Gode fotovaner, del 1: 10 tips for å ikke miste bilder

Bildene dine er på sitt mest sårbare når du ennå ikke har hatt tid til å ta en sikkerhetskopi. Gode vaner og rutiner kan være redningen.

Bildene dine er på sitt mest sårbare når du ennå ikke har hatt tid til å ta en sikkerhetskopi. Gode vaner og rutiner kan være redningen.

Når du er ute og fotograferer kan det ofte være essensielt med gode vaner og rutiner for å ikke risikere å miste bilder, enten det er på grunn av ren uflaks eller regelrett slurv.

Her er 10 tips for hvordan du kan sikre deg selv best mulig mot å miste bilder før du rekker å ta en sikkerhetskopi.

1: Bruk beste kort først

Når det gjelder minnekort er det som så ofte ellers at kvalitet både koster og varierer. Teknologien minnekort benytter for å lagre bildene dine er slik at man bare kan skrive til hvert sted på lagringsbrikken et visst antall ganger. For billige minnekort kan dette være så lite som noen hundre ganger, mens det finnes mer avanserte brikker som takler flere tusen overskrivinger før et problem utvikles.

Bruk derfor alltid dine beste minnekort først, og ha de billigere og ikke fullt så gode i reserve. Dermed bruker du mest de som tåler mest bruk, og sliter mindre på de som tåler mindre slitasje. Resultatet er at du minsker sjansene for å miste bilder underveis.

2: Beskytt minnekortene

Minnekort tåler usannsynlig mye før de dør, men de trenger bare å dø en gang for å påføre deg et uerstattelig tap av bilder du aldri kan ta igjen. Beskytt derfor minnekortene dine godt mens du er ute på tur.

Støv, skitt, fuktighet og støt er de verste fiendene, og det koster ikke en formue å kjøpe en minnekortholder som beskytter mot alt dette. Invester gjerne i flere mindre fremfor en stor, så har du redundans der også. Kjøper du kortholdere av forskjellig farge kan du også enkelt og greit benytte dem til forskjellige ting, som f.eks skille mellom minnekort som er brukt til bilder og filmopptak.

Bruker du kamera som tar to ulike typer minnekort kan det svare seg å kjøpe en minnekortholder som tar ulike typer kort, som den i bildet øverst i artikkelen. Den koster en slikk og ingenting, beskytter mot støt, og er i tillegg vanntett. Den tar ikke stor plass i lommen og har plass til to SD-kort og to CF-kort, eventuelt fire SD-kort dersom du ikke har problemer med at de dingler litt rundt inni der.

3: Formatér alltid minnekortene i kameraet de skal brukes i

Det kan godt hende PCen din eller et annet kamera formaterer kortet godt nok, men det er alltid små forskjeller i filsystem, folderstruktur og så videre, så gjør det til en vane å formatere minnekortene i kameraet de skal brukes i, før du tar dem i bruk.

Da sier det seg selv at du heller ikke bør bruke samme minnekort i flere kamera på samme tid. Slikt blir det lett rot av, spesielt om kameraene er fra ulike produsenter, så det beste er helt klart å holde tungen rett i munnen og bruke ett minnekort (eller flere) per kamera.

4: Ikke slett bilder underveis

Det er som regel ikke noe problem å slette siste bildet du tok fra minnekortet, men å gjennomgå minnekortet for å gjøre plass til flere bilder ved å slette dårlige bilder, er rett og slett ingen god idé. Ikke bare fordi det da lett blir krøll i filsystemet på minnekortet, men også fordi de fleste kameraskjermer ikke er gode nok til å la deg vurdere bildenes kvalitet godt nok.

Med mindre det er tvingende nødvendig bør du med andre ord la være å slette bilder før du har kommet deg hjem og har kopiert bildene fra minnekort til harddisk.

5: Ikke redigér bilder direkte på minnekortet

Uansett om kameraet ditt har innebygde redigeringsmuligheter eller om du har med deg nettbrett eller laptop på fototur, ikke rediger bildene direkte på minnekortet. La minnekortet være ditt “negativ” (for dem som er gamle nok til å huske hva det er) og sørg for at du bare redigerer kopiene og ikke originalene, og på et annet medium enn selve minnekortet.

2014-10-26 12.50.04-1

6: Legg fulle minnekort bak-frem

Når et minnekort er fullt, snu det i minnekortholderen, slik at du uten å sjekke vet hvilke som er brukt og hvilke som er klare for bruk i en fei. Når et minnekort først er snudd, ikke rør det før du har kommet deg hjem eller på annen måte har fått tatt en sikkerhetskopi.

7: Ikke bruk minnekort med feil

Har du fått feil på et minnekort, ikke bruk det mer. Kan du formatere det uten å miste bilder, så prøv gjerne det, men hvis ikke bør du legge kortet til side og ikke bruke det mer før du kommer hjem og får forsøkt å ta en sikerhetskopi av bildene på det.

Har du reddet bildene på et minnekort med feil på så prøv som sagt gjerne å formatere det. Fungerer det er sjansene gode for at det kun var et programvareproblem som var forbigående, men får du likevel stadige feil på et minnekort bør du slutte å bruke det for godt. Minnekort er forholdsvis rimelige saker, og har du fått et blinkskudd du aldri vil få igjen, er det verdt langt mer enn noen få hundrelapper for et nytt minnekort.

8: Ikke bruk for store minnekort

Å bruke ett enkelt kjempesvært minnekort er å satse alt på ett kort. Dør minnekortet har du tapt alle bildene. Da er det mer fornuftig å spre risikoen over flere minnekort med mindre kapasitet. Billigere blir det ofte også, for de siste nye og store minnekortene koster flesk.

9: Ha med reservekort. Og reserve-reservekort

Ta alltid med flere minnekort enn du tror du trenger. Før du vet ordet av det trenger du et ekstrakort fordi et annet tar kvelden, en kompis trenger et kort, eller du rett og slett tar flere bilder enn du trodde du ville.

Minnekort koster ikke all verden, og spesielt ikke reservekort som du bruker sjelden. Har du vært i fotogamet en stund har du sikkert eldre kort liggende også, som er brukt en stund. Slike er utmerkede reservekort, siden du vet at de fungerer, og du kun sliter på dem unntaksvis, når det absolutt trengs.

10: Ha med backupløsning

Enten det er i form av en laptop med intern eller ekstern harddisk, eller en batteridrevet minnekortleser med egen skjerm og harddisk, sørg alltid for at du tar backup av bildene dine så snart som mulig. Jo raskere du er med å ta en sikkerhetskopi, jo sikrere er du på å ha kopien dersom noe skulle gå galt.


I neste artikkel i serien skal vi se på nettopp det å ha gode sikkerhetskopivaner hjemme, slik at du tar best mulig vare på bildene dine også der.

Are er utdannet fotograf og har hatt fotodilla siden nittitallet. Han har tidligere vært journalist og redaktør i Akam.no i til sammen syv år, og er nå sjefredaktør i f32.no ved siden av dagjobben som en av flere redaktører av helsenorge.no. Han har også vært sjefredaktør for Visitnorway.com. Han har generelt alt for mange kameraer, av alle mulige systemer - og alt for lite tid til å bruke dem.

One thought on “Gode fotovaner, del 1: 10 tips for å ikke miste bilder

  1. Et annet tips for å holde styr på minnekortene, er å nummerere dem, og så begynne å bruke det laveste nummeret. Når du bytter kort, tar du alltid ett med høyere nummer enn det du tar ut. På den måten får du alltid et tomt kort.

Leave a Reply