Hands-on: Samsung NX1

Det er godt mulig du ikke ser på Samsung som en seriøs kameraprodusent for proffe eller semi-proffe fotografer – eller entusiaster for den del – men faktum er at de på årets Photokina-messe faktisk stod for en av de mest spennende og banebrytende lanseringene av alle: Samsung NX1.

Samsung NX1 har spesifikasjoner som går langt utenpå f.eks Canon EOS 7D Mark II som ble lansert samme dag, og fulle spesifikasjoner finner du på våre produktsider for Samsung NX1.

Samsung-nx1

Autofokus og opptakshastighet

Samsung NX1 klarer for eksempel hele 15 bilder i sekundet, med full autofokus. Ikke noe tull med at det bare er autofokus på første skudd, her er det autofokus på alle 15. Ikke nok med det, kameraet holder faktisk tempoet i ca 5 sekunder i JPG, eller ca ett sekund i RAW, noe vi faktisk fikk uformelt testet på årets Photokina. NX1 var satt opp på et fastmontert stativ i riktig avstand fra et bevegelig motiv, og vi kunne fyre av det vi orket med kameraet. Og det funket. I noen få tilfeller glapp riktignok fokusen, men det var uten unntak tilfeller der undertegnede ikke var kjapp nok til å følge motivet, og dermed ikke kameraets feil.

Prosesseringskraften i NX1 er også intet mindre enn imponerende. Regner vi med antall megepiksler per beilde, og ser på antall bilder i sekundet i tillegg, ender Samsung NX1 opp på over dobbelt så mange megapiksler i sekundet som Canons nye tempohus, 7D Mark II. Over 400 megapiksler i sekundet kverner kameraet gjennom, og holder du knappen nede i de fem sekundene NX1 klarer å holde tempoet oppe snakker vi altså om over 2 gigapiksler med data som behandles og lagres. Ikke så rent lite imponerende.

Samsung NX1 er utstyrt med fasedetekterende felter på bildebrikken, og bruker disse sammen med kontrastbasert autofokus for å gi best mulig AF-ytelse i forskjellige situasjoner. Alt i alt har kameraet hele 209 autofokussoner fordelt over hele bildeflaten. Av disse er hele 205 kapable til å kjenne igjen noe som et ansikt, og fokusere på det. de fire fokussonene i kjørnene er ikke i stand til dette, men alle de andre er det. 153 av disse er fokussoner av kryss-typen, for øvrig.

NX1 with 50-150MM_8

Ergonomi og byggekvalitet

Samsung NX1 var betydelig mindre enn vi hadde trodd, basert på bilder vi fikk se på forhånd. Bildene gir inntrykk av et stort og tungt kamera, men det var det faktisk ikke. Grepet er omtrent på størrelse med andre tilsvarende kamera, men selve huset er en del smalere enn speilreflekser i samme klasse, noe som gir et kamera som er lettere å holde over tid, og enklere å ha et fast grep om.

Vi fikk ikke akkurat stresstestet kameraets byggekvalitet, men det skal i følge Samsung være motstandsdyktig mot både vannsprut og slag. det ga i det hele tatt inntrykk av å være solide saker, så vi har ingen grunn til å tvile på at Samsung har besgyttet sitt nye flaggskip etter beste evne.

NX1_3

Bildekvalitet og videoopptak

Bildekvaliteten fikk vi ikke sett på, da testeksemplaret vi fikk leke med var plombert og ikke utstyrt med minnekort. Alle bildene vi tok gikk rett i bufferen og deretter ut i det store intet, heller enn til et minnekort.

Videokvaliteten er imidlertid oppågitt til 4K (dvs 4096 x 2160) med 24 bilder i sekundet. Trekker man stillbilder ut fra denne videoen får man bilder på tett oppunder 9 megapiksler, en oppløsning man ikke skal så langt bak i tid for å finne som klasseledende i speilreflekser i proffklassen.

NX1_1

Brytere og betjening

Menyene har vi ikke så mye å si om. De var helt OK, og var uansett ikke nødvendigvis ferdig utviklet. Knapper og brytere var imidlertid omtrent som de blir i ferdig vare, og her er første punkt der vi mener at Samsung kanskje ikke har gjort en fullgod jobb.

Modushjulet til høyre er bra nok, og vi gir Samsung plusspoeng for låseknappen i midten, slik at man ikke skifter opptaksmodus i vanvare, men funksjonshjulet til venstre for søkeren kunne man med fordel ha sendt en runde til gjennom designavdelingen. På toppen ligger fire knøttsmå og ubehagelig upresise knapper for valg av fokusmodus, lysmåling, ISO-verdi og hvitbalanse. Disse knappene var små og kinkige i bruk, og det i en varm messehall med nakne fingre. Vi tør ikke tenke på hvordan dette ville vært med kalde og hanskekledte fingre på en norsk vinternatt.

Hjulet rundt sokkelen disse knappene sitter på var en del bedre, men også dette var litt i overkant fiklete i bruk, takket være en låsebryter som ikke var like elegant implementert som i funksjonshjulet på høyre side.

Utløserknappen var litt småglatt og pussig vinklet, synes vi før øvrig. Ikke noe vi vil legge for mye vekt på, men heller ikke slik vi ville valgt å gjøre det selv, selv om Samsungs løsning ligner mer på Nikons enn på Sonys – og godt er det.

NX1 with 50-150MM_5

Skjerm og søker

Et så kjapt kamera som dette krever en kjapp elektronisk søker også, for at den ikke skal bli en hemsko ved kameraet, og det gleder oss å kunne si at det virker som om Samsung ikke har spart på trøkket på dette området. Søkeren skal være noe av det kjappeste som finnes, og da vi testet den ut, fant vi ikke tegn til forsinkelse eller såkalt “lag”.

Skjermen testet vi bare såvidt, men den virket på undetegnede å være omtrent som de fleste andre skjermer på markedet i dag. Skarp og fin, og med godt sortnivå, som man jo forventer fra en AMOLED-skjerm. Disse skjermene har imidlertid sine egne utfordringer med hensyn til fargegjengivelse over tid, men i det store og hele er vi ikke så bekymret. De fleste som har fargegjengivelse som kritisk punkt i arbeidsplanen vil nok uansett benytte en skikkelig bildebehandlingsskjerm til vurdering og etterarbeid – ikke kameraets innebygde skjerm.

Skjermen kan for øvrig bøyes ned 45 grader og opp 90 grader, for fotografering i kinkige vinkler.

Pris og tilgjengelighet

Samsung NX1 for en veiledende pris på kr 13 500,- og kommer i butikkene i løpet av november 2014.

NX1_4

NX1 with 16-50MM_3

[Main]NX1 with 50-150MM_2

NX1_2

NX1 with 50-150MM_4

NX1 with 50-150MM_3

NX1 with 50-150MM_1

Are er utdannet fotograf og har hatt fotodilla siden nittitallet. Han har tidligere vært journalist og redaktør i Akam.no i til sammen syv år, og er nå sjefredaktør i f32.no ved siden av dagjobben som en av flere redaktører av helsenorge.no. Han har også vært sjefredaktør for Visitnorway.com. Han har generelt alt for mange kameraer, av alle mulige systemer - og alt for lite tid til å bruke dem.

Leave a Reply