Førsteinntrykk: Nikon D5

Vi fikk et kvarter med Nikons nye flaggskip, Nikon D5, og dette er vårt førsteinntrykk.


Nikon slipper ofte nye fotoapparater, men veldig sjeldent nye flaggskip. Forrige modell, Nikon D4, var en stor hit og fikk mange fornøyde brukere rundt omkring i sportsfotoverden. Nå er altså en helt ny modell ute og vi er veldig spent på hvordan den både føles, og ser ut. Vi omtalte kameraet da det ble sluppet, men nå har vi også fått muligheten til å ta og føle på det.

Fysisk

La oss fastslå det først som sist: Nikon D5 er tungt. Det er faktisk kjempetungt. Vekta ligger på nesten 1,5 kilo (1,440 kg ifølge Nikon selv) og det merkes. Nå er det dog ikke et kamera som vil brukes som et lett reisekamera. Det har du andre apparater til. Dette benyttes i situasjoner der du trenger rask opptakshastighet, god video, ekstremt god autofokus eller bare alt på en gang. Et kamera for profesjonelle fotografer og sportsfotografer, med andre ord.

20160108_143752

Nikon D5 er dekket opp med knapper. Det er meningen at du skal kunne benytte deg av dette kameraet uten å ta øyet vekk fra okularet. Alle innstillinger ligger tilgjengelig på knappene; det gjelder bare å huske hvor de er. I tillegg har du en hel bråte med utganger. På siden får du alt av inn- og utganger. Her er alt fra HDMI C og Nikons egen datautgang, LAN-utgang og ut- og inngang for lyd.

Vi nevnte vekt og størrelse. Nikon D5 er et stort, nei det er et gigantisk, kamera. Det er såpass stort at om en voksen mann holder det foran ansiktet sitt, så dekker det hele. Men dette er et kamera som er ment å være stort. Det er laget for å tåle det aller meste. Nikon D4 var bygget som en stridsvogn, og vi tviler ikke på at det samme gjelder D5.

D5 har de vanlige knappene, og noen til. Her er også den trådløse enheten WT-5 med på bildet.

Noe vi merket var at ISO-knappen er flyttet fra modushjulet til rett ved utløserknappen. Okularet kan som vanlig fjernes, men i stedet for det litt tvilsomme klemme-festet som kan løsne, så har Nikon laget en helt egen ramme med tilhørende trykknapper. Det er en liten vegg inne i selve søkeren som du enkelt kan felle ned ved å bevege på en bryter ved siden av søkeren.

Om du var redd for å ha for få knapper på Nikon D5 så behøver du ikke å frykte noe som helst; Nikon har tenkt på deg også. Den nye Fn2-tasten er plassert foran på kameraet, ganske langt nede, rett ved objektivfestet. På den måten når du det enkelt når du bruker det nederste grepet.

Bildekvalitet

Det er vanskelig for oss å fastslå bildekvaliteten ut i fra vårt første, korte møte med Nikon D5. Det vi raskt kunne fastslå var at Nikon D5 er et ISO-monster. Høy 5 (eller Hi5 som det heter på engelsk) går helt opp til ISO 3 280 000. Det er som om forsterkeren din skulle gått til 11. Du får et bilde, men det er fullt av støy.

ISO-knappen er flyttet fra modushjulet og over ved utløserknappen.

Noe annet om bildekvalitet er det faktisk ikke mulig å si noe om foreløpig. Vi fikk ikke ta med oss noen filer hjem, ei heller fikk vi prøvd det skikkelig (utenom å se på ISO-støy). Vi er riktignok veldig overbevist om at det ikke er noe å utsette på bildekvaliteten. Brikken som sitter i D5 er ikke på mer enn 20,8 megapiksler. Det viser at Nikon fortsatt tenker på at altfor mange megapiksler ikke nødvendigvis gir et godt sluttresultat.

Interessant nok så kommer Nikon D5 kun med XQD-kortplasser. Nikon har valgt dette fordi XQD rett og slett er raskere enn CompactFlash. Det vil være mulig å få tak i D5 med CompactFlash, men ikke regn med det. Ifølge Nikon skulle ikke den versjonen komme til Norge, og de var usikre på hvor mange som ville komme til Europa i det hele tatt. En god grunn for at XQD-kortene skal velges er antall RAW-filer i sekundet: 12 bilder i sekundet, eller 14 om du har speilet oppe. Og selv om bufferet ikke stopper før ved omtrent 200 bilder så sier det seg selv at båndbredde er viktig.

Konklusjon

Hva skal vi så si om Nikon D5? For det første er det ikke et kamera for hvermansen. I redaksjonen er det antageligvis bare undertegnede som kan ønske seg et slikt kamera. I Nikon D5 så får du et godt bygget ISO- og autofokus-monster. Det er raskt, det har haugevis av ISO-nivåer og det tar en hel masse bilder i sekundet. Det er akkurat dette pressefotografer, sportsfotografer og dyrefotografer ønsker seg, men kanskje ikke det en gatefotograf som vil være diskrét ser for seg.

Nikon D5 sett fra oven.

Ut over det så er det vanskelig å fastslå noe konkret. Vi håper å få testet denne kolossen, og da spesielt i litt krevende forhold. Hvordan den yter på høye ISO-verdier utenom Hi5 er spesielt interessant.

Alle bilder i denne artikkelen er tatt av Eivind Hauger. 

Eivind er fast inventar på Ullevaal stadion og Jordal Amfi i egenskap av fotograf og generell sportsidiot, selv om han fotograferer det aller meste, fra landskap til sport. Eivind fotograferer for det meste digitalt, men han er ikke fremmed for å dra fram filmrullene og det analoge kameraet om anledningen byr seg. Eivind har en bachelorgrad i digitale medier og en mastergrad i medievitenskap.