Kom deg ut i sola!

Snøen er borte, og hovedstaden bader i påskesol. Vi gir deg 5 kjappe tips for å få fotolysten tilbake.  

Tips 1: Ta med deg kameraet ditt når du går ut

Finn frem kameraet, formater minnekort og sett batteriet til lading, slik at det er klart til bruk. Skal du ut, ta kameraet med deg. Sleng det over armen eller putt det i lomma, og finn det frem på vei til jobben, butikken eller til barnehagen. Et kjent ordtak er at det beste kameraet er det du har med deg, så hvorfor ikke ta med deg det beste kameraet du har? For meg tar det alltid litt tid å komme i gang, og man må ofte jobbe litt for å få flyten inn i hendene igjen. Start enkelt, og gi deg større utfordringer når fotolysten kommer tilbake. 

Les også: Guide: Slik bruker du riktig lukkertid

Lite eller stort, ta med deg kameraet når du går ut døra. Slikt blir det bilder av. 

Tips 2: Gi deg selv en utfordring (eller en begrensning)

Hva skal man ta bilder av? Hva liker du å fotografere? Hva synes du er utfordrende eller gøy å gjøre med et kamera? Om det er lenge siden man har fotografert, kan man slite litt med å finne ut av hva man skal ta bilder av. Et godt tips kan være i gi seg selv en utfordring, eller en begrensning. Et tips kan være å bestemme deg for å ta en eneste eksponering i løpet av dagen. Da  må man virkelig jobbe for  å etterstrebe det perfekte bilde. Et annet tips kan være å bare bruke ett fast objektiv over en periode, eller utelukkende ta bilder av helt bestemte ting.

Hva med en uke hvor du bare fotograferer med fisheye? Gi deg selv en begrensning, så skal du se at kreativiteten kommer strømmende. 

Tips 3: Prøv noe nytt (eller gammelt) utstyr

Noen ganger kan man finne ny inspirasjon i utstyr som man vanligvis ikke fotograferer med. Se om du finner noe brukt utstyr til en fornuftig pris på eksempelvis finn.no. Vil du prøve å skyte med film finnes det massevis av gammelt, brukt utstyr til en svært rimelig penge på kjøp- og salgssider. Har du flaks har du kanskje en kompis eller en venn som har litt for mye utstyr, og som gladelig låner bort noe som dekker et fotobehov du ikke har dekket til vanlig. 

Holga 135 er en morsom vei inn til analog fotografering. Det er omtrent blottet for innstillinger. Bare sett inn filmen og knips i vei!

Les også: Guide: Fem ting som gjør deg til en bedre fotograf

Tips 4: Bli med på fototreff

Om du kjenner noen som er glade i fotografering, kan du invitere til et fototreff. Avtal sted og tid, og inviter med deg kjente og utkjente for en fotovandring i for eksempel nærmiljøet der du bor. Da jeg arbeidet for Akam gjorde vi dette støtt og stadig, og det er alltid inspirerende å treffe andre fotointeresserte for en diskusjon om bilder eller utstyr. 

Fra Akams fotovandring for noen år siden. Eivind og Tom lufter fotoutstyret i vårsola. 

Tips 5: Bli inspirert av andre

Lysten til å fotografere blir alltid sterk når jeg ser andres fotografier. Bruk tjenester som Instagram, Flickr eller SmugMug for å finne bilder som du skulle ønske at du hadde tatt selv. Dykk ned i spesielle fototeknikker og les deg opp på hvordan man fotograferer med lang lukkertid, panorama eller pinholefotografering. Eller portrettfotografi, landskap eller arkitektur. Mulighetene er mange. 

Bildetjenesten Instagram er nærmest en utømmelig fotokilde. 

Les også: Guide: Slik tar du panoramabilder – del 1


Diskuter artikkelen

Diskuter denne artikkelen her

Vi har inngått en avtale med Diskusjon.no slik at du nå kan diskutere våre artikler der. Du må ha en konto på diskusjon for å gjøre dette, men det er gratis å få om du ikke allerede har en.

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.