Fem ting som gjør deg til en bedre fotograf

Det er ikke så vanskelig å bli en god fotograf som man kanskje skulle tro. Som med alt annet dreier det seg om prioritering, og prioriterer du å bli en dyktig fotograf høyt nok, så kan du bli nettopp det.

Problemet er imidlertid at det tar tid, krefter og penger, og i tillegg betyr at du må nedprioritere andre ting, ofte ting du bryr deg om, ting du får glede av, eller som rett og slett bare er enklere enn mer behagelige. Forskjellen mellom en fotograf som får et knallbilde og en som ikke gjør det, kan være at den første er den som orker å stå til livet i sølevann i noen timer.

Uansett, fremskritt kan du gjøre, og her er hva vi mener du bør gjøre for å bli bedre:

1) Se hva andre fotografer har gjort

2014-03-22 14.22.10

Les fotobøker, gå på utstillinger, se andres fotograllerier eller hjemmesider på nett. Joda, det er mye du ikke vil like, men poenget med dette er nettopp å finne de bildene og fotografene som inspirerer deg.

Begrav deg i det du finner inspirerende og som gir deg energi, enten det nå er workshops, fotobøker, utstillinger eller noe annet. Samme hva det er, se så mange fotografier du kan finne innen for det, og fordyp deg i det.

2) Finn deg et prosjekt

2013-07-16 14.50.18

Fullstendig frihet er aldri inspirerende. Sett i stedet grenser du må holde deg innenfor. Finn deg et prosjekt eller flere, og jobb innenfor de grensene det gir deg. Ikke la deg friste til å utvide grensene bare fordi det er enklere og mer avslappende. Skal noe bli bra må det ha en kjerne av ektehet og en nerve som blir videreformidlet. Denslags får du ikke ved grenseløs avslapning.

Det er nesten det samme hva prosjektet faktisk innebærer eller handler om. Det kan nesten være så dumt eller barnslig det bare vil, så lenge det inspirerer deg selv. Enten det er å ta overvignetterte mobilbilder av tilfeller av tallet 666, som undertegnede gjør, eller fotografere en og samme bygning i all slags lys og vær, spiller det ingen trille. Hvis prosessen er god, vil også resultatet være godt.

Du kan selvsagt gjerne ha flere prosjekter gående på en gang, og over flere år. Gjør det som det passer deg, bare du gir deg selv et rammeverk å arbeide innenfor, som inspirerer deg selv.

3) Bry deg om noe annet enn fotografi

2012-07-31 20.31.40

Husk at fotografi er et verktøy, ikke et mål i seg selv. Et verktøy må brukes til noe. Enten målet ditt er et kunstuttrykk eller fortelle en historie (om noen som hater snø, eller trafikkskilt, eller begge deler, f.eks), er det det som må være fremst i dine tanker, ikke fotografi som sådan.

Noen av verdens beste fotografer ser ikke på seg selv som verken fotografer eller kunstnere: James Nachtwey er først og fremst sosialreformator, og det samme kan sies om Nick Ut, W. Eugene Smith, Sebastiao Salgado og en rekke andre av verdens dyktigste dokumentarfotografer.

Det samme gjelder mange av verdens største kunstfotografer, men på en annen måte. De velger ofte å henvende seg til verden og betrakteren på andre måter, men ønsket om å fortelle, stille spørsmål, provosere frem tanker, og så videre, forblir det samme.

4) Les tegneserier, se film, hør på musikk, opplev kunst…

2012-08-16 16.19.40

Det er viktig med kulturelle impulser, og ikke bare fra det samme feltet som du selv jobber innenfor. Matrix-filmene hadde aldri blitt til uten inspirasjon fra tegneserier og deres formspråk, og det samme gjelder kjente og vakre filmer som “Crouching Tiger Hidden Dragon” og “Sin City”, bare for å nevne noen få.

Fotografer som f.eks Morten Krogvold lar seg i stor grad inspirere av film og musikk, og andre igjen inspireres av litteratur, skulptur, maleri eller et utall andre kunstuttrykk og kulturformer.

Ha et åpent sinn, prøv deg frem og la deg selv eksponeres for andre konsepter, kulturer, tanker og inntrykk. Ett eller annet sted finnes akkurat din geniale idé, men du kan aldri på forhånd vite nøyaktig hvor.

5) Fotografèr mye og ofte

are-med-leica-670px

Til sist, fotografér ofte og mye. Det man gjør mye blir man god til, og selv om 99.9% av bildene dine blir bare søppel, så trente du i alle fall øyet, hjernen og fingeren. Og tar du 1000 bilder og 0.01% blir bra, vel, så fikk du i alle fall ett blinkskudd. Ikke så verst bare det.

Takk til Gard Helset som lot oss bruke et utsnitt fra hans tegneserie “Wyyrd” som illustrasjonsbilde i denne saken.

Are er utdannet fotograf og har hatt fotodilla siden nittitallet. Han har tidligere vært journalist og redaktør i Akam.no i til sammen syv år, og er nå sjefredaktør i f32.no ved siden av dagjobben som en av flere redaktører av helsenorge.no. Han har også vært sjefredaktør for Visitnorway.com. Han har generelt alt for mange kameraer, av alle mulige systemer - og alt for lite tid til å bruke dem.

One thought on “Fem ting som gjør deg til en bedre fotograf

  1. Pingback: “The house in the woods” av Kai Fagerström | f32.no

Leave a Reply