Introduksjon til Magic Lantern – Del 1

De aller fleste tekniske dupeditter har et internprogram som styrer produktets tekniske egenskaper. På engelsk heter slike programmer firmware, og for fotoprodukter er firmwaren spesielt viktig. Det er via firmwaren at produsentene kan rette eventuelle feil ved kameraet (så fremt det ikke er et hardware-problem) og kanskje til og med gi kameraet funksjoner som ikke har vært aktivert tidligere.

De fleste moderne digitalkameraene er i dag svært like, og de største forskjellene kommer oftest frem i hva produsentene ønsker å tilgjengeliggjøre via kameraets firmware. Enkelte produsenter tilbyr funksjoner som fokus peaking, intervallfotografering og avanserte innstillinger ved videoopptak, mens andre produsenter vektlegger andre egenskaper på sine modeller.

20140310-074726.jpg

Helt siden Canon lanserte HD-videoopptak på sitt kamera Canon 5D MKII for et par år siden har det å bruke fotosystemkameraer til videoproduksjon blitt svært populært. men nå er nå engang et fotokamera tross alt et fotokamera, og ikke beregnet for video på samme måte som et tradisjonelt videokamera, noe som kommer tydelig frem på Canons modeller. Her kommer video i andre rekke, og produsenten tilbyr ikke så mye mer enn videoopptaksfunksjonen i seg selv. Dettener naturlig da Canon også selger videokameraer, og de ønsker nok ikke å kannibalisere noen av markedene sine. Heldigvis finnes det en løsning som gjør at man kan utnytte kameraets potensial på best mulig måte.

Magic Lantern – en firmware som gir det lille ekstra

Man kan nemlig installere en tredjepartsfirmware som ikke er laget eller godkjent fra Canon. Magic Lantern er den mest kjente av disse firmwarene, og frigjør funksjoner og muligheter på de aller fleste av Canons modeller. Denne firmwaren kan også installeres på kompaktkameramodeller for å gi fotografen mulighet til å fotografere i RAW-format, eller få funksjoner som intervallfotografering på et kamera som ikke har slike funksjoner fra før.

20140311-073002.jpg

Magic Lantern fungerer slik at man laster ned en fil fra deres hjemmeside, som inneholder firmware til en rekke Canon-kameraer. Sørg for å ha oppdatert firmwaren på kameraet ditt til produsentens siste versjon, hvis ikke kan du møte på problemer når du legger inn Magic Lantern.

En stor fordel med Magic Lantern er at man ikke oppdaterer kameraets firmware permanent, alt kjøres fra et minnekort. Det vil si at man enkelt kan ta ut minnekortet og erstatte det med et nytt om man ikke vil kjøre Magic Lantern, eller så kan man bare formatere minnekortet.

For å installere Magic Lantern må du altså legge filen på Root-nivået på minnekortet, og sette kortet i kameraet. Under innstillinger vil du få beskjed om at en ny oppdatering er tilgjengelig, og deretter oppdaterer du firmwaren ved å trykke deg gjennom en liten, enkel installeringsguide. Når oppdateringen er klar er Magic Lantern installert.

Ved første øyekast er det ikke sikkert at man legger merke til at internprogrammet er byttet. For å komme inn i Mgic Lanterns menysystem må man trykke på en av kameraets knapper, og ofte er det søppelbøtteikonet som aktiverer menyen i fotograferingsmodus. Merk at dette kan variere litt fra modell til modell.

I del to vil vi se nærmere på praktisk bruk og hvilke funksjoner i Magic Lantern som gjør at man kan få enda mer ut kameraet sitt.

20140306-073337.jpg

NB!

Det å installere en uoffisiell programvare på kameraet ditt kan i ytterste konsekvens ødelegge kameraet. Vi anbefaler ingen å installere en slik programvare uten å lese dokumentasjonen først, og vil du likevel gjøre det, følg en instruksjonsmanual. I verste fall kan kameraet bli skadet, og da er ingen reklamasjon eller garanti på produktet gjeldende lenger. Dette opplyser Trond Sliper fra Canon Norge etter henvendelse fra oss.

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.

One thought on “Introduksjon til Magic Lantern – Del 1

  1. Pingback: Introduksjon til Magic Lantern – Del 2 | f32.no

Leave a Reply