Fem tips til sportsfotografering

Sportsfotografi er en fotografisk øvelse stadig flere deltar i. Enten det er de søte små som skal foreviges eller laget som skal spille en viktig kamp, så er det fellesnevnere i hvordan gjøre det.

I denne artikkelen har vi samlet fem tips som vil hjelpe deg til å ta bedre sportsbilder.

Dette er ikke bare tips for deg som ikke har drevet med sportsfotografi før, men også for deg som har tatt en del bilder på forskjellige sportsarrangementer og som bare trenger en liten påminner.


 

Tips 1: Kjenn ditt kamera

Gode sportsbilder er skarpe, de er riktig eksponert og det er en nerve i dem.

For å få til dette må du kunne grunnteknikkene, og du må skjønne kameraets funksjoner og vite hvordan autofokusen reagerer.

I all hovedsak ønsker du å ha liten dybdeskarphet, slik at du isolerer motivet fra bakgrunnen. Som en bonus hjelper det også på lukkertiden – du må nemlig ha rask lukkertid for å fange øyeblikket. Som en tommelfingerregel kan du tenke slik at du vil ha blender f/2.8 til f/4 og lukkerhastighet på 1/640 og oppover.

Lukkertid på 1/800 fryser hendelsen og bildet er helt skarpt.

Lukkertid på 1/800 fryser hendelsen og bildet er helt skarpt.

De aller fleste moderne fotoapparat har god ISO-ytelse over ISO 100, så du kan med god samvittighet øke ISO-verdiene for å oppnå raskere lukkertid.


 

Tips 2: Blikk for følelser

Sport handler om følelser. Bildet ditt kan være sylskarpt og helt riktig eksponert, men har du ikke følelser og ansikter som fanger oppmerksomheten vil ikke bildet ha noen verdi. For å si det enkelt: Bakhoder fenger ikke. Du vil ha blikk, du vil ha ansiktsuttrykk og du vil ha følelser. Dette gjelder hendelser på og utenfor banen. Jubel, glade mennesker, sinte spillere og brennhete taklinger.

Følelser er viktig å formidle!

Følelser er viktig å formidle!

 


 

Tips 3: Det er utsnittet som teller

Selv om sportsfotografi ofte handler om å få det avgjørende øyeblikket, så må du også tenke på det som er rundt. Fjern alt som ikke trenger å være der. Kutt kantene tett inntil hovedmotivet. En tett beskjæring kan du enten gjøre i etterkant, eller du kan gjøre det når du er ute og tar bildet.

Husk også at en horisontal horisont gjør seg mye bedre enn en skrå. Skeive målstolper og tribuner er forstyrrende for motivet og må rettes opp.

Er ikke utsnittet tett nok, gjør det tettere.

Er ikke utsnittet tett nok, gjør det tettere.


 

Tips 4: Den beste plasseringen

Hvor plasserer du deg? Kjenner du spillet? Hvor er det enklest å få til de gode bildene?

Mange mener at idrett er en gjentakelse av det samme hele tiden. Det de glemmer er at sport er like uforutsigbart som alt annet her i verden. Derfor er det viktig å tenke på hvor du plasserer deg ved banen.

Kart over Ullevaal stadion - hvilken side er best?

Kart over Ullevaal stadion – hvilken side er best?

I tillegg er det gjerne begrensninger ved idrettsarrangement. Regelsettet på Ullevaal stadion sier at du ikke kan være andre steder enn på kortlinja bak målene. På andre arenaer kan det derimot være helt andre regler.

Fra reglementet på vif-fotball.no (faksimilie: vif-fotball.no)

Fra reglementet på vif-fotball.no (faksimilie: vif-fotball.no)

Vær ute i god tid og sjekk gjerne ut stadion på forhånd. Mye av grunnen til det er at du vil vite hvor lyset kommer, og hvor det kan være best å plassere seg med tanke på de spillerne som er mest med i spillet – og hvor du ikke kan bli truffet av ball eller puck.


 

Tips 5: Tenk annerledes

Denne artikkelen har gitt flere tips, men det største tipset vi kan gi er å oppfordre deg til å glemme alle tipsene.

Et godt sportsbilde behøver ikke være superskarpt, og det behøver ikke nødvendigvis å fryse akkurat det som skjer heller. For eksempel benytter fotografen David Burnett seg av et storformatkamera på sportsarrangementer, og han har til og med fotografert OL-øvelser.

Et sportsbilde behøver ikke være fra kampsituasjon eller med kort lukkertid.

Et sportsbilde behøver ikke være fra kampsituasjon, tatt med kort lukkertid eller tett beskåret.

Blinkskuddet behøver ikke nødvendigvis være bare av utøverne: Det skjer mer på og rundt banen enn bare selve spillet. Hva med dommeren? Hva med trenerne? Hva med publikum? Selv om det er mye som skjer på selve banen så er det mange interessante historier å fortelle andre steder også. Å være fokusert på det som skjer på banen er selvfølgelig det viktigste, men det er også lurt å holde en viss oversikt med tribunen.

Eivind er fast inventar på Ullevaal stadion og Jordal Amfi i egenskap av fotograf og generell sportsidiot, selv om han fotograferer det aller meste, fra landskap til sport. Eivind fotograferer for det meste digitalt, men han er ikke fremmed for å dra fram filmrullene og det analoge kameraet om anledningen byr seg. Eivind har en bachelorgrad i digitale medier og en mastergrad i medievitenskap.

Leave a Reply