Et bilde som viser Petersplassen i Roma tatt ovenifra.

Guide: Slik tar du panoramabilder – del 2

I den første delen av denne guiden tok vi for oss grunnleggende prinsipper knyttet panoramafotografering. Denne gangen skal vi se nærmere på hva man gjør når man er ferdig med selve fotograferingen, og er klar for å sy sammen bildet i et bilderedigeringsprogram.

Les mer her: Guide: Slik tar du panoramabilder – del 1

Nå som du kanskje har vært ute og fotografert en rekke serieeksponeringer som dekker et stort område, er det klart for å sette sammen alle bildene til ett stort panoramabilde. I denne guiden bruker vi Photoshop som program for å sy sammen de ulike eksponeringene. Det finnes imidlertid flere ulike programmer som kan brukes, men i denne guiden fokuserer vi altså på hvordan man kan gjøre dette i Photoshop. Vi ble tipset av en leser om å prøve programmet Hugin, som er et rent panoramabildeprogram. Dessverre har vi ikke lykkes med å teste dette programmet da det til stadighet krasjer ved åpning på vår Mac. Vi har derfor valgt å holde oss til Adobe Photoshop.

I guiden tar vi utgangspunkt i de 10 eksponeringene av Petersplassen som ble omtalt i del 1. Disse bildene er relativt enkle å sy sammen i Photoshop og passer dermed fint som illustrasjonseksempel i denne introduksjonsguiden.

Det første steget er å åpne Photoshop. Programmet har en egen funksjon for å sy sammen panoramaeksponeringer, og denne funksjonen finner man under File -> Automate -> Photomerge. Da åpnes et nytt vindu som gir fotografen en mulighet til å laste opp de ulike bildene som skal sys sammen til et panoramabilde.

Bildet viser bildeprogrammet Photoshops funksjon for panoramabilder.

Photoshop har en egen panoramafunksjon som heter Photomerge.

Når Photomerge åpner får man en sidemeny hvor man kan velge hva slags perspektiv man ønsker på panoramabildet. De forskjellige oppsettene gir ganske forskjellig resultat, og her kan man enten prøve seg frem eller velge “auto” om man ønsker å la Photoshop velge den beste løsningen for bildet. Dette er også oppsettet som er definert som standard.

Vi lar Photoshop gjøre jobben og trykker på “Browse” for å finne bildefilene vi trenger for å lage panoramabildet. Det er å foretrekke å bruke bilder som er fotografert i RAW-format til neste steg i prosessen. Med RAW-bilder vil man ikke oppleve noe kvalitetstap ved bilderedigeringen som kommer senere, og man kan også sette lik hvitbalanse for alle bildene man har tatt i serien. For denne guiden bruker vi imidlertid JPEG-bilder. Da undertegnede skulle fotografere panoramabildene var jeg i ferd med å gå tom for minnekort og lagringsplass (minnekort var dyrt for en fattig student i 2011), og for å spare litt på filstørrelsen ble bildene tatt i JPEG. Hvitbalansen ble imidlertid satt likt på alle eksponeringene slik at jeg ikke ville få noe problemer med fargeforskjell når bildet skulle redigeres.

Bilde av funksjonen Photomerge i Photoshop.

Velg de bildene du ønsker ved å trykk på “browse”. Legg merke til at bildene ikke ligger i stigende rekkefølge. Det er ikke så farlig, Photoshop gjenkjenner bildekantene slik at de havner rett om man huker av på “Blend Images Togheter”.

Når man trykker “Ok” vil Photoshop begynne å skru sammen panoramabildet. Dette kan ta litt tid avhengig av hvor mange eksponeringer som skal sys sammen, hvor store filene er og hvor rask maskin man har. Min Macbook Pro bruker omtrent 3-4 minutter på denne operasjonen.

Når bildet er ferdig behandlet vil man få opp en arbeidsflate som viser hvordan Photoshop har tolket bildene som har blitt behandlet. Da disse bildene ble tatt sto jeg helt stille og dreide kameraet fra høyre til venstre, noe som påvirker bildets perspektiv og avstanden til ting.

Bildet illusterer godt hvordan dreingen av kameraet påvirker perspektivet ved panoramafotografering.

Bildet illusterer godt hvordan dreingen av kameraet påvirker perspektivet ved panoramafotografering.

Dette gjør at bildet får en markant fortegning mot kantene, og det fungerer godt som et illustrerende eksempel på enkelte panoramafotografer sverger til sideforskyvende dollystativer når de fotograferer. Photoshops vurdering av bildet gir en fortegning som er litt for kraftig, så vi prøver å la laste bildene på nytt.

Ved å kjøre automatiseringsprosessen på nytt, korrigerer Photoshop for fortegningen og utgangspunktet blir vesentlig bedre før bildet må croppes.For min del er selve Petersplassen blikkfanget i bildet, så jeg cropper det slik at plassen havner i sentrum. Cropverktøyet i Photoshop er ikon nummer 5 fra toppen i verktøymenyen til venstre på bildet over.

Ved å endre Photoshops fortegningsoppsett blir utgangspunktet langt bedre.

Ved å endre Photoshops fortegningsoppsett blir utgangspunktet langt bedre.

Når bildet er ferdig croppet kan man velge å kategorisere alle de ulike delene i en mappe, og deretter er bildet klart til videre redigering etter egne preferanser. Ha imidlertid i bakhodet at det kan ta noe lenger tid å kjøre prosesser på et så stort bilde med så mange eksponeringer, spesielt om man arbeider med RAW-filer.

I denne guiden har vi kort vist hvordan man syr sammen en rekke eksponeringer til ett panoramabilde i Photoshop. Det finnes som tidligere nevnt andre programmer som tilbyr å lage panoramabilder, men en fordel ved å bruke eksempelvis Photoshop er at man har muligheter til å gjøre så mye mer med bildefilene i etterkant enn hva som vanligvis er tilfelle ved rene Panoramaprogrammer.

Til slutt det endelige bildet. Det har blitt foretatt en justering av lysstyrke og høylys/skygger, samt en liten fargeforsterkning for å få litt mer liv i bildet. Med unntak av dette er det ikke gjort noen andre justeringer.

Det endelige panoramabildet. Bildet er fargejustert og det er foretatt små justeringer etter egne preferanser.

Det endelige panoramabildet. Bildet er fargejustert og det er foretatt små justeringer etter egne preferanser.

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.

Leave a Reply