Fujifilm returnerer til mellomformat

Fujifilm lanserer digitalt mellomformatkamera – med ny objektivserie

GFX 50S

Fujifilm (som pussig nok lager digitale kamera, mens Fuji lager film – forstå det den som kan) var store på mellomformat tilbake i film-alderen. Og de holdt det gående også. Det er ikke mer enn 5-6 år siden de lanserte sitt forrige filmbaserte mellomformatkamera. Men DIGITALT mellomformat har de holdt seg unna – inntil nå.

Kameraet som nå er annonsert skal hete GFX 50S og skal som navnet antyder ha rundt 50 megapiksler (nærmere bestemt 51,4), og vil dermed gå i tottene på mer kjente alternativer som Pentax 645Z og Hasselblad XQD. Fujifilm sier kameraet skal komme i butikkene “tidlig i 2017”.

gfx50s-1

Søker og bildebrikke

Kameraet skal etter sigende ha en målsøkerdesign (som X-Pro2, for eksempel), men skal også kunne bruke en ekstern elektronisk søker, som da vil gi det et utseende mer likt X-T2. Det er snakk om et speilløst kamera, og Fujifilm sier selv at de valgte speiløst fordi de kalkulerte med en 15% reduksjon i detaljnivå dersom de designet kameraet som et speilreflekskamera i stedet. I tillegg vil selve kameraet kunne være mindre dersom man ikke trenger å gjøre plass for speilet og mekanikken det krever.

gfx50s-3

Bildebrikken er på 43.8 x 32.9 mm og skal ha en crop-faktor på 0.79x, noe som skulle tilsi at brikken er ca 1.7x større enn en 35 mm fullformatbrikke, og ca 4x større enn APS-C-brikkene som Fujifilm allerede bruker i sine systemkamera og X100-serien. Bildebrikken skal være utviklet av Fujifilms egne ingeniører, men det er ikke nevnt om den er av Fujifilms egen X-Trans-type, eller om den er mer tradisjonell av seg. CMOS-teknologi er det i alle fall.

Så veldig mye mer av tekniske spesifikasjoner har vi ikke å vise til, men basert på hva bildeene viser kan vi slutte at ISO blir fra 100 til 12800, og at lukkertidene spenner fra 1 sekund til 1/4000 sekund, pluss T og B. I alle fall som er valgbare via hjulene på toppen – det kan godt hende Fujifilm implementerer elektronisk lukker som er langt raskere enn dette, for eksempel.

gfx50s-2

Objektiver

Fujifilm lanserer i samme slengen et helt nytt objektivsystem, hvos de tre første objektivene blir disse:

  • GF 63mm F2.8 R WR
  • GF32-64mm F4R LM WR
  • GF 120mm F4 Macro

Senere i 2017 lanseres ytterligere tre objektiver:

  • GF23mm F4 R LM WR (mid-2017)
  • GF110mm F2 (mid-2017)
  • GF45mm F2.8 R WR (sent i 2017)

gfx50s-4

Det beste av alt er – utrolig nok – prisen!

Noen konkret pris er ikke gitt, men Fujifilm selv uttaler at de vil legge seg på et nivå “godt under 10.000 amerikanske dollar” for en pakke bestående av både kamera og GF 63mm F2.8 R WR.

Are er utdannet fotograf og har hatt fotodilla siden nittitallet. Han har tidligere vært journalist og redaktør i Akam.no i til sammen syv år, og er nå sjefredaktør i f32.no ved siden av dagjobben som en av flere redaktører av helsenorge.no. Han har også vært sjefredaktør for Visitnorway.com. Han har generelt alt for mange kameraer, av alle mulige systemer - og alt for lite tid til å bruke dem.