Facebook tenner på nakne, forbrente niåringer

Er et kornete svart-hvitt bilde av en forbrent og livstruende skadet niåring seksuelt bare fordi hun tilfeldigvis er naken? Facebook later til å synes det, og sensurerer bildet fra norske profiler over en lav sko.

Denne uken har et av verdens mest berømte fotografier atter en gang vært i fokus i det norske nyhetsbildet – dessverre. Nick Uts bilde av en ni år gammel jente med alvorlige brannskader ble tatt 8. juni 1972 og førte mer enn noe annet fotografi til en øket motstand mot Vietnamkrigen. Med dette fotografiet vant Ut den prestisjetunge Pulitzer-prisen, og fotografiet er etter alt å dømme ett av verdens ti mest kjente – og viktigste – fotografier.

Er dette et seksuelt bilde?

Er dette et seksuelt bilde?

Jenta i bildet heter Phan Thi Kim Phuc, og selv om det i 1972 ble regnet som sannsynlig at hun ikke ville overleve brannskadene sine, lever hun i beste velgående i Canada den dag i dag. Etter angrepet som nesten tok livet av henne måtte hun ha 17 kirurgiske operasjoner over en periode på ett år og to måneder, før hun igjen kunne dra hjem til landsbyen og familien sin. Det som var igjen av den, da.

Og dette bildet, av en livredd og forbrent – kanskje døende – jente på ni år, blir sensurert av Facebook fordi det viser nakenhet. Sannsynligvis den minst seksuelle nakenheten som noensinne er vist, og det i et fotografi som har en historisk og sosialpolitisk viktighet som er helt unik. Og en betydning og et budskap som ikke har noe som helst med nakenhet og sex å gjøre.

Gjennom å bare fokusere på bildets nakenhet endrer Facebook effektivt fotografiet fra å handle om krigens grusomhet mot sivilbefolkningen, til noe seksuelt – ene og alene på grunn av nakenheten det viser, kornete og i svart-hvitt. Å seksualisere et fotografi som dette er uvitende og inkompetent i beste fall, og direkte feigt i alle tilfeller. I verste fall er det historieforfalskning på et nivå som burde vært straffbart!

Dette er også noe jeg tok opp i en artikkel helt tilbake i 2009.

I 2015 fikk Phan Thi Kim Phuc fremdeles behandling for skadene hun fikk i 1972. Foto: Nick Ut / AP Photo

I 2015 fikk Phan Thi Kim Phuc fremdeles behandling for skadene hun fikk i 1972.
Foto: Nick Ut / AP Photo

At Facebook uten så mye som ett ord til forklaring sensurerer dette fotografiet – de har slettet det to ganger fra undertegnedes profil, uten å si noe som helst om det – illustrerer bedre enn det meste annet at Facebook har for mye makt. Facebook er først og fremst en business, og med den mediemakten de nå har – uten noen som helst tilpasning eller regulering i henhold til norske normer eller lovverk – har de et sett prioriteringer som i slike tilfeller som dette lett kommer på kant med samfunnets interesser.

Facebook har så vidt oss bekjent ikke kommet med noen offisielle uttalelser om sensureringen av bildet, og vi anser det som sannsynlig at de heller ikke vil gjøre det – da er det mer sannsynlig at de sitter på gjerdet og venter til alt oppstusset går over. I så fall illustrerer de atter en gang hvorfor de er å anse som et demokratisk problem.

Are er utdannet fotograf og har hatt fotodilla siden nittitallet. Han har tidligere vært journalist og redaktør i Akam.no i til sammen syv år, og er nå sjefredaktør i f32.no ved siden av dagjobben som en av flere redaktører av helsenorge.no. Han har også vært sjefredaktør for Visitnorway.com. Han har generelt alt for mange kameraer, av alle mulige systemer - og alt for lite tid til å bruke dem.