Drømmen om Hasselblad

I en tid hvor kameraprodusentene er mer presset enn noen gang, er det godt å se at noen kan drømme om bedre tider

Et glimt av fremtiden

Photokina er ikke bare stedet for lanseringer av nytt fotoutstyr, men et sted hvor produsentene kan gi bransjen en liten sniktitt på fremtiden. De fleste benytter muligheten de har under verdens største fotomesse til å lansere de nyeste produktene de har tilgjengelig, finpusset etter beste evne før messens urokkelig deadline. I de aller fleste tilfellene er ikke modellene helt klare engang, der de står bak pleksiglass i montre.

En av produsentene valgte å vise frem en modell som er på tidlig prototypestadiet, og bærer navnet V1D 4116 Concept. Som navnet tilsier er det et kamera som foreløpig bare eksisterer i en tankeprosess, en drøm. Og for en drøm det må være, for vi har sjelden sett noe så stilig og interessant på lenge. Ta en titt på denne skjønnheten:


Som produsenten selv sier, Back to square with Hasselblad. V1D ligner mest av alt på et klassisk, analogt Hasselblad, med sjaktsøker eller vinklet søker, men med et grep og en utløserknapp som uten tvil avslører at dette er et svært moderne kamera.


Som det også fremkommer av bildene er konseptet modulært, slik at du kan legge til og fjerne utstyr etter egne preferanser, akkurat som på de eldre modellene. Hjertet i kameraet skal være en nyutviklet 75 megapikslers mellomformatbildebrikke, som Hasselblads ingeniører fortsatt arbeider med.

Hasselblad nyeste modell er imidlertid langt fra ferdig. Kanskje blir det ikke engang noe av. Men det er et glimt av håp og fremtid i en presset bransje. Og vi kan ikke annet enn å glede oss.

Alle bilder i denne saken er pressebilder fra Hasselblad.

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.