Et frieri fra Olympus til gatefotografene 

Den nye Olympus PEN-F er retro så det holder, og kanskje akkurat hva du er på jakt etter om du trives best i urbane gatestrøk. Men kan den hamle opp med konkurrentene?


Endelig en PEN-modell med skikkelig søker

Vi har alltid likt PEN-serien veldig godt, men det har alltid vært noe som enhver retroentusiast alltid har savnet med modellene, nemlig en skikkelig søker. Nå har endelig Olympus laget en elektronisk rammesøker, og vi er overbevist om at det kan være en smart vei å gå for å friste entusiastene til kjøp. Dette fremstår også som et mer strategisk valg for å nå en nisjegruppe, og ikke målgruppen som PEN-serien tidligere har vært rettet mot: yngre mennesker som ønsker seg et litt avansert kamera, som først 0g fremst ser stilig ut. 

 

Den nye søkeren til PEN-F.   Pressebilde fra Olympus.

Den nye søkeren til PEN-F. Pressebilde fra Olympus.

 
Søkeren er av typen OLED, og har en oppløsning på 2 360 000 subpiksler. Vi har ikke fått prøvd kameraet enda, men om søkeren er noe i nærheten av en man finner på OM-D serien, lover dette bra. Som seg hør og bør er det mulig å justere søkeren for synskorreksjon, og dette gjøres med en liten bryter rett til høyre for søkeren.

Retro, retro, retro

Vi føler ikke at vi overdriver når vi sier at Olympus kanskje har levert kanskje markedets mest retroinspirerte kamera med PEN-F. Med unntak av LCD-skjermen på baksiden, som også er trykkfølsom og som har en oppløsning på rett over 1 million subpiksler, ser kameraet ut som om der er hentet rett ut fra tidlig 60-tall. Her er det brytere for alt, til og med er eget hjul for kreative filtre som blant annet svart/hvitt. Nærmest alt skal kunne gjøres uten å måtte løfte øyet fra søkeren. Hva angår fargevalg blir PEN-F levert i enten helt svart, eller i en kombinasjon av svart hus og en topplate og knapper i sølv. 

Retro så det holder. Pressebilde fra Olympus.

Retro så det holder. Pressebilde fra Olympus.

Nytt krutt på innsiden

Selv om selve kamerahuset ikke akkurat byr på et moderne utseende, er innmaten i kameraet helt i front av teknologiutviklingen. Olympus har for første gang plassert en mFT-sensor med en oppløsning på 20 megapiksler, og vi forventer bra bildekvalitet fra dette kameraet. På plass er også 5-veis bildestabilisator, som vi kjenner fra før, og som virkelig gir fotografen en støttende hånd uavhengig optikk. Stabilisatorer muliggjør også en funksjon som Olympus kaller “High Res Shot”, og som gjør at man kan ta ekstreme, høyoppløste bilder om man setter kameraet på er stativ. 

 

Stappfull av funksjoner. Pressebilde fra Olympus.

Stappfull av funksjoner. Pressebilde fra Olympus.

 
Som man kan forvente av et kamera i denne klassen er PEN-F utstyrt med en avansert videofunksjon med full-HD 60p, men noen inngang for ekstern mikrofon glimrer med sitt fravær. Trenger man skikkelig lyd må man bruke en ekstern opptaker, og synke i postproduksjon. Som et plaster på såret kan man kjøre et rent hdmi-signal ut fra kameraet, slik at det kan brukes i en flerkameraproduksjon. 

PEN-F byr på WiFi-tilkobling og 10 bilder per sekund i serieopptak, og på plass er også en elektronisk blitssko for de som ønsker å fotografere med eksterne blitser. 

  
Kameraet blir klar for levering allerede fra februar, og koster fra 13 500 kroner. Da må du klare deg med kamerahuset alene. Ønsker du å kjøpe kit får du hus og M.Zuiko Digital ED 14–42mm f/3,5–5.6 EZ for 15 000 kroner, eller hus og M.Zuiko Digital 17mm f/1,8 for 16 000 kroner. Vi gjetter gatefotografene vil favorisere den siste kombinasjonen. 

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.