Har Canon endelig våknet?

For drøyt to år siden lanserte Canon sitt første svar på den speilløse trenden som til da de fleste andre produsentene hadde sett seg nødt til å henge med på, om enn noe motvillig, i enkelte tilfeller. Canon gjorde det med et stort gjesp og en entusiasme som mest av alt minnet om tilsvarende hos en hund på vei inn døren hos vetrinæren for et besøk den vet formålet med.

Men så kom etterfølgeren, og da var det andre boller!

i_997885.800x500[1]

Canon PowerShot G1 X

Problemet med G1 X var i all hovedsak at den langt på vei ble utkonkurrert av Canons egne produkter. Deres rimeligere speilreflekser hadde bedre bildekvalitet og lavere pris, og selv om G1 X hadde en bildebrikke på størrelse med den som satt i disse speilrefleksene, var den ikke i stand til å utnytte den skikkelig.

G1 X var nemlig utstyrt med optikk som ikke var spesielt lyssterk. En største blender på vidvinkel på f/2.8 regnes ikke som spesielt bra, og når kameraet i tillegg på full tele ikke kunne stille med bedre enn f/5.8, var løpet kjørt. Mye av fordelene med den store bildebrikken forsvant dermed fordi optikken ikke var lyssterk nok.

Bildekvaliteten var kanskje ikke bedre i G12, som G1 X syntes tydelig inspirert av, men det kostet halvparten. I september samme år som G1 X kom, ble G12 erstattet av G15, et kamera som kunne skryte av f/1.8 på vidvinkel og f/2.8 på tele. Det gikk med andre ord ikke veldig lang tid før man fikk et temmelig likt kompaktkamera fra Canon selv, som kostet halvparten og som takket være mye mer lyssterk optikk spiste seg innpå G1 X med hensyn til bildekvalitet.

G1 X var med andre ord ikke den helt store suksessen, og det er lett å innbille seg at den skylder sin eksisterns til speilløs-skeptikere innad i Canon som nå kanskje pustet lettet ut og hadde et lønnlig håp om at dett var dett for Canon og speilløst. Litt senere kom EOS M, som kan gi opphav til lignende tanker. Hittil har verden sett ett eneste kamera i systemet, og kun et fåtall objektiver. Mest av alt minner satsningen om den man hadde på tidlig nittitall med speilreflekser til APS-formatet.

PowerShot-G1-X-Mark-II-BEAUTY-ACC-EVF

Canon PowerShot G1 X Mark II

Men så var det gamechangeren da. Nylig annonserte Canon at PowerShot G1 X Mark II skulle slippes, og det med ganske interessante spesifikasjoner også.

For det første er optikken nå forbedret fra 4x med smålaber lysstyrke, til ganske imponerende 5X med f/2.0 på vidvinkel og f/3.9 på tele. Brått ble G1 X-serien ganske så interessant!

OK, vi skulle helst sett f/1.4 på vidvinkel, men slikt er vanskelig å få til på så stor bildebrikke i et kompakt hus, så akkurat den kan vi leve med. At zoomen nå går fra tilsdvarende 24 mm til tilsvarende 120 mm i stedet for å begrense seg til tilsvarende 28-112 mm som i forgjengeren er imidlertid noe vi tar med oss med et smil.

Interessant er det også at Canon i nykomlingen har kuttet ut den knøttlille optiske søkeren som av uforklarlige grunner har vært å finne i nær sagt hele G-serien. Til og med da de kuttet RAW-støtte i G7 var den søkeren der, en fullstendig ubrukelig liten konstnadsøker som var med på å gjøre kameraet større enn det strengt tatt trengte å være. I stedet har Canon nå laget en ekstern elektronisk søker som kan tas av eller settes på alt etter behov, en løsning vi kjenner igjen fra Samsung, Panasonic, Olympus, Leica og Sony.

At Canon faktisk har gått litt ned i oppløsning på den nye modellen, plager oss ikke det minste, spesielt med tanke på at brikkestørrelsen også er litt redusert. Forskjellen er uansett liten, og det er ikke ekstrem oppløsningsevne som er poenget med et kamera som dette uansett.

At G1 X Mark II også har fått to kontrollringer rundt objektivet er også lovende. Alt av kontroller som kan betjenes uten at man tar øyet fra søkeren eller konsentrasjonen bort fra komposisjonen på annen måte, er etter vår mening absolutt av det gode.

PowerShot-G1-X-Mark-II-Lifestyle-011-EVF-DCR

Vår dom, så langt

G1 X Mark II blir neppe noe speilreflekserstatter, men er ut til å kunne bli et habilt reservekamera. Det er litt for stort til å ha i lommen på fast basis, men for fotografer som fremdeles vil ha mulighet til å ta gode bilder selv om kona og ungene er med på fototuren (også kalt familieferien), er dette midt i blinken.

Som vanlig for et nytt Canon-produkt er prisen høy, hele 7699 kroner på det rimeligste i skrivende stund, men vi forventer at den går en del ned i produktets levetid. G1 X hadde ved lansering en veiledende pris på 7499 kroner, men etter bare fire-fem måneder på markedet begynte prisen å synke ned til et nivå på rundt halvparten.

Noen endelig dom gir vi imidlertid ikke før vi har fått kjørt en skikkelig test av dette kameraet, så stay tuned!

Are er utdannet fotograf og har hatt fotodilla siden nittitallet. Han har tidligere vært journalist og redaktør i Akam.no i til sammen syv år, og er nå sjefredaktør i f32.no ved siden av dagjobben som en av flere redaktører av helsenorge.no. Han har også vært sjefredaktør for Visitnorway.com. Han har generelt alt for mange kameraer, av alle mulige systemer - og alt for lite tid til å bruke dem.

One thought on “Har Canon endelig våknet?

  1. Pingback: Canons entusiast – er den god nok? Vi ser nærmere på G1X MK II | f32.no

Leave a Reply