Fujifilm X30 får X-Trans-brikke og elektronisk søker

Og det er bare NOE av det som er nytt med Fujifilms nye kompakt-flaggskip. Forgjengerne X10 og X20 har tidligere kunnet hamle opp med det meste av sine samtidige konkurrenter, og har kunne hevdet seg i kampen mot de fleste andre kompakter av det spennende slaget. Det samme ser definitivt ut til å være tilfelle med nye X30, som altså skal erstatte X20. Når det er sagt så er X10 fremdeles i salg, lenge etter at X20 ble lansert, så det samme kan utmerket finne på å skje når X30 kommer i butikkene i september.

X30_Black_Front_Left

Bildebrikken

Som første kamera i sin serie får X30 Fujifilms X-Trans CMOS II, en type bildebrikke som vi tidligere kun har funnet på X100S og Fujifilms systemkameraer. Fujifilm har alltid vært flinke med å utvikle nye brikketeknologier, men med X-Trans later de til å virkelig ha skutt gullfuglen. Den ble introdusert med X-Pro1 og er kjent for å gi gode overganger og fremragende detaljgjengivelse – faktisk så bra at Fujifilm selv mener deres APS-C-brikker kan i så måte hamle opp med andre produsenters fullformatbrikker. Og det kan godt hende de har rett i det.

APS-C eller fullformat får imidlertid ikke X30. Den må nøye seg med en bildebrikke på 2/3-tomme, noe som faktisk er en ganske bra størrelse for et så lite kamera. På bildebrikken finner man 12 megapiksler og intet lavpass-filter som stjeler skarphet. Dette funker på grunn av X-Trans-teknologiens unike fargemønster som Fujifilm benytter i stedet for det langt vanligere Bayermønsteret. I korthet går dette ut på at X-Trans-brikkene har sensorer for alle farger på alle pikselrader og -kolonner på bildebrikken, noe Bayer-mønsteret ikke har. Det krever en del mer prosesseringskraft å gjøre det slik, men det er dagens teknologi moden for.

X30_Black_Top

Søkeren

Der X10 og X20 hadde en temmelig liten og informasjonsløs optisk søker har X30 nå fått en elektronisk en. Problemet med slike har lenge vært forsinkelsen de har slitt med i bildet, men i de senere år har teknologien kommet seg betraktelig, og for eksempel søkeren i Fujifilms egen X-T1 imponerte oss stort da vi fikk prøve den.

Når det gjelder søkeren i X30 skryter Fujifilm av at den har en forsinkelse på 0.0005 sekunder, noe som i aller høyeste grad er bra, dersom det stemmer. Tallene for øvrig er 0.65x forsørrelse, og 2.36 millioner bildepunkter. I tillegg skal den kunne automatisk justere lysstyrken til å passe med lyset omkring, og man kan velge om søkeren skal vise et bilde som er nært opptil hva øyet ser, eller et bilde som er basert på hvordan det ferdige bildet vil bli se ut, slik kameraet er stilt inn.

X30_Black_Ring_Operation

Objektivet

Objektivet er nydesignet, og selv om spesifikasjonene kan ligne på forgjengerenes, er objektivet med en brennvidde som tilsvarer 28-112mm ved fullformat helt nytt. Blenderen blir som før, også den, dvs f/2.0-2.8, og objektivet består av 11 elementer i ni grupper. Tre av elementene er asfæriske, mens to er av ED-glass. Den innebygde blenderen har syv lameller.

Fujifilm har alltid vært flinke med å bare fikse ting som trenger å fikses, og det er også tilfelle med den manuelle zoomen både X30 og forgjengerne har. Med denne slår man på kameraet raskt og enkelt, og zoomer inn eller ut akkurat like raskt og enkelt. Hvorfor ingen andre produsenter har valgt denne geniale løsningen vet vi ikke, men de fleste andre kameraer i denne klassen har en forholdvis treg og upresis zoom-motor som man må vente på. Aberet med et slikt objektiv er at det stikker litt ut, selv i sammenklappet tilstand.

