Nikon D500

En gammel kjempe vender tilbake


Nikon slipper endelig D500, og viser konkurrentene at slaget om entusiastene slettes ikke er over.


D500 – Endelig!

Det begynner å bli veldig lenge siden 30 juli 2009. Det var datoen da Nikon slapp D300s, den lettere oppgraderte versjonen av D300. Fem og et halvt år er lenge å vente på en ny modell, men nå er den altså her.

DX00-serien til Nikon har vært en hjørnesten i produktsegmenteringen til Nikon, da disse modellene har vært toppserien blant produsentens APS-kameraer. D300 arvet langt på vei de viktigste egenskapene til D3, og slik fikk du egentlig (nesten) alt du kunne ønske deg med unntak av den større sensoren, batterigrepet og værtettingen. Derfor var mange så skuffet da D400 ikke kom med D4, for D300s var virkelig moden for utskifting etter flere år i et marked med voldsom teknologisk utvikling.

Arver mye fra storebror

Så hva har D500 å by på? På plass er iallfall en ny bildesensor, som på D5. Også her har Nikon valgt å gå for en brikke med 20,9 megapiklser, med unntak av at brikken er av typen APS-C, og ikke fullformat. På plass er også den nye bildeprosessoren EXPEED 5, som gjør at kameraet kan tilby 10 bilder per sekund både i JPEG og RAW i en 200 bilder serie uten hastighetstap. Rett og slett imponerende, og vi antar at alle som fotograferer enten sport eller dyreliv vil drømme om et kamera som kan levere slike tall.

D500 sett ovenifra.

D500 sett ovenifra.

Det er imidlertid lite vits med et kjapt kamera om ikke autofokusen henger med. D500 er utstyrt med det samme autofokussystemet som D5, et 153 punkters AF system hvorav 99 er av kryssensortypen, så vi har stor tro på at autofokus ikke bør by på noen store problemer på D500.

Lyser i mørket

Det er ikke bare på innsiden at kameraet har fått arve mye teknologi. Nikon har nemlig valgt å gi D500 de samme knappene med innebygd lys, slik at man kan se hva man trykker på selv i lite lys. Dette har vært standard blant toppmodellene lenge, men det er første gang Nikon implementerer noe slikt i en APS-C modell.

Mikrojustering av fokus og bedre støtte for smarttelefoner

En av de virkelig store nyhetene på D500 er den nye funksjonen for mikrojustering av fokus. Man har tidligere hatt mulighet til å gjøre dette manuelt, men det er relativt vanskelig å få det perfekt, og det har vært en nitidig jobb. Nå kan kameraet gjøre denne justeringen selv, forutsatt at kameraet står stødig på et stativ og har Live View aktivert. Ved å fokusere med selve bildebrikken vil kameraet selv sjekke nøyaktigheten av den fasebaserte autofokusen på kameraet, for deretter justere denne om det er nødvendig. Dette kan man gjøre med inntil 20 objektiver, noe som burde holde for de flestes optikkpark.

Nikon D500 har alt som skal til for å hamle opp med konkurrentene i entusiastsegmentet.

Nikon D500 har alt som skal til for å hamle opp med konkurrentene i entusiastsegmentet.

En ting vi kamerajournalister liker å klage på er hvor dårlig samhandlingen mellom moderne kameraer og mobiltelefoner har vært. Tidligere har dette ofte vært håpløst dårlig, og nærmest bare et enkel salgstriks for å vise nyskapning. Kommunikasjonen mellom telefonen og kameraet har vært svært ustabil og dårlig for de aller fleste produsenter, og softwaren har heller ikke vært fotografens beste venn. Nå har imidlertid Nikon tatt grep, og laget et system som gjør at telefon og kameraet er kontinuerlig sammenkoblet. Slik vil man enkelt kunne overføre bilder rett etter at de har blitt tatt, eller velge flere å sende over til telefonen. Dette er et svært smart grep da mange ønsker seg et kamera som på enkel måte overfører bildene til telefonen for raskere bildebehandling og deling.

En rekke nye forbedringer

En av de fysiske oppgraderingene fra forrige versjon som er svært synlig, er den nye LCD-skjermen. Den har en størrelse på 3,2 tommer, og er vippbar slik at man kan vinkle den etter forholdene. Den er i tillegg trykkfølsom om man heller vil gjøre justeringer med skjermen i stedet for de fysiske knappene. På plass er også doble minnekortspor som på D5, men har får man både i pose og sekk. Én port til SD-kort og én port til XQD, med andre ord.

LCD-skjermen er hengslet.

LCD-skjermen er hengslet.

Prisen på det nye kameraet er foreløpig ikke kjent, men vi tipper at det vil ligge og vippe på et sted rundt 15-20 000 kroner som veiledende utsalgspris.

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.