Leica X-U

En Leica for tøffe forhold

Tro det eller ei, men du ser faktisk på et vanntett kamera fra Leica. Med en stor bildesensor.

Med over 25 år med samlet erfaring fra fotobransjen har redaksjonen til f32 sett det meste. Det betyr ikke at vi ikke kan bli overrasket, for det ble vi virkelig i dag da pressemeldingen fra Bresson tikket inn i eposten vår i ettermiddag. Hva i alle dager er så dette? Vel Leica kaller den merkelig saken for Leica X-U – et actionkamera(!) med kompromissløs bildekvalitet selv under de tøffeste forhold.

Vanntett og støtsikker
Leica lover at nykommeren er vanntett ned til 15 meter, og støtsikker ved fall under 1,22 meter. Det er ganske imponernede tall med tanke på at dette faktisk er et vanlig kompaktkamera, iallfall på papiret. Den nye modellen bygger nemlig på Leica X, og spesifikasjonsmessig er de relativt like. Det er med andre ord snakk om en APS-C bildebrikke med 16,5 megapiklser (16,2 effektivt) og bildene blir fanget gjennom et Leica Summilux 23mm f/1.7 ASPH objektiv. Denne kombinasjonen mener Leica selv er “best i sin klasse” med tanke på bildekvalitet, og om de snakker om actionkameraklassen er det umulig å argumentere mot.

Leica X-U ser egentlig ut som et vanlig Leica kompaktkamera. Men vann og støv slipper ikke inn.

Leica X-U ser egentlig ut som et vanlig Leica kompaktkamera. Men vann og støv slipper ikke inn.

Bygget for de som trenger det lille ekstra…
I praksis får man altså et fullverdig Leica-kamera, med fast brennvidde og lyssterk optikk. Våre erfaringer er at Leica kan sine saker i denne nisjen. Designet på kameraet skiller seg ganske kraftig fra øvrige modeller vi har sett fra kameraprodusenten, og Leica nevner i sin pressemelding at det er Audi som har som har bidratt på denne fronten. Det er for øvrig ikke første gangen de to ganske forskjellige merkevarene har satt sine krefter sammen; Audi designet også jubileumsversjonen av Leica M 60.

Topplaten til kameraet er laget i aluminium, og det samme er også hjulene på toppen. Selve kameraet har et spesielt belegg som skal hindre at fotografen mister det når det blir utsatt for fukt, og det kommer også et herdet beskyttelsesdeksel til den 3 tommer store LCD-skjermen.

Leica X-U har store knapper som skal gjøre det enkelt å betjene.

Leica X-U har store knapper som skal gjøre det enkelt å betjene.

X-U har fått en egen integrert blits, noe vi antar er på plass for å bidra til ekstra lys ved eksempelvis undervannsfotografering. Leica har også utstyrt modellen med et dobbelt låsesystem for både batteri og minnekortsporet for å hindre ting å trenge inn i kameraet.

Som seg hør og bør kan man også ta videoopptak med X-U i full-HD, men ikke med høyere bildefrekvens enn 30 bilder per sekund.

… og som er villig til å betale for det
Leica har bygget kameraet i Tyskland, og for å få et fullblods kamera med egenskaper som et actionkamera må du være villig til å betale det lille ekstra også. Leica X-U kommer i salg med en gang og har en veiledende pris på 34 000 norske kroner fra butikk.

Vil du lese mer om Leica? Vi har skrevet om den nye fullformatsmodellen Leica SL her.

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.