Hasselblad tilbake på banen

På fredag annonserte den gamle kameragiganten at en “Game changer” var på vei. I dag slapp de sitt første speilløse mellomformatskamera. Les hva f32.no tenker om nyheten. 


Hasselblad på slankekur

Ok, la oss avklare én ting aller først. Hasselblad har ikke akkurat imponert f32.no-redaksjonen i nevneverdig grad de siste årene. Greit nok, H-serien har lenge vært premissleverandør for digitale mellomformatmodeller, men produsentens salg av overprisede Sony-modeller pakket inn i Hasselblad-design har gjort at respekten ikke har vært hva den en gang var. NASAs foretrukne leverandør til månelandinger har dessverre bleknet mye med tiden etter gullalderen på 60- og 70-tallet.

Les også: Dagen da Hasselblad døde

Vi var derfor ganske så spent på hva slags kanin Hasselblad ville trekke opp av hatten. Som nevnt har de siste årenes lanseringer bydd på skuffelse etter skuffelse, men denne gangen satt vi med en følelse av at det faktisk var noe nytt, og ikke et resirkulert Sony-kamera, som var på vei frem i lyset. Det var derfor svært gledelig da Hasselblad tidligere i dag fra selve hjertet i Västra Götalands län dro frem en skikkelig liten go´bit. Hils på Hasselblad X1D.

X1D er et usedvanlig slankt mellomformatkamera, og ligner egentlig mest på et klassisk rammersøkerkamera fra midten av 80-tallet. Rett forfra er det klassiske trekk som gir tydelige assosiasjoner til den analoge 500-serien, bare brutt av det lille grepet som preger kameraets høyre side.

En designperle

Kameraet, som er håndlaget i Sverige (noe de faktisk har gravert inn på topplaten), er rett og slett en liten designperle, og det ligner egentlig ikke noe annet vi har sett blant digitale mellomformater noen gang. Det er milevis fra Hasselblads egen H-serie, så vel som øvrige konkurrenter i denne klassen. Her har Hasselblad klart å tenke nytt, og virkelig utnyttet den digitale revolusjonen til det fulle. Dette fremkommer tydelig fra valget av en elektronisk søker, som er trenden som preger de aller fleste moderne proffkameraer i dag i fullformat. Kameraet er lekkert i børstet stål og sort lær, med okergul kontrastfarge på utløseren.

Baksiden av kameraet preges av den store 3 tommers store skjermen, uten den helt imponerende oppløsningen på 920 000 subpiksler. med unntak av den 50 megapiklser store mellomformatbrikken ser kameraet uforlatelig ut som et litt stort fullformatskamera, og mange vil nok like den utradisjonelle størrelsen. Kameraets mål er faktisk bare litt større enn Sonys A7R MK II, så om det ikke passer i innelommen går det definitivt ned i en liten fotobag.

Mye nytt, noe gammeldags

På den tekniske fronten kan kameraet skilte med et dynamikkomfang på 14 stopp og en ISO som strekker seg fra ISO 100 og helt opp til 25 600. Ikke noe å bli blåst av stolen fra om man er vant til skyhøye ISO-verdier på fullformatsmodeller, men ganske imponerende med tanke på at dette er en mellomformatsbrikke. På plass er også innbygd WiFi og GPS, samt doble minnekortspor for SD-kort. Kameraet skyter også 1080p video, uten at at Hasselblad sier så mye om videospesifikasjonene.

Alle disse tingene bidrar til å gi en følelse av et kamera som langt på vei ønsker å være en fullformatkonkurrent, og ikke en mellomformatkonkurrent. Det virker kanskje som et litt merkelig valg fra en av de virkelig ledende mellomformatprodusentene, men hvis man ser på utviklingen de siste årene gir det egentlig mening. Utviklingen på fullformatsfronten har gått svært fort de siste årene, og både Sony, Canon og Nikon har lansert modeller med oppløsning nærmere fullformatsnivå. Det har rett og slett blitt færre og færre argumenter for å gå opp til mellomformat, og det virker som om det er denne konkurransen Hasselblad nå prøver å møte.

Sammen med kameraet har Hasselblad lansert to nye objektiver, som passer det nye X-systemet. Har man gammel H-optikk kan denne benyttes også, med en liten adapter. De nye objektivene har brennvidde på 45mm og 90mm, og på plass er selvfølgelig sentrallukker som man kjenner fra Hasselsblads andre modeller.

Hasselblad5-1024x768

 

Så var det dette med prisen da. De som ser kameraet og tenker at det vil ligge på fullformatsnivå rent prismessig får seg nok en overraskelse. Mellomformat koster, selv i små kamerahus. Prisen er satt til veiledende 8 995 dollar for kamerahuset, eller omtrent 75 000 kroner før norske skatter og avgifter. Tatt i betrakning at X1D har samme innmat som Hasselblad H6D til 27 000 dollar, eller 225 000 kroner, er det ingen dårlig pris.

Vi lar vår skeptisk til Hasselblad ligge for denne gang. Dette har vi tro på.

Alle bilder i artikkelen er pressebilder fra Hasselblad. 

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.