Sonys nye optikkserie G Master. Pressebilde fra Sony

G Master – en etterlengtet optikkserie fra Sony

Et av ankepunktene mot å kjøpe Sonys speilløse A7-serie har vært den begrensede tilgangen til optikk. Nå girer Sony opp og slipper tre nye objektiver.


Endelig noen skikkelig zoomobjektiver

Optikkparken til Sonys E-fatning har så langt vært relativt beskjeden, spesielt med tanke på hvilke objektiver som er tilpasset fullformatsmodellene som bruker denne fatningen. Tidligere har Sony bare hatt fastoptikk å tilby de som velger proffmodellene i A7-serien, og mange har derfor etterlyst zoomoptikk til akkurat disse modellene.

Les også: Sony girer opp

Nå har Sony endelig sluppet tre nye objektiver, og vi har all grunn til å tro at de aller fleste Sony-brukere nå nikker fornøyd med det som har blitt presentert.

Sony G Master 85mm F1.4

Sony G Master 85mm F1.4 vil nok være et attraktivt objektiv for portrettfotografene.

Sony G Master 85mm F1.4 vil nok være et attraktivt objektiv for portrettfotografene.

En av nyhetene er det nye portrettobjektivet G Master 85mm F1.4. Objektivet byr på svært stor blender, og dermed også muligheten til å blende ut bakgrunnen med en relativt pen bokeh med elleve blenderlameller. For presis autofokus er objektivet utstyrt med ultrasonisk motor som Sony kaller SSM.

Sony G Master 85mm F1.4 er støv og fuktbeskyttet, og har en bryter som gjør blenderringen sømløs. Dette betyr at du kan endre på blenderen uten de karakteristiske klikkstoppene du vanligvis finner på et fotoobjektiv, og viser at Sony også har tenkt på videofotografene da de designet dette objektivet.

Sony G Master 24-70mm F2.8

Sonys nye 24-70mm f2.8 har alt som skal til for å bli en bestselger. Pressebilde fra Sony

Sonys nye 24-70mm f2.8 har alt som skal til for å bli en bestselger. Pressebilde fra Sony

Hvis vi skal gjette vil vi tro at det er dette objektivet som vil seile opp som bestselgeren blant de nye objektivene. De aller fleste proffotografer trykker denne brennvidden til sitt bryst, fordi den kan brukes til stort sett alt. Selv sier Sony at objektivet passer godt til de som skyter portretter, reise eller eventer, eller vanlig hverdagsfotografering.

Objektivet er bygget opp av tre grupper bestående av både ED og Super ED, men også et XA (ekstremt asfærisk) som skal bidra til å redusere abberasjon. Blenderen er bygget opp av ni blenderlameller som gir fin bokeh på de største blenderne, og som de øvrige objektivene er objetkivet utstyrt med SSM autofokusmotor. Objektivet har også muligheten til å lese fokus med en bryter, samt zoomlås og AF/MF bryter.

Sony G Master 70-200mm F2.8

Sony 70-200mm F2.8 vil nok være sportsfotografenes førstevalg. Pressebilde fra Sony.

Sony 70-200mm F2.8 vil nok være sportsfotografenes førstevalg. Pressebilde fra Sony.

Om du trenger mer zoom enn 70mm vil 70-200mm F2.8 være valget for deg. Trives du godt på sportsarrangementer har du mest sannsynlig denne brennvidden i bagen fra før, og har du hatt lyst på Sonys speilløse fullformatsserie A7 har du nå også muligheten til å velge optikken du trenger for å få jobben gjort.

Objektivet skal passe til alt fra naturliv, sport og bryllup mener Sony, og vi har all grunn til å ta de på ordet her. Det som er spesielt med dette objektivet er et flytende autofokussystem, noe som ikke tidligere har vært vanlig å bruke i zoomobjektiver, sier Sony i sin pressmelding. Dette gjør at Sony G Master 70-200mm F2.8 skal være i stand til å fokusere helt ned til 0,96 cm fra motivet. Som de øvrige modellene er objektivet utstyrt med en SSM fokusmotor, men i tillegg får du her en optisk stabilisator som skal bidra til skarpere bilder ved frihånd.

I tillegg vil Sony lansere to telekonvertere i serien, på henholdsvis 1.4x og 2x forstørrelse som skal kunne bidra til et større brennviddeomfang med 70-200mm.

Pris og tilgjengelighet

Sony G Master 24-70mm f2.8 og Sony G Master 85mm f1.4 vil bli tilgjenglig for salg i Europa allerede i mars, til henholdvis 2 400 euro og 2 000 euro, noe som tilsvarer omtrent 24 000 norske kroner og 20 000 norske kroner, uten skatter og avgifter. Sony G Master 70-200 f2.8 og telekonverterne vil bli tilgjengeliggjort i mai, men her har ikke Sony sluppet prisen ennå.

Les også: En Sony-modell for de som trenger ekstra fart

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.