Leica går baklengs fremover

Lanserer Instant film kamera for printglade hipsterne

Tilbake til start

Å rykke tilbake til start er et element fra spillverdenen som ofte blir brukt som en negativt sanksjon, eller en for form straff, for spilleren som blir utsatt for handlingen. Dette er også vår første reaksjon da nyheten om Leica nyeste modell dukket opp i innboksen vår i ettermiddag. Leica rykker tilbake til 80-90-tallet, og tar oss tilbake til en trend som vi trodde hadde gått ut på dato i forrige århundre. Men som det meste annet har alt sin renessanse, og her er altså Leica Sofort. Et godt, gammeldags Instant-kamera.


De siste årene har det kommet stadig flere Instant-modeller på markedet, modeller som bruker bruker en kjemisk væske til å fremkalle bilder på stedet.  Polaroid er kanskje det mest kjente av disse modellene, som gjorde prosessen med å levere inn film og fremkalle film for overflødig. Kameraene har stort sett vært til salgs på nisjebutikker og småmoderne hipstersjapper mellom urbane klesplagg, platespillere og gettoblastere i nye drakter. Ikke akkurat noe for hvermannsen altså.

Et nisjekamera

Så i dette nisjemarkedet har altså Leica sett et potensial. Sofort er et nærmest kvadratisk kamera som kan by på muligheten til å “gjenoppdage hvor moro det er med instantfotografering og lag små kunstverk som gir varige minner”, som Bresson skriver i pressemeldingen. Kameraet er utstyrt med en optisk konstruksjon med fast brennvidde på 60mm (34mm omregnet til fullformat), en blender på f/12.7. For å hjelpe til i situasjoner med lite lys er kameraet utstyrt med blits. Lukkertiden kan variere fra 1/8 til 1/400, og man kan velge mellom åtte fotoprogram som skal hjelpe fotografen med å få gode bilder. Og sistnevnte er viktig når man tar med i betraktningen hva bildene koster.

Det koster å være kar

For det er ikke direkte billig å bruke dette kameraet. En film med 10 fargebilder koster 149 norske kroner, og er du typen som sverger til svart/hvitt blir prisen enda dyrere. Da snakker vi brått 19 kroner per bilde, så sørg for at eksponeringen sitter på første forsøk. Alternativt kan du kjøpe pakken med 20 bilder for 249 kroner.

I tillegg kommer prisen på selve kameraet, som har en veiledende pris på 2 995 norske kroner. Til sammenligning koster det svært like Fujifilm Instax Mini 90 fra 1 699 norske kroner.

Kameraet vil være tilgjengelig i de tre fargene mintgrønn, oransje eller hvitt, og vil være klart for salg i løpet av første halvdel av november.

Alle bilder i denne saken er pressebilder fra Leica.

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.

This entry was posted in Nyhet and tagged .