X30s bildestabilisator skal være god for tre EV, sier Fujifilm, men denne er ikke den eneste elektronikken i kameraets optikk. Nytt i X30 er nemlig også en ekstra kontrollring som kan brukes til å justere blenderverdier, lukkertid, ISO-verdi, og så videre. Dette er mye som vi kjenner det fra kameraer som Canons S-serie, for eksempel, men vi har ikke sett det på en manuell zoom før.

X30_Silver_Back

Skjermen

Skjermen på X30 er på 3 tommer, har en oppløsning på 920 000 bildepunkter, og kan vippes opp og ned. Hvor mye vet vi ikke nøyaktig, og “any angle” som pressemeldingen påstår velger vi å ta med en liten klype salt.

Batteriet

Batterikapasiteten på X30 oppgis til 470 bilder per lading, hele 1.8 ganger bedre enn forgjengerne, heter det fra Fujifilm. Batteriet som brukes er et NP-95, som er det samme som Fujifilm har brukt i flere av sine kamera siden tidenes litt utpå dagen, blant annet i X100 og X100S. Dette er svært praktisk for folk som har et av disse fra før og som ønsker å ha X30 som et backup-kamera i lommen. Bare ved å kjøpe X30 har man dermed fått ikke bare et kamera, men en ekstra lader og et reservebatteri i samme slengen. Flere burde følge Fujifilms eksempel i dette.

X30_Color_Variation

Autofokus og hastighet

Atter en gang påstår Fujifilm at de har verdens raskeste autofokus. Det samme skryter mange andre produsenter av, og de har sikkert rett alle sammen – i henhold til sine egne målinger. Saltklypa kommer frem igjen her altså, men dersom Fujifilms tall er korrekte så lover det bra dette, må det være lov å si: X30s fasefokussystem skal klare å fokusere på bare 0.06 sekunder, og med en utløserforsinkelse på 0.01 sekund høres det riktig så lovende ut. Tid mellom hvert bilde oppgis til 0.3 sekund, mens oppstarten skal ta bare et halvt sekund.

X30 har selvsagt RAW-støtte, men holder du deg til JPG kan kameraet ta 12 bilder i sekundet i halvannet sekund, dersom du har det travelt. I full oppløsning, selvfølgelig.

X30_Silver_Front_Left

Video og WiFi

X30 får FullHD videoopptak i både 60, 50, 30, 25 og 24 bilder per sekund, og videofunksjonen kan skilte med en maksimal bitrate på 36 Mbps.

I tillegg får X30 innebygget WiFi, slik at kameraet kan fjernstyres fra smarttelefoner og nettbrett via en gratis app, dersom man skulle ha behov for det.

Pris og tilgjengelighet

X30 kommer i butikkene i september, som nevnt, og får en veiledende pris på kr 4999,-. Kameraet blir tilgjengelig i svart og sølv.

f32.no møter Fujifilm på Photokina

I september går verdens største fotoutstyrsmesse av stabelen i Køln, og f32.no har allerede avtalt å møte Fujifilm og deres folk der. de stiller vanligvis opp med ingeniører og designere og hele bøtteballetten, så har du forslag til hva vi skal spørre dem om, ikke nøl med å ta kontakt med oss!

Are er utdannet fotograf og har hatt fotodilla siden nittitallet. Han har tidligere vært journalist og redaktør i Akam.no i til sammen syv år, og er nå sjefredaktør i f32.no ved siden av dagjobben som en av flere redaktører av helsenorge.no. Han har også vært sjefredaktør for Visitnorway.com. Han har generelt alt for mange kameraer, av alle mulige systemer - og alt for lite tid til å bruke dem.

One thought on “Fujifilm X30 får X-Trans-brikke og elektronisk søker

Leave a Reply