Hvorfor bør du fotografere analogt?

I dagens digitale hverdag har man stort sett et kamera for hånden til enhver tid. Det har blitt enklere å fotografere, kamerateknologien har blitt bedre og selv et simpelt mobiltelefonkamera kan ta bilder som er gode nok til at man kan få solgt bildene via et bildebyrå.

Har du en viss fotointeresse har det aldri vært billigere å kjøpe seg et skikkelig kamera. Det er ingenting å si på utvalget heller. Systemkameraer som tidligere var forbeholdt de profesjonelle har blitt kommersialisert, slik at det i dag er svært rimelig å skaffe seg et kamera som man kan vokse med, rent fotografisk.

Det er svært mange fordeler ved å fotografere digitalt, og egentlig ingen ulemper sammenlignet med å fotografere på gammeldagse analoge filmruller. Man kan ta så mange bilder man vil, man kan eksperimentere mer uten at det koster noe som helst av penger og man kan enkelt redigere bildene sine på en maskin, nettbrett eller mobil. Har man gode rutiner trenger man heller ikke å være redd for bildene da de aldri blir fysisk ødelagt. Lagrer du bildene dine i en nettsky trenger du ikke å være redd for at de blir borte og datamaskinen din kræsjer heller. Så hvorfor i alle dager handler denne artikkelen om hvorfor du bør fotografere analogt? Vel, det har sine fordeler det også.

yashicamat

Å kjøpe et analogt kamera er billig

For et par hundrelapper får man greit tak i et godt speilreflekskamera med et brukbart objektiv som gir fotoglede i massevis. Et tilsvarende digitalt fullformatskamera med optikk koster rundt 4-5 tusen kroner på Finn.no, og et Canon 5D Mark I er nok ikke et bedre kjøp i dag enn det billigste, digitale speilreflekskameraet du får kastet etter deg når du besøker Lefdal eller Elkjøp. I Sverige og Danmark er bruktmarkedet for slike kameraer langt større, og man kan få kjøpt et fungere mellomformatkamera med optikk fra 1500 kroner og oppover. Til sammenligning koster et tilsvarende, digitalt kamera ti ganger så mye. Minst.

Det er utfordrende å bruke

Selv om moderne, analoge kameraer har en del hjelpemidler som er vanlig i moderne, digitale modeller, er de mer utfordrende å bruke. Man ser ikke det endelige resultatet rett etter eksponeringen, og man har bare et knippe eksponeringer per rull. Man er derfor helt avhengig av å være sikker på at alt er på stell før man trykker på utløserknappen, noe man svært sjelden trenger å ha i bakhodet ved digital fotografering hvor man kanskje tar 10 bilder før man finner ønsket eksponering og utsnitt.

Ok, dette argumentet er litt mambo-jambo, men det er langt færre ting som påvirker bildekvaliteten til et analogt kamera. I hovedsak er det størrelsen på negativene, kvaliteten på filmen og et godt objektiv som betyr noe. Man kan eksempelvis plassere Canons 85mm f1.2L USM objektiv på et analogt Canon speilreflekskamera til 300 kroner og ta et portrett som kvalitetsmessig er bedre enn om man tok bildet med 5D Mark III og det samme objektivet. Fotograferer du med et mellomformatkamera er negativene 60 x 60 mm. Det er store negativer, som gir svært god detaljgjengivelse.

Det tvinger deg til å tenke foto på en ny måte

Kjøper du deg et vanlig analogt speilreflekskamera er det vanligere å holde seg til det ene objektivet som følger med, det er iallfall min erfaring. Det gjør at man ofte må være litt kreativ år det kommer til komposisjon, utsnitt og tilgjengelig lys. Sistnevnte er veldig viktig når man fotograferer analogt, da filmrullen man bruker kun har én ISO/ASA verdi. Er man på et sted med begrenset med lys må man enten supplere med mer lys eller kompensere med lang lukkertid. Å endre ISO går ikke.

Under kan man se to bilder tatt av samme motiv. Det ene er tatt med et Yashica-Mat 124G analogt mellomformat kamera med 120 mm sorthvitt film med ISO 100 og et objektiv med 80mm brennvidde. Det andre bildet er tatt med undertegnedes Canon 60D med et 8mm fisheyeobjektiv og ISO 100. Bildene er tatt med et par års mellomrom, men det er egentlig uvesentlig. Det er utsnittet, fremstillingen og eksponeringen som utgjør den store forskjellen:

20140223-155752.jpg

20140223-155802.jpg

Analog fotografering koster litt penger, men gir tilbake massevis av fotoglede og erfaring. En rull koster rundt en hundrelapp på en fotobutikk, og fremkallingen koster omtrent det samme. Man kan kjøpe fremkallingsutstyr på nett om man vil fremkalle film hjemme, og med en ok flatbedscanner man kan digitalisere bildene selv også. Vil du være enda mer kreativ kan du fremkalle bildene dine med kaffe, c-vitamin og kaustisk soda.

Om du har blitt litt inspirert anbefaler vi at du tar en titt på finn.no etter aldrende perler, eller stikker innom en fotosjappe i København eller Stockholm neste gang du er der. Da er sjansen stor for at du finner et svært habilt analogt kamera til en fornuftig pris. God fotografering!

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.

Leave a Reply