Introduksjon til Magic Lantern – Del 2

I denne guiden skal vi se nærmere på hvordan man kan bruke Magic Lantern til å utnytte kameraets fulle potensial. Dette er en introduksjonsguide hvor vi går igjennom de ulike funksjonene som blir tilgjengeliggjort om man velger å bruke en Magic Lantern firmware på kameraet ditt. Merk at det ikke er alle funksjoner som er tilgjengelige på samtlige modeller. Man bør derfor sjekke ut Magic Lanterns hjemmeside for å se hvilke funksjoner som er tilgjengelig for ditt kamera.

Les også: Introduksjon til Magic Lantern del 1

endelig_ml

Bedre lyd på opptakene dine

Den første menyen vi får opp etter at firmwaren er installert og kameraet er skrudd på, er oversikten over Magic Lanterns innstillinger for lyd. Canon gir fotografen svært liten mulighet til å endre lydinnstillinger på speilrefleksmodellene sine, men på 60D kan man velge å sette lydsensitivitet for den interne mikrofonen manuelt. Denne funksjonen blir imidlertid deaktivert når man kobler til en ekstern mikrofon og kameraets egen lydkondensator slår automatisk inn etter behov. Denne kondensatoren fungerer slik at den automatisk skrur opp signalet til mikrofonen når det er lite lyd, og skrur den ned om det er mye støy under opptak. I situasjoner hvor det er en del bakgrunnstøy vil man kanskje ikke legge merke til dette, men om man skal ta opp video i situasjoner med lite støy vil man raskt høre knitringen og summingen fra kondensatoren, selv med en svært god ekstern mikrofon.

Magic Lantern har avanserte lydfunksjoner som kan forbedre videoopptaket ditt.

Magic Lantern har avanserte lydfunksjoner som kan forbedre videoopptaket ditt. Skjermdump fra magiclantern.fm

I Magic Lantern kan man imidlertid overstyre denne funksjonen slik at man selv setter automatisk gain-nivå ved opptak. På denne måten kan man deaktivere auto gain funksjonen og dermed få langt bedre opptak i stille omgivelser. Som på avanserte lydopptakere får man en visuell visning av lydinnspillingen slik at man kan se om lydopptaket er godt nok.

Rask tilgang til eksponeringsinnstillinger

I neste fane får man tilgang til klassiske eksponeringsinnstillinger som de fleste fotografer vil nikke anerkjennende til. Her får man mulighet til å sette manuell eksponering for video med blender- og lukkerverdier. Det er også mulighet til å sette fast hvitbalanse og ISO-verdier. I tillegg finnes det avanserte funksjoner som ETTR (exposure to the right) som setter eksponeringen slik at man ikke får utbrente piklser i bildet.

I neste fane får man rask tilgang eksponeringsinnstillinger for Magic Lantern

I neste fane får man rask tilgang eksponeringsinnstillinger. Skjermdump fra magiclantern.fm

Disse innstillingene kan man også sette i kameraet før videoopptak, men det er praktisk å ha de lett tilgjengelig i Magic Lantern. Man kan også sette bildestil direkte i ML med tanke på fargekorreksjon i postproduksjonen.

Overleggsfunksjoner gjør det enklere å sette fokus

Når man filmer med et speilreflekskamera kan man velge hvor mye informasjon som skal være tilgjengelig på skjermen under opptak. Som oftes er dette enkel basisinformasjon og med unntak av live-visningen av histogram er det begrenset hva man kan bruke denne informasjonen til.

Magic Lantern har flere muligheter for overlagsfunksjoner som gjør det lettere å sette blant annet fokus.

Magic Lantern har flere muligheter for overlagsfunksjoner som gjør det lettere å sette blant annet fokus. Skjermdump fra magiclantern.fm

I Magic Lantern kan man imidlertid legge på langt mer informasjon som er praktisk for fotografen. Man kan blant annet sette på focus peaking og sebrastriper for å lettere finne riktig fokus og eksponering. Sistnevne funksjon gir sebrastriper på det punkter som enten er over- eller undereksponerte, noe som gjør det langt lettere for fotografen å sette eksponeringen riktig.

Videofunksjoner som presser kameraet til det ytterste

Canons speilrefleksmodeller i primært stillbildekameraer. Videofunksjonen ble i utgangspunktet implementert som en kuriositet, og etter en litt titt i kameraets videomeny blir det raskt klart at de fleste av funksjoner er strippet bort. Med ML kan man imidlertid overstyre det meste av kameraets standardstillinger på filmfronten og presse kamera og bildebrikke til det ytterste. Dette er spesielt fremtredende i denne menyfanen.

“Movie”-fanen gir fotografen tilgang til det meste. Dette gir mange muligheter, men kan også skade kameraet om man ikke vet hva man gjør. Skjermdump fra magiclantern.fm

Her kan man blant annet endre kameraets bitrate. I korte trekk betyr det at man regulerer hvor mye data som overføres til minnekortet. Man kan øke denne bitraten, men det vil føre til at kameraets buffer fylles raskere og man risikerer at opptaket stopper om man ikke har et svært raskt minnekort. Blant andre funksjoner i denne menyen er muligheten for å endre hvilken knapp som starter opptaket. Man kan velge at videoopptak kan starte og stoppe ved at man trykke utløserknappen halvveis ned. På denne måten kan man starte opptak ved å bruke en fjernkontroll.

Det er også mulig å endre bilderate i denne menyen. Fra Canons side kan man i utgangspunktet bare velge mellom 24,25 eller 30 bilder per sekund i full-HD, men i Magic Lantern kan man sette dette helt selv fra 0,3 bilder per sekund og helt opp til 65 bilder per sekund.

