtenktheten” – om vi kan kalle det det – ser ut til å gjennomsyre Leica Q. Det er dette Leicas M-serie har vært kjent for opp gjennom årene, men i den digitale tidsalder er det mange som mener at de har mistet dette litt av syne. Med Leica Q er det mulig Leica har tatt et langt steg i riktig retning, for her er alt gjort med tanke på å lage et effektivt verktøy for fotografer. Samtidig er det andre hensyn å ta, selvsagt, men også her har Leica vist seg oppgaven verdig. For eksempel mangler Q et eget hjul for eksponeringskompensasjon, noe mange vil savne. På den annen side er denne funksjonen, og mange andre med den, bare noen få tastetrykk unna, og ikke begravd i en eller annen undermeny av en undermeny.

Man kan selvsagt også komponere bildene på kameraets berøringssensitive skjerm, om man skulle ønske det.

qtop

Autofokus og opptakshastighet

Med Leica Q ser det ut til at Leica har rendyrket det som har vært deres sterkeste kort i mange år, nemlig gatefoto. Dette ser man igjen i både den raske autofokusen, og skuddtakten på 10 bilder per sekund som Q er utstyrt med.

Videoopptak er imidlertid begrenset til FullHD, dvs 1080p, men så er ikke dette primært noe videokamera heller. Her er det stillbilder for alle penga. Video kan tas opp med 30 eller 60 bilder per sekund, i MP4-format.

En egen app og en innebygget wifi-modul gjør det lett å dele bilder på farten, så dette kan vise seg å bli populært blant de mer klassisk orienterte av pressefotografene.

leica-q-6

Størrelse og vekt

Leica Q måler ca 130 x 80 x 93 mm (bredde x høyde x dybde inkludert objektiv), og veier ikke mer enn 640 gram, inkludert batteriet.

Pris og tilgjengelighet

Kameraet kan allerede leveres, og har en veiledende pris på kr 37.000,-.

Hands-on

Den oppvakte leser har allerede lagt merke til at vi mener mer om dette kameraet enn vi pleier å gjøre, basert på pressemeldinger og papirlanseringer. Det er fordi vår mann Toralf Sandåker allerede har hatt Leica Q en ukes tid, og har latt seg imponere stort. Han vil forhåpentligvis dele sitt inntrykk mer inngående med våre lesere på et senere tidspunkt.

Leica-q-5

Are er utdannet fotograf og har hatt fotodilla siden nittitallet. Han har tidligere vært journalist og redaktør i Akam.no i til sammen syv år, og er nå sjefredaktør i f32.no ved siden av dagjobben som en av flere redaktører av helsenorge.no. Han har også vært sjefredaktør for Visitnorway.com. Han har generelt alt for mange kameraer, av alle mulige systemer - og alt for lite tid til å bruke dem.

3 thoughts on “Leica slipper ny Leica-konkurrent

  1. Merkejåleriet når nye høyder. Funksjonsmessig er det særlig det fastmonterte objektivet og crop-funksjonene som byr meg i mot. I tillegg til prisen selvsagt. Som verktøy ville jeg jammen ikke betalt mye for et sånt. Som statussymbol på utstilling har det nok stor verdi for enkelte, men jeg ser på fotokamera som 100% verktøy og 0% statussymbol. Hadde jeg vunnet et ville jeg øyeblikkelig solgt det uåpnet. Smak og behag. Hilsen verktøytypen.

Leave a Reply