Avanserte fotoinnstillinger muliggjør timelapse

En innebygd timelapse-funksjon begynner å bli svært vanlig på de fleste kameraer i dag, fra kompaktkameraer til proffmodeller som NIkon D4s. Canon har imidlertid ikke valgt å implementere en slik funksjon på slike modeller, og ønsker du at kameraet skal ta bilder av seg selv med et jevnt intervall må du egentlig kjøpe en avansert fjernkontroll som gjør jobben for kameraet.

Intervalometer begynner å bli standard hos de fleste konkurrenter, men Canon har ikke implementert dette på sine modeller. Magic Lantern har heldigvis dette innbygd i sin firmware.

Intervalometer begynner å bli standard hos de fleste konkurrenter, men Canon har ikke implementert dette på sine modeller. Magic Lantern har heldigvis dette innebygd i sin firmware. Skjermdump fra magiclantern.fm

Heldigvis har Magic Lantern en slik funksjon innebygd i sin firmware slik at du enkelt kan lage videoer av solnedganger eller nordlys uten å måtte ty til ekstrautstyr. I tillegg til å kunne sette intervall per bilde kan man også velge tre ulike eksponeringer per bilde. På den måten kan man slå bildene sammen til en HDR-timelapse om man ønsker mer dynamikkomfang i videoen. ML har også en funksjon som justerer ISO og lukkertiden slik at overgangen mellom natt og dag blir jevnere. Praktisk om man liker å fotografere under veldig skiftende lysforhold.

Ønsker man å fotografere med svært lang lukkertid har Magic Lantern implementert en praktisk måte å gjøre dette på. Alle Canons speilrefleksmodeller har mulighet til å fotografere i “B”, eller Bulb-program. Det eneste problemet er at man selv må holde utløserknappen inne under hele eksponeringen, noe som kan bli litt krevende om man skal fotografere noe særlig lenger enn ett minutt. ML har mulighet for å starte en Bulb-eksponering ved å enten trykke utløserknappen halvveis ned eller ved å bruke kameraets LCD-sensor (på modeller som har en slik sensor). I tillegg kan man starte eksponeringen ved enten bevegelse eller lyd. Sistnevnte kan for eksempel brukes om man ønsker å starte en eksponering ved å klappe i hendene.

Hjelp til fokuseringen

Er du ikke helt fornøyd med inndelingen av fokuspunkter på kameraet ditt? Fortvil ikke. Også her kan Magic Lantern hjelpe deg.Firmwaren har nemlig en funksjon som gjør at kameraet kan ta bilder når motivet kommer i fokus, noe som er praktisk om man ikke kan stå i nærheten av kameraet under fotograferingen.

Magic Lantern har en rekke ulike fokusfunksjoner.

Magic Lantern har en rekke ulike fokusfunksjoner. Skjermdump fra magiclantern.fm

Canons autofokussystem er i utgangspunktet ganske godt, men på de fleste modellene fra produsenten er det relativt begrenset valgmuligheter for fokuspunktene. Man kan enten sette et spesifikt fokuspunkt eller så kan man aktivere alle.I Magic Lantern kan man soneinndele de ulike fokuspunktene, noe som kan være svært praktisk om man har aktivert funksjonen for automatisk eksponering ved motiv i fokus.

Få med deg hva som faktisk står på displayet ditt

Under vanskelige lysforhold kan det være svært vanskelig å se hva som står på kameraets LCD-skjerm. Canon har noen enkle innstillinger for å hjelpe fotografen, blant annet lysstyrke, kontrast og fargevalg på standardskjermen. Magic Lantern tilbyr imidletid de samme justeringene i Live View, noe som kan være en stor fordel under filmopptak. Da kan man sette kontrasten opp eller ned for å lettere finne riktig fokus, uten at det går ut over selve opptaket. Man kan også justere fargemetning om man ønsker, slik at man kan filme med skjermen i sort/hvitt.

Synes du at det er vanskelig å se hva som står på skjermen? I ML kan du justere den slik du selv ønsker.

Synes du at det er vanskelig å se hva som står på skjermen? I ML kan du justere den slik du selv ønsker. Skjermdump fra magiclantern.fm

Denne fanen inneholder også justeringsmuligheter for ekstern skjerm om man kobler til dette via kameraets HDMI-utgang. Her kan man justere farger, utsnitt, cropping av skjerm og oppløsning på signalet ut fra kameraet.

Et hav (eller en jungel) av muligheter

Som man kan se av listen over er det svært mange tilleggsvalg som blir tilgjengeliggjort om man velger å bruke en firmware fra Magic Lantern. Vi har ikke presentert alle funksjoner i listen over, men vi har dekket de mest grunnleggende slik at man kan få et innblikk i firmwaren og dermed ha et litt bedre grunnlag for å vurdere om dette er noe man ønsker å prøve ut. Selv om Magic Lantern inneholder en rekke funksjoner myntet på vanlig stillbildefotografering er kanskje fordelene størst ved videoopptak. Er du en av de som filmer mye med speilreflekskameraet ditt kan det være aktuelt å teste ut om dette er noe for deg. Om du primært bruker kameraet ditt til å fotografere bør du vurdere om funksjonene er aktuelle nok til å ta sjansen på Magic Lantern. Det innebærer alltid en viss risiko å bruke firmwareoppdateringer som ikke er godkjent av Canon selv, og om noe skjer under installeringen er man på bar bakke med tanke på garantier og reklamasjon på kameraet. Dette bør du ha i bakhodet når du bestemmer deg for om Magic Lantern er tingen for deg eller ikke.

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.

Leave a Reply